Cafeaua conține acrilamide, substanțe care cresc riscul de cancer

©

Autor:

Cafeaua conține acrilamide, substanțe care cresc riscul de cancer

În curând, cafeaua din California ar putea veni la pachet cu un mesaj de avertizare cum că băutura poate determina cancer. Magazinele din California care vând cafea ar putea fi nevoite să includă acest mesaj pe produsele de cafea, ca rezultat al unui proces intentat de organizația non-profit Consiliul pentru Educație și Cercetare a Subtanțelor Toxice. Procesul a început în 2010 datorită faptului că multe companii ce cumpără și vând cafea nu și-au anunțat clienții de existența unei substanțe chimice potențial cauzatoare de cancer, și anume acrilamida. Acrilamida rezultă în urma procesului de măcinare al cafelei, fiind în California pe lista de substanțe care pot determina cancer.


Institutul Național de Cercetare din America sugerează că acrilamida este întâlnită în numeroase substanțe precum hârtie, plastic și ambalaje alimentare, fiind de asemenea utilizată pentru a trata apa potabilă.


Agenția de Sănătate din Canada afirmă că substanța este prezentă în anumite alimente procesate la temperaturi înalte, precum cartofii prăjiți și chipsurile. Totuși, ea este conținută și de alte produse precum biscuiți, fursecuri, pâine, cereale, suc de prune, măsiline negre conservate și cafea. Agenția recunoaște că acrilamida poate prezenta un anumit risc pentru sănătate dar mai recunoaște și faptul că gradul de severitate nu este încă cunoscut de cercetători. Deocamdată, se cunoaște faptul că acrilamida determină cancer la animalele de laborator, fiind necesare cercetări amănunțite pentru explicarea legăturii dintre expunerea la acrilamidă și riscurile asupra sănătății la specia umană.


Agenția de Sănătate le recomandă canadienilor să limiteze aportul de alimente ce conțin acrilamidă, insistând pe consumul de cartofi. Ei sugerează gătirea cartofilor în ulei la temperaturi mai scăzute, nelasarea acestora prea mult la prăjit și introducerea în apă înainte de a-i găti.


Organizația care a intentat procesul cere ca acele companii care nu și-au avertizat clienții în trecut cu privire la potențialul risc al acrilamidei să plătească amenzi și să scadă pe viitor cantitatea de acrilamidă din produsele lor.


Directorul general al Starbucks susține că procesul trece cu vederea faptul că multe studii au confirmat beneficiile cafelei asupra sănătății.


În anul 2016, Organizația Mondială a Sănățătii (OMS) a raportat că nu există dovezi concluzive legate de consumul de cafea și riscul de cancer, dar a afirmat că băuturile fierbinți, în jur de 65 de grade, pot crește șansele de apariție a cancerului.


Luna aceasta, companiile de cafea se vor întâlni cu avocații Consiliului pentru Educație și Cercetare a Substanțelor Toxice, iar un judecător va decide în cursul anului 2018 dacă ar trebui adăugate pe produsele de cafea etichete de avertizare asupra riscului de cancer.

Sursa: GlobalNews


Data actualizare: 26-02-2018 | creare: 26-02-2018 | Vizite: 1329
Bibliografie
Coffee in California could soon come with a cancer warning, https://globalnews.ca/news/4000435/coffee-california-cancer-warning-lawsuit/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  • Consumul de cafea asociat cu un risc mai mic de disfuncții erectile
  • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
  •