ROmedic Cabinete medicale Dobroești Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Dobroești

Gandurile obsesive

Gandurile obsesive
Autor: Anescu Cristina

Gandurile obsesive

 

Tuturor ni se intampla macar o data in viata sa avem un gand sau mai multe care sa nu ne dea pace si sa revina mereu si mereu in mintea noastra, provocandu-ne stari neplacute de anxietate, iritabilitate, tulburari de somn sau alimentatie.

Problemele nerezolvate cu care ne confruntam tind sa revina in plan constient, uneori sub forma mascata, metaforica, incat ajungem sa nu mai recunoastem cu usurinta de la ce a pornit totul.

O astfel de situatie este comparabila cu cea in care avem in pantof o mica pietricica: ne deranjeaza la mers, dar nu suficient ca sa ne oprim din drumul nostru si sa o scoatem. Alegem sa o ignoram, dar pentru evitarea disconfortului vom calca cu piciorul usor intr-o parte pentru a evita durerea, apoi vom constata ca ne doare glezna pe care am solicitat-o prin noul mod de a pasi, ajungand in final sa avem – din cauza mersului defectuos – probleme lombare grave.

Tot asa, in situatia in care ne confruntam cu situatii de viata mai mult sau mai putin dificile, alegem sa nu ne gandim pe moment la ele – sa gasim solutii sau sa le acceptam. Amanam gasirea unei rezolvari pentru o problema, insa, sistemul nostru psihic, pentru a ne proteja, va gasi singur solutii. Va construi mecanisme de aparare recurgand la ticuri, ritualuri, activarea gandirii magice pentru adaptarea la situatia de viata stresanta cu care se confrunta, sau va aduce iarasi si iarasi in plan constient problema care ne framanta, sub forma gandurilor obsesive, pana cand singuri sau ajutati de un psiholog, vom invata cum sa rezolvam cu adevarat problema noastra.

Faptul ca in mintea noastra se nasc astfel de ganduri, uneori bizare sau dincolo de limita acceptata de norma sociala, nu inseamna ca suntem rai, incapabili sau ciudati.

Fie ca o recunoastem sau nu, fiecare dintre noi am avut la un moment dat in viata un gand agresiv exagerat fata de cineva care ne-a deranjat, sau fantezii reprimate. Uneori aceste ganduri apar adeseori in legatura cu cei din jurul nostru, membrii familiei, colegi, prieteni, iar faptul ca aceste ganduri au aparut ne fac sa ne simtim extrem de vinovati si sa ne temem ca - odata aparute aceste ganduri - sa nu trecem la punerea lor in practica.

Drumul de la gand pana la trecerea la act este presarat cu numeroase cenzuri si simplu fapt ca ne deranjeaza aparitia acestor ganduri negative inlatura ipoteza unei psihopatii.

Nu este totusi usor sa te confrunti de unul singur cu aparitia gandurilor obsesive.  Rolul psihologului in acest caz este sa te antreneze in lupta cu gandurile negative, sa te ajute sa demontezi constructiile ilogice pe care le poti face si sa ajungi la o stare de liniste si acceptare de sine.

 
Programare