ROmedic Cabinete medicale Centrul Medical Ciupercă Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Centrul Medical Ciupercă

Inamicul public numărul 1

Inamicul public numărul 1
Autor: Dr. Ovidiu Vilceanu
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate a populaţiei atât în ţările dezvoltate economic, cât şi în cele în curs de dezvoltare, pe drept cuvânt "inamicul public numărul 1". Aproximativ jumătate dintre locuitorii acestor ţări vor muri din cauza unei astfel de afecţiuni. Deşi procentul este apropiat între cele două grupuri de ţări, diferenţa o constituie faptul că, dacă în ţările dezvoltate fenomenul este în scădere în ultimii 30 de ani, curba mortalităţii prin afecţiuni cardiovasculare este în mod îngrijorător ascendentă în ţările în curs de dezvoltare, deci şi în România. Înţelegeţi deci de ce problema bolilor cardiovasculare vă priveşte şi pe dumneavoastră.

Deşi bolile inimii sunt de o mare diversitate şi pot afecta valvele, muşchiul sau ţesuturile din interiorul sau din jurul inimii, cele mai multe dintre bolile cardiovasculare se datorează îmbătrânirii vaselor de sânge - a arterelor. Pe pereţii interiori ai arterelor se depun depozite de colesterol care se măresc pe măsura trecerii timpului, la unele persoane mult mai rapid decât la altele. Aceste depozite de colesterol, numite ateroame, sunt cauza celor mai multe dintre bolile cardiovasculare.

Când ateroamele cresc şi îngustează vasele sanguine, ele nu mai permit alimentarea cu sânge a unor organe vitale şi dau naştere simptomatologiei unora dintre bolile cardiovasculare. Alteori, evoluţia acestor ateroame se complică cu o ruptură, hemoragie, tromboză sau disecţie şi produc evenimente cardiovasculare acute, uneori mortale.

Dar să vedem care sunt cele mai frecvente boli cardiovasculare. Când sunt localizate la inimă, bolile vasculare se pot manifesta ca angină pectorală, angină instabilă (adică preinfarct), infarct miocardic, aritmii cardiace sau insuficienţă cardiacă. Acest grup de boli sunt reunite sub denumirea binecunoscută de "cardiopatie ischemică".

Prin afectarea vaselor de sânge ale creierului se poate produce ameţeală sau accident vascular cerebral, manifestat prin paralizie, pierderea memoriei sau imposibilitatea de a mai vorbi. La picioare, bolile vaselor se manifestă prin dureri la mers sau ulcere, iar în cazurile cele mai grave pot conduce la amputaţii. Dar bolile vasculare pot afecta din păcate aproape orice organ: ochii, rinichii sau altele.

Cauza bolilor cardiovasculare este rareori una singură. De cele mai multe ori se asociază mai multe cauze probabile, numite factori de risc. Factorii de risc cardiovascular cei mai importanţi sunt fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, creşterea colesterolului, obezitatea, predispoziţia ereditară, stressul, sedentarismul şi mâncarea nesănătoasă - bogată în grăsimi şi dulciuri, sărată şi lipsită de legume şi fructe. Acţionând împotriva acestor factori de risc veţi putea preveni apariţia sau progresia bolilor cardiovasculare, şi la aceştia ne vom referi în următoarele articole ale acestei rubrici.