Cainii comunitari din judetul Sibiu, adapostiti de teama vulpilor turbate

Data publicării: 04-02-2008

Toti cainii comunitari din judetul Sibiu trebuie stransi de urgenta in adaposturi, dupa ce autoritatile sibiene au anuntat 15 focare de rabie la vulpi, luni fiind asteptate rezultatele analizelor de laborator pentru un nou posibil focar, relateaza corespondentul ROMPRES.
Pentru eradicarea rabiei, veterinarii sibieni au cerut infiintarea de urgenta, in municipii si orase, de adaposturi pentru cainii comunitari, unde acestia sa fie vaccinati.
"Se impune construirea de urgenta de adaposturi pentru acesti caini vagabonzi, deoarece pericolul este foarte, foarte mare si, prin acesti caini vagabonzi, virusul rabic se poate transmite foarte repede la om", a precizat prefectul Ilie Mitea.
Directorul DSV Sibiu, Cornel Muntean, sustine ca, in municipiul Sibiu, actualul adapost canin nu este conform cu normele sanitar veterinare si nu va face fata campaniei antirabice. Mai mult, Muntean a declarat ca a amendat primaria Sibiu pentru conditiile improprii in care functioneaza adapostul pentru caini. Municipalitatea din Medias este singura care are conditii bune pentru strangerea cainilor vagabonzi.
In timp ce in orase se strang cainii comunitari, in padurile sibiene se organizeaza partide de vanatoare la vulpi. Luni, vanatorii vor incerca sa prinda 30 de vulpi din padurile comunei Rasinari, situata la 10 kilometri distanta de municipiul Sibiu.
"Pana acum au fost vanate 200 de vulpi, planul fiind de 230 de vulpi in judetul Sibiu. Estimam ca in judet sunt cu aproximatie 550 de vulpi. Inmultirea mai mare a vulpilor s-a produs dupa ce in anii trecuti acestea nu au mai fost vanate", a precizat, luni, pentru ROMPRES, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Sibiu, Marius Ureche.
Nici un sibian nu a fost diagnosticat cu rabie, boala mortala, insa preventiv au fost vaccinati 15 localnici din focarele cu rabie la vulpi. Ultimul caz de rabie la om in judetul Sibiu a fost confirmat in urma cu cateva decenii, acesta murind din cauza bolii, in ciuda tratamentelor administrate de medici.
Vulpile din padurile sibiene s-au imbolnavit de rabie de la cele din judetele limitrofe, precum Brasovul, dar si de la cele venite din judetul Bihor. Peste doua saptamani, veterinarii vor distribui vaccinul antirabic pentru animalele salbatice, mai ales pentru vulpi, cu ajutorul unor elicoptere care vor survola padurile din judet. In toata tara trebuie vaccinate aproape 50.000 de vulpi, conform statisticilor.
La nivel national, 355 de cazuri de turbare la animale domestice si salbatice au fost inregistrate, in 2007, in gospodarii, cifra care reprezinta o crestere cu aproape 12% (59 de cazuri), fata de 2006, cand au fost confirmate 296 de cazuri, conform Autoritatii Nationale Sanitare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Cele mai multe cazuri de turbare au fost confirmate la vulpi. Din totalul de 355 de cazuri, 70% au fost confirmate la animalele salbatice, din care 95% la vulpi.
04-02-2008, Vizualizari 493
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.