Cancerul depistat in faze incipiente poate fi vindecat

Data publicării: 09-03-2010

Cancerul descoperit in faze incipiente poate fi vindecat, a declarat, luni, prof. dr. Rodica Anghel, managerul Institutului de Oncologie Bucuresti, cu prilejul unei manifestari dedicate zilei de 8 Martie.
Ea a spus ca, din pacate, pacientii cu care se confrunta vin in stadii foarte avansate - stadiul trei sau patru, cu sanse de vindecare intre 20-30%. Medicul a mentionat ca, in cadrul institutului, anul trecut au fost 46.000 de cazuri de spitalizari de o zi si 26.000 de cazuri cu spitalizare continua.
Printre cele mai frecvente forme de cancer sunt cancerul bronhopulmonar, de san, de col, colorectal, de prostata.
Dr. Rodica Anghel a facut referire si la recentele transformari din cadrul institutului si la faptul ca, in acest an, se asteapta sa primeasca trei aparate de radioterapie, ceea ce va rezolva problema intreruperilor de tratament cauzate de defectiunile tehnice ale aparatelor.
Privitor la computerul tomograf, managerul a spus ca nu au un aparat al spitalului, ci exista o firma care asigura aceasta investigatie avand contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Pe luna, institutul are 50 de investigatii cu computerul tomograf gratuite, cu prioritate pentru copii. In ceea ce priveste terapia, specialistul a evidentiat faptul ca in acest moment beneficiem si noi de terapii moderne de ultima generatie, dar, din pacate, pentru acestea sunt formate liste de asteptare, numarandu-se in prezent 2.500 de persoane, potrivit CNAS.
De 8 martie pacientele de la institut au asistat la un moment festiv sub genericul 'Exista viata dincolo de boala'.
Corina Dragotescu, care a devenit o emblema a luptei impotriva acestei boli, a recomandat femeilor sa se ingrijeasca mai mult, iar la primele semne sa mearga la medic. Ea a subliniat ca are incredere in medicii romani si isi va face tratamentele aici daca va fi mai cazul.
O alta pacienta, Olga Cata, in varsta de 61 de ani, din Curtea de Arges, a povestit propria experienta, una foarte trista, dupa ce si-a pierdut fiica, in urma cu opt ani, de aceeasi boala. Ea le recomanda femeilor sa-si gasesca un punct de sprijin in lupta cu cancerul, subliniind ca, aceasta boala este o boala a mintii, psihicul nu trebuie sa se lase dominat de ea.
Dr. Rodica Anghel a spus ca in spital se intalnesc doua situatii: una in care se obtine vindecarea si o alta in care nu se obtine vindecarea, dar in care trebuie sa existe un echilibru intre organism si boala. Ea a recomandat pacientelor sa nu renunte la aceasta lupta. Sa duca o viata aproximativ normala, atat la serviciu, cat si in familie.
'Cea mai mare bucurie a unui medic este cand, dupa un tratament, poate spune ca un pacient s-a vindecat. Si sunt multe asemenea cazuri', a subliniat prof. dr. Rodica Anghel.
In incheierea sarbatorii de 8 martie oferite femeilor, care nu s-au lasat invinse de boala, le-au oferit increderea, prietenia, bucuria, dar mai ales cuvinte de incurajare paciente care au fost incercate de aceasta boala, iar in final doi actori, Violeta Sotir si Dragos Huluba, membri ai trupei 'Passe-Partout Dan Puric', au oferit spectacolul 'Intalniri'.
Sursa: Agerpres, 09-03-2010, Vizualizari 567
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.