Psihoterapie ONLINE Individuala/ de Cuplu / Hipnoza clinica, pentru: tratarea deprsiei,anxietatii,atacuri de panica,fobii,adictii,doliu,tratarea traumelor, blocajelor emotionale;problemelor de cuplu,recuperare medicala, tratarea durerii/bolilor ca si terapie complementara,cresterea performantei intelectuale/sportive;
ROmedic Cabinete medicale ONLINE Cabinete Psihologie Psihologie ONLINE

Afectiunile de vedere: astigmatism,cataracta,miopie,hipermetropie,strabism,glaucom. Ce conflicte psihologice le provoaca. Cum ajuta hipnoterapia ca si tratament complementar.

Autor: Marinela Croitoru

Cand realitatea pe care o vedem este traumatizanta si prea greu de suportat, ochii ne apara, cu ajutorul propriilor mecanisme de aparare, dezvoltand aceste afectiuni de vedere - care sunt de fapt programe biologice de adaptare la situatie.
Ochii sunt legatura exteriorului meu cu interiorul meu. Prin ochi reflect sau scot in afara, exprim ceea ce simt inauntrul meu, emotiile mele si tot prin ochi aduc in interiorul meu ceea ce vad in afara mea, in mediul exterior in care traiesc, in relatiile cu cei din jur, in viata pe care o duc, etc; de aceea se si spune ca ochii sunt oglinda sufletului caci prin ei somatizez tot ceea ce vad in afara mea, viziunea mea asupra vietii, oamenilor, lucrurilor si evenimentelor si tot ceea ce simt in interiorul meu si ma tulbura, ma deranjeaza, nu pot sa accept, nu pot sa integrez, nu pot sa gasesc adevarul sau nu pot sa proiectez in viitor. Ochiul stang reprezinta legatura mea cu interiorul meu, cu partea mea feminina-anima mea, cu trecutul meu sau cu mama, partenera, iar ochiul drept reprezinta relatia cu partea mea masculina-animusul meu, cu tatal, cu viitorul, cu profesia, cu exteriorul si rationalul vietii mele.
Dificultatile de vedere reflecta o dificultate a mea in fata unei situatii, eveniment, ceva ce nu pot accepta, mi se pare nedrept, de neconceput, nu stiu cum sa ma raportez la si sa interiorizez acea situatie, relatie, eveniment. Prin orbire imi inchid inconstient campul perceptiei, blochez, refuz, nu vreau sa vad situatia, persoana, relatia, evenimentul, un secret, un pericol, etc pentru a ma proteja, pentru a nu fi ranit.
Afectiunile la ochi, in cazul copiilor reflecta o traire stresanta, pe care acesta nu o poate “duce” legat de familia lui, sau legat de scoala, iar la adolescenti poate fi legata de o teama vis a vis de sexualitate.
Astigmatismul reflecta o traire, nevoie de a deforma realitatea, pe care nu o pot trai asa cum este: abuzuri din partea parintilor, a fi restrictionat in a cunoaste, de catre parinti, a respinge un tata care este departe de idealul tau de tata, a creea o alta realitate, diferita de cea a parintilor sau de cea in care traiesc.
Cataracta reflecta o bariera opaca pusa intre mine si lume/ viata/ ceilalti/ tatal meu/ de copiii mei pe care ii consider nerecunoscatori, ingrati/ procesul imbatranirii, din teama de a deveni neputincios, de a fi ranit, neacceptat. In tarile slab dezvoltate cataracta apare la oameni din teama de viitor, de a nu putea proiecta ceva frumos si bun, lipsa perspectivei de a creste si evolua.
Miopia reflecta nesiguranta mea fata de viitor, prevad lucruri grave care ma nelinistesc si nu le pot infrunt. Interpun intre mine si viitor o ceata d protectie, prefer sa vad doar ce se intampla acum , ci nu si la distanta. Prefer sa raman timid, inchis ca sa ma protejez de lumea exterioara, de experiente abuzive, tulburatoare. Miopia la copil reflecta trairea acestuia de a se simti abuzat de parinti, de o privire critica, de neacceptarea parintilor. Prefer sa vad doar aici si acum, ca sa ma protejez cat mai bine.
Hipermetropia reflecta teama mea de a trai , ceea ce se intampla in prezent, refuzul de a trai aici si acum, fug de lucruri , persoane, relatii, evenimente. Ca atare ma indepartez, caut sa privesc in viitor, sa proiectez un viitor mai bun.
Strabismul divergent reflecta fuga mea de a trai prezentul; ma simt fragil, neputincios, simt ca sunt o victima. Atunci cand este afectat ochiul drept are legatura cu partea intelectuala, increderea in tata,simt sa vad imaginea de ansamblu. La ochiul stang, are legatura cu sensibilitatea mea, care ma pune in postura de victima.
Strabismul convergent reflecta incertitudini, nesiguranta, contradictii, dualitati in relatiile mele cu cei din jur, cu lumea si cu viata. Ochiul stang jos-nevoia de a fi protejat, ma simt inferior si speriat; ochiul stang sus- sunt un visator; ochiul drept - banuiala si ranchiuna fata de o persoana; In cazul copiilor poate fi vorba de un conflict cu parintii, colegii, profesorii;
Glaucomul reprezinta psihologic-simbolic acumularea lacrimilor neplanse dealungul vietii. Acumularea lor duce la aceasta presiune fizica, iar psihologic presiunea este data de umplere, de preaplin, sentimentul ca am vazut si suportat prea multe; simt ca am ratat multe lucruri in viata, ca mi-au scapat sanse printre degete si am resentimente vechi pe care le car dupa mine, ma simt prizonier al vietii si viitorul ma sperie. Simt ca pierd lucruri, persoane, proiecte la care tin foarte mult, ma simt golit, trist si nu intrezaresc nici o portita, nici o posibilitate. Ma simt obosit sa merg mai departe si ratez toate sansele, imi ingradesc libertatea si actiunea. Ma simt asa tensionat ca am impresia ca voi exploda.
Cu ajutorul hipnoterapiei, folosind tehnici de lucru specifice, validate, putem identifica evenimentele traumatizante si conflictele psihologice care stau in spatele acestor afectiuni ale vederii si putem lucra ca si “teme” toate aceste conflicte, gasind alternative adaptative la aceste situatii care le-au si provocat.

Cand realitatea pe care o vedem este  traumatizanta si prea greu de suportat, ochii ne apara, cu ajutorul propriilor mecanisme de aparare, dezvoltand aceste afectiuni de vedere - care sunt de fapt programe biologice de adaptare la situatie.
Hipnoterapia, contrar miturilor care circula, ne ajuta sa ne accesam subconstientul, sa ne crestem astfel capacitatea de a ne controla armonios propria viata, facilitandu-ne accesul la nenumarate resurse interioare, detinute de inconstientul nostru, care pot fi mai greu accesibile in stare constienta. Practic, prin hipnoterapie, putem sa ne punem mai in contact cu partea nostra autentica, si sa schimbam acele distorsiuni survenite undeva pe parcursul vietii noastre, care se pot manifesta sub diferite atitudini si comportamente, uneori  sub forma de simptom fizic, prin afectiuni si boli ale ochilor. 

Cu ajutorul psihoterapiei in general, si al hipnoterapiei, in mod particular, putem sa ne schimbam perspectiva asupra vietii; sa ne transformam realitatea distorsionata, intr-o realitate sanatoasa, adaptata nevoilor noastre de aici si acum, placuta si autentica.

 
Programare