Caraş-Severin: Numărul copiilor părăsiţi în maternităţi a crescut semnificativ în judeţ, în 2017

Data publicării: 20-02-2018

Zece copii au fost abandonaţi, anul trecut, în spital, de către mame, în 2017, în judeţul Caraş-Severin, numărul fiind în creştere semnificativă faţă de anul 2016, când s-au înregistrat doar patru cazuri, conform Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Caraş-Severin.

"Serviciul de intervenţie în regim de urgenţă în domeniul asistenţei sociale din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin a fost sesizat, în 2017, cu privire la zece copii părăsiţi într-o unitate sanitară. Analizând situaţia acestor copii, s-a constatat că numărul lor este în creştere faţă de al celor părăsiţi în anul 2016, când a fost vorba de patru copii, trei în primul semestru şi unul în semestrul al doilea al anului. Abandonul copiilor în unităţile medicale generează efecte dintre cele mai grave, care afectează dezvoltarea acestora într-o etapă considerată a fi una dintre cele mai importante din viaţă. Separarea copilului de mamă imediat după naştere sau la o vârstă mică, într-o unitate sanitară, îi expune pe cei mici la o existenţă în care sunt ignorate nevoile lor de dezvoltare", a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, Elena Amzoi.

O analiză a DGASPC relevă faptul că nivelul socio-economic foarte scăzut caracterizează aproape 90% dintre mamele în cauză. Motivele, însă, sunt diverse - de la lipsa de maturitate şi incapacitatea de a se descurca singure, până la stigmatul conferit de statutul de părinte unic, starea precară de sănătate, probleme personale sau emoţionale ori tulburări de personalitate. Nu în ultimul rând, deşi multe din persoanele în cauză au auzit de cel puţin o metodă contraceptivă modernă, utilizarea acestor metode nu reprezintă o prioritate.

Referitor la situaţia gravidelor aflate în risc social, nu există o evidenţă exactă a acestei categorii de persoane, având în vedere că, în cele mai multe dintre cazuri, persoanele respective nu se prezintă la unităţile sanitare pentru efectuarea unor controale medicale periodice, a mai menţionat sursa citată.
Sursa: Agerpres, 20-02-2018, Vizualizari 159
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.