Psihoterapie ONLINE Individuala/ de Cuplu / Hipnoza clinica, pentru: tratarea deprsiei,anxietatii,atacuri de panica,fobii,adictii,doliu,tratarea traumelor, blocajelor emotionale;problemelor de cuplu,recuperare medicala, tratarea durerii/bolilor ca si terapie complementara,cresterea performantei intelectuale/sportive;
ROmedic Cabinete medicale ONLINE Cabinete Psihoterapie Psihoterapie ONLINE

Gandim-simtim-facem!

Gandim-simtim-facem!
Autor: Marinela Croitoru

Realitatea pe care o traim este construita de noi, ci nu independent de noi, este unica si doar a noastra. Noi suntem cei care “facem” zi de zi actiuni si toate actiunile noastre se reflecta ca si rezultat in calitatea vietii pe care o avem, in calitatea relatiilor noastre, in job.ul nostru, in statutul nostru social, in absolut orice latura a vietii noastre. Se spune ca realitatea este relativa; aceeasi realitate vazuta prin ochii a doua persoane, poate fi diferita; sau chiar aceeasi realitate, vazuta din unghiuri diferite de aceeasi persoana, poate fi diferita. Fizic vorbind, daca stai in picioare intr-o camera realitatea este intr-un fel, iar daca te urci pe un scaun si privesti aceeasi camera, realitatea este diferita. Putem privi aceeasi situatie cu care ne intalnim in viata, aceeasi relatie cu o persoana, acelasi eveniment din perspective diferite; noi alegem cum gandim despre acea situatie, relatie sau eveniment.

Gandurile noastre ne influenteaza viata?
Se spune ca suntem ceea ce gandim. Explicatia sta in faptul ca orice comportament al nostru are la baza ceea ce gandim. Gandim-simtim-facem. Gandurile noastre dau nastere emotiilor aferente, care la randul lor dau nastere comportamentelor aferente. Spre exemplu putem sa gandim despre o persoana ca este rea, egoista, ranchiunoasa, invidioasa,etc si vom simti repulsie, teama, furie, sau alte emotii negative, ceea ce ne va face sa adoptam un comportament de evitare, de respingere, de atac, etc, dar la fel de bine putem sa credem despre aceeasi persoana ca este o persoana buna, generoasa, desteapta,etc si ca atare vom simti bucurie, placere, calm,si vom fi deschisi la discutii, interesati sa socializam cu ea, vom fi prezenti, o vom asculta si aproba,etc. Asadar este esential ceea ce gandim despre absolut orice aspect sau persoana din viata noastra pentru ca ceea ce gandim ne va influenta modul in care ne vom comporta, practic ne va modela realitatea intr-un mod sau altul. Fiecare persoana are o harta mentala a ei, care este unica si care reprezinta realitatea persoanei de “aici si acum”; este un fel de GPS al persoanei si va ghida persoana prin viata, in relatiile pe care le are, la servici, in familie, in vacante, in absolut orice aspect al vietii acesteia.

De ce nu reusim sa obtinem anumite lucruri sau sa depasim anumite situatii?
Ce ne impiedica sa avem ceea ce ne dorim? Spre exemplu o persoana care lucreaza la o croitorie ca si cusator se simte nemultumita sau trista ca nu este sefa de echipa, caci lucreaza de 6 ani si nu a avansat, ci face acelasi lucru.. Ce o impiedica pe aceasta persoana sa fie sefa de sectie? Ceea ce gandeste! Aceasta persoana are tipul de gandire:” Eu nu voi reusi niciodata! Eu nu o sa am norocul asta, sa fiu promovata! Eu o sa ma pensionez tot cusatoreasa! Niciodata n-am avut noroc!” sau alte astfel de neadevaruri; neadevaruri care pentru aceasta persoana, insa, sunt adevaruri, caci asa se intampla. Este ceea ce gandeste! Atata timp cat isi va spune astfel de neadevaruri, viata ei profesional nu se va schimba, ci va fi in aceeasi pozitie, de cusatoreasa, caci emotional se va simti cusatoreasa, inferioara, si se va comporta ca atare. Cate neadevaruri ne spunem fiecare dintre noi in fiecare zi sau in general in viata? Nenumarate! Tot atatea cate esecuri avem in fiecare zi sau in viata!
Sunt prost! Sunt un idiot! Pe mine mereu ma pacalesc oamenii! Nu sunt in stare sa am grija de mine! Nu pot sa ma odihnesc! Nu pot sa ma opresc din a manca! Nu ma pot lasa de fumat! Oamenii sunt rai! Oamenii nu te ajuta daca ai nevoie, daca esti cazut! Daca imi pierd job.ul ma lasa nevasta! Oamenii au doar interse la mine! Nu exista iubire! Oamenii inseala! Nu o sa ma vindec niciodata de arsuri la stomac! si cate alte neadevaruri, nascute doar din fricile noastre, in urma experientelor de viata prin care am trecut si pe care le-am interiorizat “stramb”, deformand realitatea dupa “mintea” pe care o aveam pe atunci, sau din fricile imprumutate de la cei din jurul nostru ca urmare a groaznicelor lor experiente de viata. Tot ceea ce gandim trecem prin filtrul nostru personal, prin credintele, valorile, experientele noastre de viata si sub directa influenta a acestora vom adopta anumite atitudini si ne vom comporta in consecinta vis a vis de diferitele situatii cu care ne intalnim in viata.

Cum putem sa ne schimbam viata in bine?
Pentru a putea depasi anumite “blocaje” emotionale care ne blocheaza sa facem sau sa obtinem ceea ce ne dorim este nevoie sa ne schimbam mai intai modul de a gandi despre situatia sau relatia respectiva, pentru ca asa cum spuneam, ceea ce gandim -simtim si apoi facem. Comportamentele noastre au la baza anumite modalitati de a gandi despre situatia sau relatia respectiva. In momentul in care ne schimbam perspectiva de a gandi, cand ne eliberam fricile sau negativismul, ne dam voie sa devenim “putinciosi”; ne dam jos costumul de “neputincios” si lucrurile ne vor parea usor si firesc de facut. Putem sa schimbam absolut orice aspect al vietii noastre, care tine de noi. In momentul in care reusim sa ne aliniem mental-emotional-comportamental deja schimbarea s-a produs.
In relatiile cu alte persoane, noi nu putem sa le facem sa se schimbe, dupa nevoile noastre, insa putem sa ne aliniem noi mental-emotional-comportamental si relatia se va fi schimbat de la sine, caci o atitudine naste o atitudine.. Atitudinea noastra fata de o persoana o face pe aceasta sa aiba la randul sau o atitudine fata de atitudinea noastra. Daca si cand vom intelege acest principiu, putem intelege ca viata noastra ne apartine in totatlitate. Noi suntem proprii designeri ai vietii noastre!

 

 
Programare