Psihoterapie ONLINE Individuala/ de Cuplu / Hipnoza clinica, pentru: tratarea deprsiei,anxietatii,atacuri de panica,fobii,adictii,doliu,tratarea traumelor, blocajelor emotionale;problemelor de cuplu,recuperare medicala, tratarea durerii/bolilor ca si terapie complementara,cresterea performantei intelectuale/sportive;
ROmedic Cabinete medicale ONLINE Cabinete Psihologie Psihologie ONLINE

Cum sa ai relatii de prietenie autentice, sanatoase ?

Cum sa ai relatii de prietenie autentice, sanatoase ?
Autor: Marinela Croitoru, psihoterapeut

Prietenia este foarte frumoasa atunci cand te simti bine in preajma persoanei respective, cand te simti liber sa exprimi ceea ce simti pentru ca esti inteles, atunci cand te simti sprijinit si simti ca exista o rezonanta a modului de a vedea si a face lucrurile in viata, atunci cand exista un sistem de valori si credinte similar.
Ce te faci, insa, atunci cand simti ca persoana care iti este prieten/a nu te intelege, nu este toleranta cu tine, te judeca, nu iti este aproape si nu iti ofera sprijinul atunci cand ai nevoie? Atunci cand simti ca persoana prieten/a cere si ia mai mult de la tine decat da, sau ca nu este dispus/a sa dea nimic, ci doar sa ia, atunci cand te minte, sau cand iti tradeaza increderea?
Multe prietenii incep in copilarie si continua si in perioada adulta sau incep in copilarie, iar in perioada de adult ele devin dificile, greu de mentinut, nu mai aduc aceeasi satisfactie, ci multe sacrificii si neplaceri, uneori chiar destramandu-se, pentru ca nu mai exista puncte comune.
Prieteniile incepute in copilarie sunt pur intamplatoare, fara a avea un sistem de valori si credinte comun, la baza, pentru ca acesta este inca in proces de formare, de formare a personalitatii, de absortie a informatiilor, iar relatia de prietenie se rezuma la activitatile specifice varstei, in principal la joaca si distractie, sau la a invata, in cadrul orelor petrecute impreuna la scoala.
Fiecare etapa a vietii are particularitatile ei, iar manifestarile sunt specifice ciclului respectiv de varsta.
Perioada de adult aduce schimbari in preocuparile si interesele persoanei; trece in prim plan cariera, afirmarea si cresterea profesionala; se doreste si se cauta stabilitatea in relatia de cuplu, necesara intemeierii unei familii si cresterii in conditii sanatoase a copiilor; In acest context, prieteniile, pentru a fi mentinute, trebuie sa sa aduca sprijin si sa existe rezonanta atat pe planul personal, familial cat si in planul profesional.
Problemele in relatiile de prietenie care isi au inceputul in perioada copilariei, incep atunci cand persoanele au cresteri diferite in aceste doua planuri:personal si profesional;
Atunci cand persoanele au luat-o pe cai diferite, ne mai existand interese comune, relatia de prietenie se stinge de la sine, sau daca, de dragul prieteniei din copilariei, cele doua persoane fac sacrificii pentru a mentine prietenia, va fi nevoie de foarte multa toleranta si intelegere pentru a putea functiona.
Atunci cand aceste relatii vechi, care in trecut au adus multe bucurii si au functionat, insa acum au devenit chinuitoare intr-un oarecale fel, este timpul sa ia sfarsit; In locul lor vor aparea relatii noi, inchegate in perioada de adult, relatii sanatoase bazate pe nevoi autentice si mature, in care ambele persane se simt bine.
Relatiile de prietenie sanatoase sunt un deziderat, in viata fiecarei persoane, ele aducand echilibru, satisfactie si bucurii si contribuind din plin la calitatea vietii.
Asadar, este foarte important sa se constientizeze calitatea si nivelul relatiilor de prietenie pe care le avem si sa se faca ordine in ele, pastrand si investind doar in acele relatii sanatoase si autentice, aducatoare de satisfactie, multumire si implinire sufleteasca, pentru ca acest lucru se reflecta in starea noastra interioara de bine si in calitatea vietii noastre, in general.
Daca simtiti ca treceti printr-o situatie pe care nu o puteti gestiona, ca aveti relatii dificile sau toxice de prietenie, ca doriti sa faceti schimbari dar nu stiti de unde sa incepeti, va puteti adresa unui psihoterapeut care va poate ajuta sa descoperiti cauzele dificultatii resimtite si sa gasiti modalitati alternative de a gandi si a va comporta vis a vis de situatia respectiva, si nu numai.
Orice schimbare in bine este posibila si sta in decizia si in puterea dvs sa o faceti!

 
Programare