Cancerul persoanelor in varsta, adesea prost tratat

Data publicării: 19-04-2007

La un colocviu recent s-a discutat despre ingrijirea varstnicilor bolnavi de cancer, scrie trimisul special la Marsilia al cotidianului francez Libération, intr-o editie recenta a publicatiei.
Batran si canceros... Iata un duo fatal, inseparabil, cu o legatura de cauzalitate intre elementele sale - atat de evidenta, incat nu ar fi nimic de facut: cu cat suntem mai in etate, cu atat riscul de a ne imbolnavi de cancer este si el mai mare. Este evident adevarat si este evident mai complicat, dupa cum a putut-o detalia un colocviu inedit, ale carui lucrari s-au desfasurat, in prima saptamana a lunii aprilie, la Marsilia /un mare oras din sudul Frantei/, pe tema ""Cancerul subiectului in varsta, dilema imbatranirii"". Acesta a fost organizat de Canceropolul din regiunea Provence-Alpes-Cote d"Azur /PACA/, Institutul National /francez/ pentru Sanatate si Cercetare Medicala /INSERM/ si Institutul Paoli-Calmettes.
    Cifrele sunt implacabile. Astfel, 59 000 de cazuri survin intre 65 si 79 de ani, ceea  ce reprezinta, proportional, de doua ori mai multe decese. ""Pacientii de peste 75 de ani reprezinta 30 la suta dintre noile cazuri de cancer"", spune dr. Pascale Grosclaude, directoarea Registrului National al Cancerului. Alte cifre: ""47 la suta dintre noile cazuri de cancer la barbati afecteaza persoane de peste 70 de ani."" In Statele Unite, 12 la suta dintre persoane sunt trecute de 65 de ani, si, totusi, ele reprezinta 50 la suta din noile cazuri.

    ""Expunere""
    Ce sa deducem de aici? Faptul ca boala canceroasa este strans legata de varsta?..., intreaba dr. Grosclaude. Desigur, dar este altceva decat o simpla cauzalitate. Mai intai, nu exista un cancer, ci exista cancere care afecteaza oamenii la varste foarte diferite ale vietii."" De exemplu, daca cancerul colorectal afecteaza barbatul la 72 de ani - in medie - si femeia la 75 de ani, ori daca cancerul de prostata afecteaza la 74 de ani, alte cancere privesc persoane mult mai tinere - limfoamele asa-numite ale lui Hodgkin afecteaza barbatii la 40 de ani - in medie -, iar femeile, la 35 de ani. Cat despre cancerul mamar, acesta apare in medie la 61 de ani, ceea ce nu inseamna o varsta foarte avansata. ""Ceea ce pare cel mai determinant este durata expunerii la un risc. Riscul cancerului pulmonar este legat de numarul anilor de fumat, si nu de varsta in mod direct. La fel este si in ceea ce priveste mezoteliomul /calificat si drept cancerul azbestului, el afecteaza invelisul plamanilor, cavitatea abdominala sau invelisul inimii/"", analizeaza dr. Pascale Grosclaude. ""Paradoxal, adauga prof. Lodovico Balducci - o figura emblematica a oncogeriatriei /studierea cancerelor la persoanele varstnice, fondata in urma cu mai putin de 20 de ani/, care practica la Spitalul din Tampa /statul american Florida/ -, cancerul este mai degraba o boala ce survine la o persoana sanatoasa. Or, batranetea inseamna multe boli, comorbiditati, si multa oboseala.""
    Si, de altfel, ce este batranetea, in termeni biologici? Cu ocazia colocviului, numerosi cercetatori s-au intrebat in legatura cu procesul de ""senescenta"". O celula care devine canceroasa este, oare, o celula prea batrana? Daca batranetea se manifesta, desigur, printr-o slabire a sistemului imunitar, ea este - mai ales - ""o inflamatie generala"", explica prof. Balducci. ""Trebuie sa distingem intre imbatranire, pe de o parte, si modificarile induse de boli, pe de alta parte"", remarca dr. Malek Djabali, biolog la Marsilia. Prof Balducci adauga: ""Varsta, ca atare, nu provoaca cancer, ci acesta este un cuplu complex, cu contururi nesigure, depinzand de numerosi factori. Tratarea cancerului la persoana varstnica ramane prost stapanita, ea este, adesea, facuta orbeste, fara un reper clar si fara un protocol redactat clar. Cu o constatare: se trateaza, adesea, prea mult, ori nu se trateaza destul persoana in varsta. Ca si cum ar exista teama de a o trata. ""In marea majoritate, aminteste prof. Balducci, tratamentele nu sunt adaptate. In toate studiile internationale, s-a putut nota faptul ca chimioterapiile sunt fie prea slabe, fie prea toxice.""

    ""Discriminare""
    Un alt indicator al unui dezinteres: in testele clinice, persoanele in varsta de peste 60 de ani sunt de cinci ori mai putin reprezentate. Jean-Paul Moatti, economist in sanatate, se intreaba: ""Oare slaba dozare a tratamentului utilizat la persoana varstnica este legata de o cerere a pacientului care nu vrea sa suporte un tratament prea agresiv, ori depinde de alegerea medicului? Daca asa stau lucrurile, se pune problema discriminarii."" Aceste decalaje in tratament sunt cu atat mai problematice cu cat toate studiile prezentate la Marsilia atesta ca rata supravietuirii, in cazul in  care se ia un tratament, nu este legata de varsta.
    Concluzia prof. Dominique Maraninchi, directorul Institutului National pentru Cancer: ""In final, este urgent sa se lucreze asupra acestor doua notiuni, nu numai in termeni de tratamente, ci si in termeni de prevenire.""
Sursa: Rompres, 19-04-2007, Vizualizari 1041
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.