Cancerul ovarian se poate transmite pe cale paternă (studiu)

Data publicării: 17-02-2018

Cancerul ovarian poate fi transmis de la taţi la fiicele lor, conform unei descoperiri făcută în premieră de oamenii de ştiinţă, citată de Press Association.

O nouă cercetare genetică a reuşit să elucideze misterul din spatele cazurilor în care unele surori au un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian decât mama lor.

Cancerul ovarian, descris drept un ''ucigaş tăcut'', ocupă locul al patrulea în topul celor mai letale afecţiuni din Marea Britanie - în fiecare an în această ţară sunt diagnosticate 7.400 de cazuri noi şi sunt înregistrate 4.100 de victime.

Boala afectează în general femeile trecute de menopauză, în jumătate dintre cazuri fiind vizate persoane de 63 de ani şi peste această vârstă, precizează sursa citată. Însă, studiul recent a descoperit că femeile care moştenesc pe cale paternă genele acestei afecţiuni tind să dezvolte simptome cu circa şase ani mai devreme în comparaţie cu cele care le primesc pe cale maternă.

În cazul acestei afecţiuni, doar circa 46% dintre persoanele afectate supravieţuiesc cinci ani după diagnostic deoarece simptomele bolii pot să treacă neobservate până când cancerul s-a răspândit în afara ovarelor, moment în care devine foarte greu de tratat.

Descoperirea ar trebui să contribuie la creşterea şanselor de supravieţuire prin oferirea posibilităţii de a se îmbunătăţi chestionarele privind istoricul familial şi efectuarea unor teste genetice.

Cercetătorii din cadrul Centrului de Oncologie Roswell Park din New York au prelevat informaţii de la perechi de nepoate şi bunici şi au secvenţionat porţiuni din cromozomul X de la 186 de femei afectate de cancer. Potrivit concluziilor, cazurile de cancer ovarian asociate cu genele moştenite de la bunicile din partea tatălui aveau un debut mai precoce decât cele asociate cu genele materne.

Studiul a descoperit că o anumită genă din cromozomul X poate contribui la riscul de apariţie a cancerului ovarian, în mod independent de alte gene susceptibile de a produce această boală, precum genele BRCA.

''Studiul nostru ar putea explica de ce există familii cu mai multe fiice afectate (de cancer ovarian) - deoarece cromozomii tatălui determină sexul copiilor lui, iar toate fiicele sale poartă aceleaşi gene în cromozomii X'', a declarat dr. Keven Eng adăugând că munca echipei va încerca să afle ''dacă avem gena corectă''.

''În cazul unei familii cu trei fiice dintre care toate au cancer ovarian riscul este mai probabil să fie determinat de mutaţiile (cromozomului) X moştenite decât de mutaţiile BRCA'', a completat Eng.

Noua cercetare este publicată în jurnalul PLOS Genetics.
Sursa: Agerpres, 17-02-2018, Vizualizari 627
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.