Cardiologie: oamenii veseli au o inima mai sanatoasa, potrivit unui studiu

Data publicării: 20-02-2010

Depresia este considerata de multa vreme un factor de risc pentru problemele cardiace. Pentru a evita crizele de inima, se stie ca se recomanda o hrana corecta si sport. Insa un studiu recent arata ca si veselia poate contribui la reducerea acestui risc. Prin urmare, este bine sa fii vesel, chiar atunci cand esti posomorat din fire, arata cotidianul La Libre Belgique.
In 1995, in Canada, cercetatori de la Universitatea Columbia au testat nivelul de 'fericire' la peste 1.700 adulti fara probleme cardiace. Dupa un deceniu, au examinat 145 persoane care avusesera o problema cardiaca si au constatat ca persoanele cele mai vesele erau mai putin susceptibile sa aiba astfel de boli. Rezultatele studiului au fost publicate joi, 18 februarie, in editia on line a 'European Heart Journal'. 'Daca nu sunteti din fire o persoana vesela, incercati totusi sa va comportati ca si cum ati fi', spune dr Karina Davidson de la Centrul Medical al Universitatii Columbia, autorul principal al studiului.
Dr Davidson si colegii ei au recurs la o scara de cinci nivele pentru a aprecia 'fericirea' oamenilor. Au facut apoi ajustari statistice, luand in considerare indici precum varsta, sexul, daca sunt fumatori sau nu. Pentru fiecare punct castigat pe aceasta 'scara a fericirii', pacientii aveau 'sanse' cu 22% mai mici sa treaca printr-o problema cardiaca. Dr Davidson considera ca oamenii veseli sunt asociati cu un mod de viata mai sanatos. S-ar putea sa existe o trasatura genetica necunoscuta care sa dea predispozitia la fericire si la mai putine boli cardiace. Potrivit altor experti, chiar fericirea ar putea determina o inima mai sanatoasa, contrar altor emotii, cum ar fi stresul si depresia.
La stres, se elibereaza hormoni care ar putea afecta muschiul cardiac. Stresul poate provoca si o deschidere prea mare a vaselor sanguine, care sa provoace un fenomen susceptibil sa blocheze arterele, potrivit lui Joep Perk, profesor de stiinte ale sanatatii la Universitatea Kalmar din Suedia si purtator de cuvant al Societatii europene de Cardiologie. Joep Perk n-a participat la studiu. 'Le spun adeseori pacientilor mei sa nu fie prea deprimati pentru ca le face rau la inima', spune el.
Depresia este considerata de multa vreme un factor de risc pentru problemele cardiace. Dr Davidson este de parere ca ar fi totusi prea devreme ca pacientii sa fie sfatuiti sa-si ridice nivelul de 'fericire' numai pentru a-si apara inima - chiar daca acest lucru ar putea contribui la crearea unei stari bune a cordului -, inainte de finalizarea studiilor ce se desfasoara in prezent. Cu toate acestea, ea recomanda sa incercam sa fim veseli si din ale motive, de exemplu ca sa avem o mai buna sanatate mentala. 'Tot ce pot face pacientii pentru a-si ridica nivelul de fericire le va fi util in viata', incheie dr Davidson, citata de cotidianul La Libre Belgique.
Sursa: Agerpres, 20-02-2010, Vizualizari 451
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.