Brazilienii dependenţi de tehnologii mobile se pot interna într-o clinică de "dezintoxicare digitală"

Data publicării: 09-11-2017

Un brazilian în vârstă de 29 de ani, cunoscut sub iniţialele L.L., adoră noile tehnologii mobile, la fel ca mulţi tineri de vârsta lui. Însă el a decis că are nevoie de tratament de specialitate, după ce a remarcat că această pasiune a devenit o veritabilă dependenţă, care îi afectează în mod direct activitatea profesională şi relaţiile cu cei apropiaţi, informează miercuri AFP.

În septembrie, L.L., un student la o universitate din Rio de Janeiro care doreşte să îşi păstreze anonimatul, a început un tratament la Institutul Delete, specializat în "dezintoxicare digitală". Conceptul există şi în alte regiuni ale lumii, însă institutul citat este primul stabiliment de acest tip înfiinţat în Brazilia.

L.L. suferă de nomofobie (termen ce provine din sintagma engleză "no mobile phobia"), o afecţiune de care suferă persoanele angoasate de ideea că vor trebui să petreacă o anumită perioadă de timp fără telefonul lor mobil şi care sunt dependente de reţelele de socializare. Patologia a devenit tot mai des întâlnită în Brazilia, o ţară cu peste 200 de milioane de locuitori şi care deţine a patra populaţie de internauţi din lume.

"Mi-am dat seama că pacienţii erau dependenţi de tehnologii precum telefonul mobil şi calculatorul. Aceste dependenţe sunt asociate cu tulburări de comportament", a explicat pentru AFP psihologul Anna Lucia King, care a înfiinţat institutul în 2013 în cadrul Universităţii Federale din Rio de Janeiro.

Tratamentele sunt gratuite şi 800 de persoane au fost deja internate în această clinică specială.

Institutul Delete primeşte atât adolescenţi care se joacă online zile întregi, cât şi adulţi care şi-au pierdut locurile de muncă sau au pus capăt relaţiilor de cuplu pentru că au petrecut prea mult timp pe reţelele de socializare.

Pierderea controlului

Noii pacienţi trebuie să completeze un chestionar pentru a identifica originea dependenţei lor, care poate fi asociată cu tulburări precum angoasele, obsesiile compulsive şi fobiile sociale.

Apoi, ei sunt repartizaţi în trei categorii, în funcţie de severitatea dependenţei lor. Durata tratamentului variază de la caz la caz şi poate să ajungă la mai multe ore pe săptămână.

Obiectivul clinicii nu este diabolizarea noilor tehnologii, ci de a face în aşa fel încât acestea să fie utilizate într-o manieră mai sănătoasă.

Programul "detox" conţine şedinţe săptămânale de terapie de grup, ce permit împărtăşirea unor experienţe de viaţă între pacienţi, dar şi exerciţii specifice, precum ore de lectură şi proiecţia unor filme, în timpul cărora pacienţii nu îşi mai consultă telefoanele mobile.

Cazurile cele mai "rebele" pot necesita şi un sprijin medicamentos.

În plus faţă de tulburările psihice, acest tip de dependenţă poate să declanşeze şi probleme fizice. Din acest motiv, echipa pluridisciplinară de la Institutul Delete are în rândul ei şi un kinetoterapeut, Mariana King Padua.

După părerea ei, înclinarea capului în timpul utilizării prelungite a smartphone-ului exercită o presiune puternică asupra gâtului, "a cărui musculatură nu este pregătită să suporte această greutate".

Ea prescrie o serie de exerciţii fizice, care se adaugă tuturor tipurilor de sfaturi asociate "etichetei digitale", un ansamblu de bune practici care contribuie la o utilizare mai judicioasă a acestor tehnologii.

Simpla lectură a unei cărţi şi participarea la terapia de grup pot să îi ajute pe pacienţi să se elibereze de dependenţa digitală.

"Încep să mă simt mai bine graţie acestor exerciţii. Problema este că atunci când eşti conectat prea des pe internet începi să neglijezi alte aspecte ale vieţii", a recunoscut L.L.

"Utilizarea este considerată abuzivă atunci când virtualul depăşeşte realul, când persoana îşi pierde controlul", a declarat Eduardo Guedes, specialist în media digitale şi angajat al institutului.

Dificil de deconectat

Adeseori, pacienţii nu sunt conştienţi de această problemă şi au nevoie de intervenţia celor apropiaţi pentru a solicita ajutor de specialitate.

Este şi cazul lui H.B, de 24 de ani, adus de mama lui la Institutul Delete în august, pentru a-şi trata dependenţa de jocurile online. "Nu mi-am dat seama. Când te obişnuieşti cu acest fel de lucruri, e dificil să te deconectezi", a recunoscut tânărul student brazilian.

Este dificil să te deconectezi total, într-o ţară care număra în 2015 peste 120 de milioane de internauţi, reprezentând mai mult de jumătate din populaţia sa totală, potrivit unui raport ONU despre economia informaţiei, publicat în luna octombrie.

Doar China (705 milioane), India (333 milioane) şi Statele Unite (242 milioane) au mai mulţi internauţi.

Un studiu realizat de Comitetul de Gestionare a Internetului, un organism public însărcinat cu reglementarea domeniului online în Brazilia, arată că 85% dintre internauţii din această ţară se conectează online pentru a comunica între ei, în special pentru a schimba mesaje instantanee pe foarte populara aplicaţie WhatsApp. Iar 77% dintre internauţi utilizează reţele de socializare precum Facebook, Instagram şi Snapchat.

Însă Brazilia, prima economie din America Latină, nu dispune de programe de "dezintoxicare digitală" la fel de dezvoltate ca acelea din ţări precum Coreea de Sud, China şi Japonia, unde aceste dependenţe sunt considerate o veritabilă problemă de sănătate publică.

La Institutul Delete din Rio de Janeiro, sfârşitul tratamentului nu înseamnă neapărat că pacienţii nu mai au nevoie de ajutor, într-o lume în care noile tehnologii sunt omniprezente. "Mulţi oameni părăsesc grupul în mod natural, însă uşile sunt mereu deschise. Ei pot să revină în orice moment", a dezvăluit Anna Lucia King.
Sursa: Agerpres, 09-11-2017, Vizualizari 206
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.