ROmedic Cabinete medicale Dobroești Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Dobroești

Relatiile virtuale

Relatiile virtuale
Autor: Anescu Cristina
Relatiile virtuale

Nu ne-am pus niciodata intrebarea cum ar arata lumea noastra fara mijloacele modern de comunicare, fara calculatoare, telefoane mobile, retele de socializare. Pare de neconceput .
Comunicarea electronic a patruns atat de adanc in existenta noastra incat o eventual pauza, cat de mica, in utilizarea mijloacelor moderne de comunicare ar determina stari fiziologice ciudate si trairi psihologice intense care te-ar duce cu gandul la adictii.
Folosirea comunicariii electronice pe toate planurile existentei noastre are o multime de avantaje. Pe langa economisirea de timp si transmiterea rapida a informatiilor, de foarte multe ori te scuteste de contactul direct cu oameni a caror prezenta nu o doresti si poti sa sari peste multe etape in relationarea cu persoane necunoscute. Stabilim rapid intalniri si rupem relatii cu un simplu sms.
Tot astfel, prin intermediul mijloacelor modern de comunicare poti sa filtrezi datele pe care vrei sa le transmiti celorlalti despre tine, sa iti creezi acea imagine de sine ideala, poti sa devi in ochii celorlalti o alta persoana, mult imbunatatita.
Putem astfel, prin intermediul mijloacelor modern de comunicare, sa realizam un lucru aproape magic si de necrezut: sa modificam realitatea.
La prima vedere pare sa fie un lucru nemaipomenit, magic, fara urmari negative. Putem sa cunoastem oameni noi interesanti, sa ne facem o multime de prieteni si de ce nu, sa ne indragostim.
Sarind peste etapele ezitante ale inceputurilor de relatii, ridicand barierele si filtrele existente in situatia comunicarii directe fata in fata, putem ajunge mai repede la subiecte tot mai intime, la detalii si dezvaluiri.
Construim , initial pentru interlocutorul nostru, dar mai apoi pentru sinele nostru, o lume virtuala in care aratam cum vrem noi, ne purtam intr-un mod ideal, suntem la nivelul social dorit, insa nu ne dam seama ca astfel ne inchidem intr-o lume artificial construita care nu poate sa functioneze in contact cu realitatea.
Intr-o astfel de situatie contactul real dintre doi interlocutori care au comunicat in realitatea vitual construita devine un soc si este amanat tot mai mult. Ajugem astfel sa ne izolam, sa ne alimentam trairile cu fantasme si sa respingem realitatea.
Comunicarea moderna devine astfel o bariera in cunoasterea si comunicarea reala, in stabilirea de relatii interumane.
Ce e de facut atunci?
Raspunsul ar putea fi undeva la mijloc: interactiunile initiate in mediul virtual se pot consolida prin intalniri in lumea reala, acolo unde celalalt poate sa te perceapa asa cum esti tu cu adevarat, cu bune si rele, frumos sau uratel, bogat sau sarac, dar viu, autentic, cu sufletul deschis.
 
Programare