Calitatea serviciilor medicale - strans legata de informatizare

Data publicării: 16-05-2007

Calitatea serviciilor medicale este strans legata de informatizarea acestora, a afirmat miercuri, in cadrul Conferintei Sistemul eHealth, Victor Mora, consilier al ministrului Sanatatii.
    El a spus ca prin informatizarea sistemului de sanatate se va acorda mai mult timp actului medical in sine.
    Victor Mora a facut referire la necesitatea unei strategii nationale eHealth, care sa asigure integrarea tuturor structurilor. El a precizat ca aceasta este in curs de elaborare si se intentioneaza elaborarea unui memorandum, la nivel de Guvern, care sa defineasca strategia in domeniul informatizarii sistemului sanitar.
    Consilierul ministerial a afirmat ca au fost cheltuiti foarte multi bani pentru sistemul de informatizare, dar cu o oarecare ineficienta. Victor Mora a accentuat asupra interoperabilitatii sistemului necesara in toate tarile din Uniunea Europeana, in contextul mobilitatii pacientilor in spatiul european. Referindu-se la beneficiile interoperabilitatii, Victor Mora a spus ca aceasta scade costurile din sistem si asigura accesul medicului de familie la toate datele pacientului.
    Dr. Vasile Cepoi, directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) s-a referit la probleme existente in sistemul informatic in prezent, respectiv nestandardizarea fluxurilor de informatii, lipsa unei metode comune de colectare a datelor. El a spus ca, in proportie de 70-80%, sistemul este informatizat, dar nu integrat. in ceea ce priveste solutionarea acestei probleme, directorul general al CNAS a avansat ideea construirii unui sistem care sa integreze toate aplicatiile ce indeplinesc un anume standard si pot fi integrate. Vasile Cepoi a accentuat asupra asigurarii securitatii datelor si a confidentialitatii.
    Dr. Dan Ursuleanu, de la Oracle, a accentuat asupra faptului ca, in prezent, informatizarea in medicina pune accent pe interoperabilitate, astfel incat informatia sa poata trece de la un sistem la altul si mai ales pentru pacient. in acest sens, in multe tari europene se utilizeaza cardul electronic.
    in ceea ce priveste Romania, dr. Ursuleanu a spus ca si aici trebuie ca pacientul sa-si cunoasca starea de sanatate si sa-si faca programari si de la distanta ori pentru asta trebuie informatizarea sistemului.
    in tarile din Uniunea Europeana, SUA, Canada, sistemul informatic este utilizat pentru rezolvarea bolilor cronice, a mai spus dr. Ursuleanu, adaugand ca Oracle ofera toate functiile unui sistem informatic, care poate sa fie conectat si la sistemul altor tari.
Sursa: Rompres, 16-05-2007, Vizualizari 1608
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.