Care este doza zilnică de migdale și cacao pentru ameliorarea profilului lipidic?

©

Autor:

Care este doza zilnică de migdale și cacao pentru ameliorarea profilului lipidic?
Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association, includerea în rutina alimentară a migdalelor, a ciocolatei negre și a pudrei de cacao ar putea manifesta o influență benefică asupra riscului de boli coronariene, prin ameliorarea profilului lipidic/al lipoproteinelor.

Studiul de tip trial controlat a analizat efectele individuale și combinate ale aportului de migdale, ciocolată neagră și pudră de cacao, comparativ cu dieta tipică a americanilor, asupra concentrațiilor plasmatice ale lipidelor, lipoproteinelor și apolipoproteinelor, asupra sănătății vasculare și a stresului oxidativ.

La studiul au participat 31 de adulți cu vârsta medie de 46,3 ani, dintre care 13 erau femei, care prezentau suprapondere sau obezitate (valoare medie indice de masă corporală de  29,6 kg/m2), valori crescute ale colesterolului total (CT, 210,0 mg/dL) și LDL-colesterolului (LDL-C, 138,3 mg/dL), fără alte afecțiuni importante.

Participanții au consumat fiecare dintre cele patru diete isocalorice care asigură un aport caloric suficient pentru menținerea greutății corporale:
  • dieta tipică, fără a se interveni cu alimentele „medicament”
  • 42,5 g/zi migdale (dieta cu migdale)
  • 18 g pudră cacao și 43 g/zi ciocolată neagră (dieta cu ciocolată)
  • 42,5 g/zi migdale, 18 g pudră cacao și 43 g/zi ciocolată neagră (dieta cu migdale și ciocolată).

Fiecare dietă a fost adoptată timp de 4 săptămâni, urmată de 2 săptămâni de pauză până la următoarea.

Comparativ cu dieta tipică a americanilor s-au observat următoarele modificări cu semnificație statistică:

Dieta cu migdale Dieta cu migdale și ciocolată
Colesterol total ↓ 4%  -
LDL-colesterol ↓ 5%  -
Non-HDL-Colesterol ↓ 7%  -
Apolipoproteina B  - ↓ 5%

Nu s-au constatat modificări în ceea ce privește insulinorezistența, proteina C-reactivă, parametrii vasculari și markerii stresului oxidativ analizați între cele 4 diete.

Melissa Rifkin, dietetician specializat în nutriția pacientului bariatric, îndeamnă la precauție cu privire la interpretarea acestor rezultate. Dietele propuse nu au fost în mod expres sănătoase și au conținut produse făinoase rafinate precum covrigei, croissante, pâine albă, recomandate a fi consumte ocazional în cadrul unei alimentații echilibrate. Acest lucru ar putea conduce la o concluzie eronată și anume, dacă incluzi migdale, ciocolată și pudră de cacao în alimentație ai putea să îmbunătățești profilul lipidic fără a mai avea nevoie și de alte modificări dietetice (creșterea aportului de fructe și legume, leguminoase, aportul de cereale integrale cu moderație, în defavoarea variantelor rafinate, consumul regulat de lactate, oleaginoase, pește gras ș.a.) și ale stilului de viață (creșterea gradului de activitate fizică, renunțarea la fumat, limitarea sau evitare consumului de alcool etc.).

De asemenea, studiul a fost finanțat de Hershey Company și Almond Board of California, ceea ce ar putea constitui un bias în cadrul cercetării – factor care poate surveni în conceperea, execuția, analiza sau interpretarea studiului și astfel poate conduce la alterarea rezultatelor.

Este important ca aceste concluzii să fie incluse într-un context. În cadrul alimentații raționale este permis ca un număr de calorii (10-15% din totalul energetic) să fie consumte discreționar. Astfel, în locul a 250 de calorii provenite de exemplu din gogoși, dulciuri rafinate cu un adaos îngrijorător de zaharuri, grăsimi industriale, din băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr ș.a., consumul cu moderație de migdale sau alte oleaginoase, ciocolată neagră și pudră de cacao ar putea avea beneficii pentru sănătate în cadrul unui pattern alimentar echilibrat și al unui stil de viață activ sau mai bine spus, NU AR CONSTITUI UN RISC asupra sănătății.

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 29-03-2018 | creare: 29-03-2018 | Vizite: 2461
Bibliografie
Daily Dose of Almonds, Dark Chocolate May Improve Lipid Profile, link: https://www.medscape.com/viewarticle/889554
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • Consumul de ciocolată în timpul sarcinii ar putea fi benefic pentru creșterea fetală
  • Ciocolata ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum