Psihoterapie ONLINE Individuala/ de Cuplu / Hipnoza clinica, pentru: tratarea deprsiei,anxietatii,atacuri de panica,fobii,adictii,doliu,tratarea traumelor, blocajelor emotionale;problemelor de cuplu,recuperare medicala, tratarea durerii/bolilor ca si terapie complementara,cresterea performantei intelectuale/sportive;
ROmedic Cabinete medicale ONLINE Cabinete Psihologie Psihologie ONLINE

ATACURILE DE PANICA

ATACURILE DE PANICA
Autor: Marinela Croitoru

Cum ne dam seama ca avem un atac de panica ? Este important sa raspundem la aceasta intrebare, pentru ca nu de putine ori oamenii ajung la” URGENTA”, acuzand diverse simptome, pentru ca intr-un final sa li se spuna ca , de fapt, tocmai au suferit un atac de panica.Asadar, vorbim de atac de panica, atunci cand avem un sentiment coplesitor de frica si anxietate (neliniste, agitatie psihomotorie ) alaturi de alte reactii fizice ca:
- respiratie rapida , dificultate de a respira sau senzatie de sufocare
- batai rapide, puternice sau neregulate ale inimii
- durere in piept)
- transpiratie
- senzatie de grata sau dureri de stomac
- vertij (ameteala),tremor, nesiguranta
- tiuituri in urechi
- frisoane sau valuri de caldura
- frica de moarte si pierderea controlului
- senzatie de detasare de propria persoana sau de realitate.
Ceea ce diferentiaza atacul de panica de alte afectiuni , este faptul ca simptomele apar brusc, surprinzator si intensitatea maxima dureaza in jur de 10 minute. In timp ce majoritatea simptomelor dispar in 30 minute, altele au nevoie de o ora sa dispara complet. Exista posibilitatea ca o persoana sa aiba atacurile de panica unul dupa altul pe o perioada mai lunga de timp si sa para un atac continuu. Daca simptomele sunt continue si nu dispar intr-o ora exista posibilitatea sa nu fie un atac de panica si atunci trebuie consultat imediat medicul specialist.
In general, atacurile de panica debuteaza in urma unui eveniment stresant,traumatizant, persoana simtind ca exista o legatura intre acel eveniment si atacul de panica, dar si fara cauza aparenta, atunci cand persoana nu constientizeaza ca acel eveniment este responsabil de atacul de panica.
Cateodata doar gandul la o situatie anume poate cauza anxietate severa. Oamenii care au frecvente atacuri de panica invata sa evite situatiile de care le este frica ca vor declansa un atac sau cele din care nu pot scapa usor daca intervine un atac. Simptomele atacului de panica pot fi usor confundate cu cele ale infarctului miocardic. Din acest motiv, multi oameni cauta tratament medical de urgenta. Daca cineva are dureri in piept sau alte simptome de infarct miocardic, trebuie dus imediat la serviciul de urgenta pentru tratamentul specific.
Atacurile de panica nu sunt obisnuite la copii sau adolescenti. Copiii care au tulburari legate de panica sau atacuri de panica au si alte simptome in afara celor prezentate mai sus. Lor le poate fi frica de lucruri comune, de exemplu insecte sau se ingrijoreaza din cauza unor monstrii sau atunci cand merg la culcare singuri. Acesti copii pot refuza sa mearga la scoala sau devin foarte suparati cand se despart de parinti.
Tulburarile legate de panica constau in episoade de atacuri de panica. Nu oricine care are atacuri de panica dezvolta o tulburare. O persoana este diagnosticata cu tulburare daca are cel putin doua atacuri pe neasteptate plus frica sau ingrijorarea ca poate avea si altele evitand situatiile care le-ar putea declansa. Se poate diagnostica tulburarea legata de panica dupa cateva atacuri neasteptate si frica continua ca ar putea avea si altele. Aceste atacuri determina simptome de la usoare sau severe si dureaza mai putin de 30 minute. Primul atac apare fara avertizare in timpul unei activitati normale (mersul pe strada, mersul la cumparaturi). Senzatia este de confuzie, ca ceva cumplit se va intampla. Apare nevoia de a parasi locul si de retragere intr-o zona sigura (masina, casa). Alaturi de acestea apar simptome fizice: dificultatea respiratiei, batai puternice ale inimii, dureri in piept
Atacurile de panica pot fi declansate de o anumita actiune numita si factor declansator, ceva ce reactiveaza emotiile din timpul evenimentului traumatizant sau stresant, cauza atacului de panica. Persoanele care au trecut printr-un atac de panica dezvolta frica de a mai trece prin aceasta experienta (anxietate anticipativa) si, in situatia foarte grava, evita activitatile sociale (agorafobia). Aproximativ jumatate din persoanele care au tulburari legate de panica au agorafobie. Izolarea interfereaza cu serviciul si cu relatiile interpersonale, in special cu rude si prieteni apropiati.
Tratament
Tulburarile cauzate de panica pot fi controlate medicamentos (antidepresive si anxiolitice) ,insa cauza care determina aceste atacuri poate fi prelucrata numai in cadrul sedintelor de psihoterapie. Prin psihoterapie eficace se poate reduce numarul si frecventa atacurilor de panica pana la disparitie, deasemenea, se poate scadea anxietatea si imbunatati calitatea vietii.

                                                                                                        EXERCITII DE PRACTICAT IN TIMPUL ATACULUI DE PANICA

                                                                                                                                         

                                                                                                                             Exercitiul 1

 

Te ridici in picioare, iti pui un pahar de apa si iei o inghititura mica de apa ,… inspiri profund si …expiri repede…si iti spui in gand sau cu voce tare: « Am mai trecut prin starea asta ! »si continui sa inspiri si sa expiri de 2-3 ori….apoi, iei inca o inghititura mica de apa…inspiri …expiri si iti spui in gand sau cu voce tare : « De fiecare data am depasit starea asta ! »si continui sa inspiri si sa expiri de 2-3 ori....iei o inghititura mica…inspiri, expiri…si iti spui in gand sau cu voce tare : « Incep sa ma linistesc ! »  si continui sa inspiri si sa expiri ….

Repeti procedura cu inghititura mica de apa , insotita de inspirat si expirat …pana te simti complet linistita.  

 

                                                          

 

                                                                                                                                         Exercitiul 2

 

 

Te ridici in picioare si faci plimbari prin camera , cu pasi mici , pe care ii numeri : 1,2,3,4….inspiri profund si expiri repede si iti spui in gand sau cu voce tare: « Am mai trecut prin starea asta ! »…..te intorci la 180 grade 1,2,3,4 pasi …inspiri si expiri repede si iti spui in gand sau cu voce tare : « De fiecare data am depasit starea asta ! »…. 1,2,3,4….inspiri profund si expiri repede si iti spui in gand sau cu voce tare: « Incep sa ma linistesc ! » 

Repeta de 10 ori exercitiul sau pana cand simti ca esti complet linistita.

                                                            

                                                                   

 

                                                                                                                                         Exercitiul 3

 

Te ridici in picioare, eventual te pozitionezi in dreptul ferestrei sau in spatele canapelei sau al unui scaun,…inspiri lent si lung , urmat de o expiratie rapida, puternica si contractezi abdomenului odata cu expiratul… si iti spui in gand sau cu voce tare: « Am mai trecut prin starea asta ! »

Inspiri si expiri cat de repede poti, de ex la fiecare 2 secunde ……apoi iti spui in gand sau cu voce tare : « De fiecare data am depasit starea asta ! »

Inspiri lent si lung , urmat de o expiratie rapida, puternica si contractezi abdomenului odata cu expiratul… si iti spui in gand sau cu voce tare: « Incep sa ma linistesc ! »

Repeti acest exercitiu de 10 ori.

 

                                                             Exercitiul 4

Te angajezi intr-o activitate repetitiva :

-sa numeri de la 100 la 1 ;

-sa spui literele alfabetului in ordine inversa ;

  -sa numeri elementii de la calorifer, obiectele de pe masa, banii pe care-i ai asupra ta, masinile din fata blocului, de o anumita culoare etc ;

-sa fredonezi o melodie etc.

                                                             

 

 

 

 

 

 

 
Programare