Bugetul Sanatatii, avizat favorabil

Data publicării: 30-11--0001

Senatorii si deputatii din comisiile de sanatate ale Parlamentului au avizat favorabil, miercuri, proiectul de buget pe 2008 propus de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, acceptand, totodata, o serie de amendamente ale ministerului, printre care unele referitoare la dotarile oncologiei, programele de investitii in spitale si programele  pentru transplant.
    Potrivit proiectul de buget pentru 2008 propus de Nicolaescu, sanatatea va primi, in 2008, 4,5 % din PIB, echivalentul a 6,3 miliarde de euro.
    Ministrul sanatatii le-a solicitat parlamentarilor sa ii acorde sprijinul pentru un amendament prin care sa se poata majora sumele de bani destinate investitiilor din oncologie.
    "E nevoie sa facem un program national pentru dotarea cu radioterapie, un tratament modern si eficient. Ati vazut ca sunt cazuri de copii, dar si cazuri de adulti. Cred ca daca vom face un asemenea program de dotari vom reusi sa amelioram in mare masura tratamentul bolii oncologice  in Romania. Intentionam ca in prima parte a anului 2008 sa facem licitatia pentru achizitia acestor aparate si daca toate lucrurile vor merge cum trebuie, le putem instala pana la sfarsitul anului 2008 si sa asiguram servicii de buna calitate pacientilor care au nevoie de oncologie", a spus Nicolaescu, mentionand ca nu au fost stabilite inca sumele care vor fi alocate acestui domeniu, dar a informat ca acesti bani vor fi repartizati, ulterior, prin hotarare de guvern.
    "E o vorba care spune ca suntem prea saraci ca sa cumpararm lucururi ieftine", le-a spus ministrul liberal parlamentarilor prezenti la dezbaterea bugetului pe 2008, sustinand ca pentru oncologie trebuie achizitionata aparatura de cel mai inalt nivel tehnologic.
    Parlamentarii au acceptat si amendamentul potrivit caruia Ministerul Sanatatii nu va mai finanta toate tratamentele in strainatate. Astfel, tratamentele in strainatate pentru cetatenii asigurati vor fi suportate de catre Casa Nationala de Asigurari in Sanatate, iar cele pentru neasigurati vor fi finantate de catre Ministerul Sanatatii.
    Amendamentul a fost criticat de deputatul independent, afiliat la PLD, Sorin Paveliu, care i-a reprosat ministrului faptul ca fondurile estimate pentru acest domeniu sunt foarte mici si nu vor putea acoperi toate cazurile, subliniind ca vor fi probleme atunci cand "cetatenii isi vor da seama ca au dreptul la tratament in strainatate finantat de catre Ministerul Sanatatii", potrivit prevederilor europene. 
    La randul sau, Nicolaescu a replicat ca aceste tratamente sunt finantate din bugetul de stat in functie de plafonul existent si l-a acuzat pe Paveliu de populism.
    In plus, Paveliu l-a acuzat pe ministrul sanatatii ca isi foloseste functia pentru a favoriza organizatia PNL Mures si propune construirea de spitale noi,  in afara de cele de urgenta, "exclusiv si abuziv" doar in judetul Mures, judet pe care il reprezinta in calitate de deputat. El a propus ca banii pe care Nicolaescu are de gand sa-i cheltuie aiurea pe spitale noi in Mures, sa fie dati mai bine pentru copiii care au nevoie de tratamente in strainatate. Aceeasi critica a avut-o si deputatul democrat Petru Movila, care l-a acuzat pe Nicolaescu ca nu se preocupa de starea spitalelor din Moldova si nu se tine de promisiunile facute in privinta construirii unui spital cardiologic la Iasi, dar favorizeaza construirea a 10 spitale noi in Mures.
    La aceste acuze, ministrul sanatatii a sustinut ca trebuie construite spitale noi in judetul Mures, pentru ca spitalele existente au fost retrocedate, si i-a spus deputatului Paveliu ca poate sa depuna o noua plangere penala impotriva lui.
    Potrivit proiectului de buget propus de Nicolaescu, se vor inregistra cresteri de 126 % pentru programele preventia cancerului de col uterin si mamar, si cresteri cu 15%  a sumelor alocate pentru programele de transplant de organe, tesuturi si celule. In plus, Nicolaescu a propus ca si programul national de diabet sa beneficieze de finantari majorate cu 34 % fata de 2007.
    Nicolaescu a mentionat ca ministerul va continua si programul national de evaluare a starii sanatatii populatiei, mentionand ca acest proiect a fost un succes, si se va axa si pe programul de investitii in spitale noi de urgenta, dar si pe reabilitarea si consolidarea celor existente, dar si pe programul d sanatate mintala, care este o conditionare a UE.
    Singurul amendament respins de catre parlamentari a fost cel initiat de Sorin Paveliu, care a propus eliminarea prevederilor referitoare la investitiile in spitalele noi din localitatile judetului Mures. Amendamentul a fost respins pentru ca a fost depus prea tarziu, dar va putea fi dezbatut in cadrul comisiilor pentru buget.
Sursa: Rompres, Vizualizari 1938
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.