Psihoterapie ONLINE Individuala/ de Cuplu / Hipnoza clinica, pentru: tratarea deprsiei,anxietatii,atacuri de panica,fobii,adictii,doliu,tratarea traumelor, blocajelor emotionale;problemelor de cuplu,recuperare medicala, tratarea durerii/bolilor ca si terapie complementara,cresterea performantei intelectuale/sportive;
ROmedic Cabinete medicale ONLINE Cabinete Psihoterapie Psihoterapie ONLINE

Teama de moarte. Cum scapam de ea?

Teama de moarte. Cum scapam de ea?
Autor: Marinela Croitoru

Teama de moarte este una din temerile universale ale omului, pe care cu totii o experimentam, mai mult sau mai putin, mai devreme sau mai tarziu.
Cum se manifesta teama de moarte?
Teama de moarte poate fi constientizata sau neconstientizata, in functie de rezistentele psihologice ale fiecarei persoane in parte, se rasfrange in tot ceea ce facem noi, in toate planurile vietii noastre si poate da efecte directe sau indirecte. Stim ca atitudinile si comportamentele noastre sunt direct legate de emotiile, sentimentele si trairile nostre afective, care la randul lor sunt generate de ceea ce gandim.
Datorita programelor biologice de supravietuire a speciei, fiecare individ in parte are mecanismele lui fizic si mai ales psihic de a face fata, de a se proteja, pentru a ramane in viata. Originar, teama de moarte nu este altceva decat unul dintre mecanismele psihice ale omului prin care acesta isi asigura supravietuirea si ea se manifesta printr-o multitudine de acte reflexe ale creierului nostru, cu rolul de a ne proteja de orice potential pericol. Altfel spus, teama de moarte ne vegeaza zi de zi si ne ghideaza astfel incat sa ramanem in viata, ceea ce, putem spune ca reprezinta partea pozitiva a acesteia fiindca ne aduce beneficii.
Ce te faci, insa, atunci cand teama de moarte devine exacerbata si iti afecteaza grav viata? Intr-adevar, teama de moarte, poate escalada, se poate asocia de-a lungul vietii persoanei cu experiente negative, tragice si traumatizante si se poate reflecta in alte temeri si frici ireale sau disproportionate,si anume, fobii, distorsionand realitatea si facandu-i persoanei viata chinuitoare si greu de suportat.
Fie ca vorbim de decese in familie, de accidente, de evenimente in care noi sau o persoane draga noua a fost ranita de ceva, de alimente, de microbi, de un animal, de cineva, de o boala grava, s.a.m.d, toate aceste evenimente, au potentialul de a ne creste teama de moarte, asociindu-i o fobie : de animale, de masina, de oameni, ipohondrie, etc pana la forma cea mai grava: agorafobie- care face persoana sa se inchida in casa, fara a mai avea vreun contact cu exteriorul, cu alti oameni chiar, in incercarea de a se proteja, de a-si proteja viata. Fobiile sunt rezultatul sau efectul unor emotii foarte puternice care converg in teama persoanei de a muri, dupa ce a fost trecuta prin propriile filtre psihice: prin experientele personale, credintele si valorile proprii. Ca si exemplu: o persoana care sufera de ipohondrie percepe orice senzatie fizica din corp ( care ii naste imediat emotii puternice) ca pe un potential simptom al unei boli mai mult sau mai putin grava, dar care poate escalada si ii poate pune in pericol viata. In trecut, aceasta persoana fie a experimentat o boala fie a vazut pe cineva grav bolnav, in mediul ei, in familie sau o persoana apropiata, ceea ce i-a provocat o distorsiune a realitatii legat de boli. Astfel, ori de cate ori simte o senzatie, o analizeaza si o percepe ca pe un simptom al unei boli, in functie de cunostintele ei medicale, de informatiile pe care le are, de ceea ce crede si de ceea ce a mai experimentat inainte.
Cum scapam de “ teama de moarte” ?
Asa cum spuneam, nu teama de moarte este cea care ne afecteaza viata ci anxietatea si fobiile asociate temerii de moarte. Teama de moarte fiind un mecanism de aparare, de supravietuire, atata timp cat nu se asociaza cu alte fobii, nu ne provoaca anxietate , ci exista latent in noi, in fiecare, fiindu-ne de ajutor atunci cand este cazul, si mai mult, ajutandu-ne sa NE TRAIM PREZENTUL, intr-un mod constient, armonios, natural si sanatos.
Cat priveste fobiile asociate temerii de moarte, pentru a scapa de ele va trebui sa lucram cu noi sa ne schimbam ceea ce gandim despre “obiectul fobic” - despre ceea ce ne provoaca anxietatea si sa ajungem sa percepem realitatea asa cum este ea, aici si acum, ci nu distorsionat.
“Obiectul fobic” ( experienta traumatizanta care ne provoaca anxietatea exagerata) fiind in subconstientul nostru, o buna metoda de a lucra la schimbarea acestuia este hipnoterapia, prin tehnici de regresie hipnotica reusind sa accesam si sa facem schimbarea dorita intr-un timp mai scurt si cu un consum psihic redus. Fobia continua sa existe atata timp cat stimulul, obiectul fobic exista in subconstientul nostru si se va activa ori de cate ori ne vom reintalni cu el in viata noastra, insa , prin accesarea acestuia direct din inconstient, il putem rescrie, reinterpreta, folosind resursele de care dispunem in acest moment ( cele din trecut fiind limitate de gradul de dezvoltare psihica al varstei respective ) astfel incat sa reflecte realitatea, ci nu o distorsiune, putand astfel sa il integram armonios in experienta noastra de viata si sa ne aduca chiar beneficii, ci nu prejudicii.

 
Programare