ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Dependență & toxicologie Dependență & toxicologie Bucuresti

Cum sa ne alegem psihologul/ terapeutul?

Autor: Emi Ghinea

De unde ştim dacă un psiholog/psihoterapeut anume ne va înţelege sau vom rezona cu acesta? De unde ştim dacă îi pasă de noi sau de problemele noastre? Este o întrebare firească, pe care orice client şi-o poate pune, mai ales când nu contactează terapeutul în urmă unei recomandări, ci găsindu-l pe internet.


Putem analiza logic [şi nu emoţional de preferat] încă de când îi dăm primul telefon aspecte precum:


-dacă manifestă curiozitate, ne întreabă care este problema pentru care am sunat sau scopul terapiei noastre avem de-aface cu un terapeut implicat, căruia îi pasă
-dacă ne transmite doar tarifele, modalitatea de plata sau alte detalii organizatorice şi deloc disponibilitate pentru noi ca persoane putem suspecta un terapeut extrem de ocupat care, deşi poate avea multă experienţă, se poate să nu fie pe plac "sufletului nostru".

 

Oricum ar fi primul telefon însă nu va pripiţi să trageţi concluzii încă de atunci. Nu uitaţi în primul rând că terapeutul este şi el un om, ca şi dvs, cu zile mai încărcate, spre exemplu. Încercaţi să nu interpretaţi fiecare cuvânt al acestuia, ci aşteptaţi mai bine să vedeţi cum decurg primele şedinţe, sau macar prima. Fiţi deschişi şi sugeraţi acestuia ce aşteptări aveţi, în cazul în care nu va întreabă. De obicei clientul vine cu o problema pe care o expune şi se înţelege că aşteptarea lui este să o depăşească, însă el poate aştepta mai mult de atât. Poate aştepta să se simtă important sau apreciat . Dacă el ca şi client are această nevoie este de preferat să o aducă în terapie pentru a o discuta împreună si sa nu o ascunda terapeutului. Fiti deschisi deci si terapeutul va aprecia sigur!