Campania Saptamana europeana de vaccinare

Data publicării: 18-04-2007

Bucuresti, 16 apr /Rompres/ - Campania "Saptamana europeana de vaccinare" se adreseaza copiilor cu varste intre 0 si 14 ani, in special celor provenind din grupuri sociale defavorizate si in principal pentru constientizarea populatiei asupra necesitatii vaccinarii pentru prevenire si protejare, a declarat luni ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, intr-o conferinta de presa.
    El a spus ca Ministerul Sanatatii Publice a raspuns invitatiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a participa la campanie, deoarece se doreste constientizarea atat de catre populatie, cat si de catre factorii de decizie de la nivel local asupra importantei vaccinarii copiilor.
    Ministrul Nicolaescu a subliniat ca, in fiecare an, vaccinarea salveaza vietile a peste trei milioane de persoane din intreaga lume si previne imbolnavirile si dizabilitatile altor catorva milioane.
    "Vaccinarea este un drept de baza, dar in unele tari nu este accesibila tuturor", a subliniat ministrul Sanatatii, adaugand ca in Romania toti copiii beneficiaza de vaccinare gratuita.
    Eugen Nicolaescu s-a referit la Programul National de Imunizari, mentionand ca, in 2007, pentru derularea acestui program s-au alocat un buget de peste 62.000 de lei, cu 11 procente mai mare decat in 2006, cand s-au alocat 57.527 lei. Cu acesti bani se vor achizitiona 7.440.000 de doze de vaccin folosite pentru imunizarile prevazute in calendarul de vaccinari al MSP si pentru vaccinarea antigripala a persoanelor la risc.
    Pentru campania de vaccinare antigripala gratuita din sezonul 2006-2007, MSP a achizitionat cel mai mare numar de doze de vaccin antigripal - 2.850.000, iar pentru sezonul care urmeaza se va spori numarul de doze achizitionate la 3.600.000, astfel incat se va putea imuniza peste 25 la suta din populatia tarii, procent mai mare decat cel prevazut de recomandarile OMS.
    Ministrul Sanatatii a facut un apel la cetateni si mai ales la parintii care au refuzat sa accepte vaccinarile pentru prevenirea imbolnavirii.
    Eugen Nicolaescu a subliniat ca Romania este inclusa pentru prima data intr-o astfel de campanie, ce vine in sprijinul celor care se desfasoara la nivel national, fiind campanii speciale de constientizare, de schimbare de atitudine cu privire la sanatate si care in celelalte tari se desfasoara de mai multa vreme.
    Este o campanie ce se bazeaza pe informare mai ales, este un prim pas de a avea si Romania campanii specifice de acoperire a copiilor din grupurile vulnerabile, a subliniat dr. Tania Goldner de la UNICEF.
    Dr. Rodica Costinea, directorul general al Directiei Autoritatii de Sanatate Publica din MSP, a subliniat ca au fost nominalizate patru judete - Prahova, Valcea, Mures, Hunedoara, unde se vor organiza instruirea medicilor de familie, vaccinarea in comunitati greu accesibile, distribuirea de materiale informative si carnete de vaccinare. Totodata, se vor organiza mese rotunde cu participarea unor specialisti in epidemiologie si boli infectioase.
    Ea a subliniat ca aceste vaccinari sunt absolut necesare cu atat mai mult cu cat multe familii pleaca cu copiii in alte tari, unde ar trebui sa se prezinte cu carnete de vaccinare, iar daca nu au toate vaccinurile facute sa se prezinte la autoritatile din statele respective pentru a-si face vaccinurile tot gratuit, ca si in Romania.
    Potrivit dr. Rodica Costinea, este extrem de important ca sa se patrunda in comunitatile defavorizate precum cele de romi, aici rolul deosebit va reveni asistentelor comunitare. Dr. Rodica Costinea a mentionat ca au fost alese aceste judete pentru ca ele si-au aratat disponibilitatea, au pregatit personalul si au identificat zonele defavorizate unde sunt copii nevaccinati.
    Reprezentantul OMS pentru Romania, dr. Victor Olsavszky, a subliniat ca aceasta initiativa este extrem de importanta in contextul in care in toate tarile europene exista copii care raman nevaccinati, procentul acestora fiind intre 5 si 10 la suta. El a mentionat ca prin vaccinare se poate scadea numarul bolilor contagioase care continua sa provoace dizabillitati si chiar decese. Mai mult de jumatate de milion de copii din regiunea europeana nu primesc vaccinurile de baza. Reprezentantul OMS a spus ca in contextul in care o multime de epidemii sunt o amenintare serioasa pentru sanatatea oamenilor, vaccinarea este cu atat mai necesara.
    Pentru a sustine succesul vaccinarii trebuie sa se ajunga la acesti copii. Un sistem de imunizare care sa functioneze bine este unul din elementele-cheie ale unui sistem de sanatate puternica. Investitiile in resurse umane, materiale si tehnice in ceea ce priveste vaccinarea contribuie la realizarea capacitatii de a furniza servicii de ingrijire primara de sanatate si de a asigura ca viata nici unui copil sa nu fie in pericol.
Sursa: Rompres, 18-04-2007, Vizualizari 718
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.