Când este nevoie de o proteză de genunchi la gonartroză?

©

Autor:

Când este nevoie de o proteză de genunchi la gonartroză?
Advertorial oferit de Dragos Popescu MD, PhD
Chirurgia Complexa a Genunchiului si Artroscopie

Ce este gonartroza?

Gonartroza este o deterioare cronică a genunchiului, invalidantă, cu evoluție progresivă prin care cartilajul articular se degradează progresiv cu apariția de durere și limitarea mobilitătii. Practic, este o îmbătrânire a articulației. Afectează din ce în ce mai des populația peste 60 de ani.

Care este tratamentul gonartrozei?

Tratamentul inițial al artrozei de genunchi este nechirurgical. Din păcate nu dispunem de un “arsenal” foarte variat. În plus, puține lucruri s-au demonstrat a fi eficiente. Asociația Medicilor Ortopezi din Statele Unite ale Americii (AAOS) a elaborat un ghid pentru tratamentul nechirurgical al gonartrozei. În afară de calmante și antiinflamatorii de care practic nu putem abuza, dispunem de exercițiile fără impact de tonifiere ale musculaturii, scăderea în greutate (dacă este cazul) și infiltrațiile intra-articulare. Acestea la rândul lor pot fi de cortizon (în faza inflamatorie a procesului), acid hialuronic și derivați, plasmă bogată în plachete (PRP) și, mai nou, celule stem.

Foto:
  • A - gonartroză genunchi drept.
  • B - același genunchi după operația de proteză de genunchi.

Suplimentele care abundă pe piața farmaceutică (și nu numai) pot ajuta la ceva?

Trebuie să ne ferim de marea majoritate a suplimentelor “miraculoase”. Aproape niciunul nu au un studiu în spate, ci doar pură publicitate. Singurele componente care au studii sunt combinația între glucozaminoglicani și condroitinsulfati, și asta în general doar pentru artroză precoce și cu rezultate contradictorii.

Orice pacient care suferă de gonartroză are nevoie de o proteză de genunchi?

Nu. Candidații pentru protezarea genunchiului sunt pacienții ce suferă de artroză și care au dureri aproape permanente și limitare funcțională ce nu au răspuns la tratamentul nechirurgical. Indicația este în principal clinică, nu atât radiologică.

Ce presupune operația de proteză de genunchi?

Artroplastia de genunchi presupune înlocuirea parțială sau totală a cartilajului articular degradat de la nivelul genunchiului, cu o proteză de genunchi. Această e formată din 3 componente: componenta femurală care este metalică și înlocuiește cartilajul articular femural degradat, componenta tibială (metalică) care înlocuiește cartilajul articular de la nivelul tibiei și un despărțitor de polietilenă (plastic) care se află între primele componente, facilitând mișcarea de flexie/extensie a genunchiului.

Ce este o proteza “personalizată” de genunchi?

Proteza personalizată de genunchi este disponibilă în România de câțiva ani, mărimile componentelor fiind bine stabilite preoperator cu ajutorul tomografiei computerizate sau rezonanței magnetice. Imaginile obținute sunt trimise producătorului care reconstruiește 3D genunchiul dumneavoastră, fabricând apoi “ghiduri de taiere” specifice genunchiului dumneavoastră. Acest proces poate dura până la 6-8 săptămâni.

Este absolut necesară personalizarea protezei?

Repet, nu este o personalizare a protezei ci a ghidurilor de tăiere. Există anumite situații (5% aproximativ), atunci când nu se pot folosi ghidurile de tăiere convenționale și trebuie folosită această personalizare. În situații convenționale, pentru un chirurg experimentat, este indiferent dacă se folosesc ghidurile convenționale sau personalizate. De altfel, succesul operației nu depinde doar de corecta tăiere a osului pentru poziționarea protezei ci și de alți factori, eliberarea țesuturilor moi, echilibrarea lor, etc.

Este complicată operația de proteză de genunchi?

Nu este complicată dar succesul operației depinde de experiența chirurgului ortoped care o realizează. Durata ei este de aproximativ 1-1,5 ore. A devenit practic cea mai frecventă operație neartroscopică a genunchiului.

După operație trebuie făcută recuperare?

Este foarte importantă. Nu întotdeauna trebuie realizată cu un kinetoterapeut dar, mai ales la început, trebuie făcută sub supraveghere. Se fac atât exerciții de mobilitate cât și de forță musculară.

Poate apare o infecție după această operație?

Cea mai temută complicație a acestei operații este infecția. Din fericire riscul este foarte mic, aproximativ 1-1,5% conform studiilor. Pentru prevenire se administrează antibiotice în timpul operației și, în anumite cazuri, chiar și după terminarea ei. Acest risc este mai crescut la persoanele obeze, care au multe boli asociate sau la cele care suferă de diabet zaharat. Infecția apărută după protezarea genunchiului este tratată de obicei cu o altă intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul infectat și eventual proteza. În cazul în care se îndepărtează și proteza, câteva luni mai târziu, după dispariția infecției se va pune o proteză de revizie la nivelul genunchiului.

Există și alte complicații ale operației de proteză de genunchi?

Bineînțeles, dar sunt foarte puțin frecvente. Pot fi imediate -sângerări, tromboză venoasă profundă, fracturi, infecție de urină sau respiratorie; sau tardive-rigiditate, durere reziduală, descimentare, etc.

Ce recomandați unui pacient care are nevoie de o proteză de genunchi?

Să caute un chirurg ortoped cu experiență în acest tip de operație. 

Mai multe informațiii pe www.chirurgiagenunchiului.ro

Data actualizare: 28-11-2017 | creare: 28-11-2017 | Vizite: 44115
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: