Campanie nationala anti-SIDA

Data publicării: 03-12-2007

Problema prevenirii infectarii cu HIV, a accesului la informatie, educatie si mijloace de prevenire intr-un mediu fara prejudecati constituie principalele obiective ale Campaniei nationale anti-SIDA sub sloganul "Deschide-ti inima, invata sa iubesti" redeschisa luni in prezenta ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
    Desi numarul persoanelor infectate cu HIV este in usoara scadere, majoritatea cazurilor este din randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani si sunt determinate mai ales de comportamentele sexuale la risc.
    Eugen Nicolaescu a declarat ca se aloca 31 de milioane de euro pentru tratamentul acestor pacienti. El a recunoscut ca s-a facut mai putin pentru educatie si preventie.
    "SIDA inseamna o cursa contra cronometru si trebuie sa fim atenti", a subliniat ministrul Sanatatii.
    El a facut referire la faptul ca din cei aproximativ 10.000 de copii infectati in perioada 1986-1990, peste 7.000 sunt in viata datorita eforturilor statului roman.
    Nicolaescu a spus ca ne aflam intr-o noua faza, copiii au ajuns adulti si au nevoie de programe de integrare sociala.
    Programul de HIV/SIDA a primit fonduri sporite in 2007, respectiv 160.000 de lei, iar pentru 2008 sunt prevazuti 184.000 de lei, atat pentru tratamente mai bune, dar si pentru medicamente mai bune, a spus ministrul Sanatatii.
    El a facut referire si la faptul ca Romania este singura tara care asigura tratamente gratuite tuturor celor cu HIV/SIDA.
    Ministrul Sanatatii a prezentat si principalele obiective pentru acest program respectiv transmiterea verticala adica, de la mama la fat, consumatorii de droguri injectabile intravenos  si persoanele care lucreaza in strainatate si care trebuie testate sau sa le fie urmarite tratamentele.
    Eugen Nicolaescu a adus in discutie si recenta initiativa a Romaniei si Germaniei, de constituire a unui grup de lucru pentru scaderea preturilor la medicamente.
    Presedintele Comisiei HIV/SIDA a Ministerului Sanatatii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a subliniat ca in Romania principala cale de transmitere este heterosexualitatea, cea ce inseamna ca prezervativul nu este folosit asa cum ar trebui. El a mentionat ca riscul cel mai mare de transmitere a infectiei in acest an il reprezinta prostituatele (5,88%), urmate de contactii cu HIV.
    La 30 septembrie 2007, numarul persoanelor cu HIV/SIDA in Romania era de 10.550,  din care copii cu SIDA - 7.428. Infectati cu HIV sunt 4.490 de copii si 2.218 de adulti.
    Privitor la cazurile noi, Adrian Streinu Cercel a spus ca acestea sunt in scadere, in Bucuresti au fost inregistrate 49, iar la Constanta - 29 la adulti si un caz la copil.
    El a spus ca Romania are opt programe de monitorizare, prin care se obtin date despre infectia cu HIV, fiind singura tara din zona care are o astfel de monitorizare.
    La nivel mondial, in 2007, sunt 33,2 milioane de persoane cu HIV/SIDA, din care 30,8 milioane adulti. Dintre acestia, femei sunt 15,4 milioane si copii - 2,5 milioane, cifra apreciata foarte mare, a spus reprezentantul pentru Romania al Programului comun al ONU privind HIV/SIDA (UNAIDS), Eduard Petrescu.
    Reprezentantul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Thore Hansen a evidentiat ca Romania poate constitui un exemplu pentru tarile din zona in ceea ce priveste tratarea HIV/SIDA. El a subliniat ca se impune accesul cat mai multor persoane la tratament.
03-12-2007, Vizualizari 599
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.