Care sunt obiceiurile alimentare asociate cu obezitatea la copii?

©

Autor:

Care sunt obiceiurile alimentare asociate cu obezitatea la copii?
Un studiu publicat recent în jurnalul științific PLOS ONE a remarcat un tipar alimentar în rândul copiilor și adolescenților din Noua Zeelandă care se confruntă cu exces ponderal, la care se adaugă și consumul îngrijorător de crescut de băuturi răcoritoare îndulcite ca parte din rutina dietetică zilnică.

Obiceiurile alimentare precum mâncatul emoțional și hiperfagia (ingestia unor cantități crescute, excesive de alimente) au fost întâlnite frecvent printre tinerii participanți, identificându-se diferențe clare între dieta copiilor și adolescenților cu obezitate și a celor cu greutatea în limitele naționale considerate sănătoase. 

La studiu au participat 239 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 4-16 ani cu suprapondere și diferite grade de obezitate clinică, în funcție de valoarea indicelui de masă corporală (IMC). Au fost identificate de asemenea și multiple comorbidități ale excesului de greutate la aceștia.

Cercetătorii au remarcat următoarele:
  • 67% dintre participanți au experimentat foame excesivă și prin urmare au declarat un aport crescut de alimente;
  • 51% au declarat lipsa sau diminuarea senzației de sațietate după masă;
  • 62% au raportat mâncat emoțional;
  • copiii au prezentat un consum de fructe și legume sub recomandările oficiale de 5 porții zilnice, mai exact 3.5 porții pe zi în medie;
  • copiii nu consumau micul dejun în fiecare zi – în medie doar 5% luau această masă cu regularitate;
  • mai mult de jumătate dintre participanții la studiu nu dispuneau de prânzul și/sau cina preparate în casă.

De asemenea s-a putut aprecia un consum crescut de buturi răcoritoare îndulcite la copii și adolescenți, estimat în medie la ingestia zilnică a 250 ml în rândul grupului de studiu.

Deși din punct de vedere cantitativ 250 ml de suc nu pare foarte mult, reprezintă echivalentul a 100 calorii provenite din zaharuri rafinate și s-a estimat faptul că un aport zilnic suplimentar de minimum 120 de calorii, o perioadă de 10 ani, poate conduce la creșterea greutății cu 50 de kilograme”, afirmă pediatrul și co-autorul studiului doctor Yvonne Anderson. „Mai mult decât atât, o doză de suc conține cantitatea maximă permisă în trei zile de zahăr adăugat. Nu sunt doar sucurile carbogazoase încadrate în această categorie, ci toate băuturile îndulcite, implicit cele cu arome și/sau adaos de fructe.

Obezitatea este problema tuturor și toți suntem parte din soluție indiferent de componenta geografică. Astfel, deciziile luate la nivel populațional cu privire la limitarea accesului tinerilor la astfel de băuturi în incinta școlii, la evenimente în familie, sărbători, aniversări, dar și modelul familial pozitiv cu privire la alimentație sunt esențiale pentru a facilita alegerile alimentare sănătoase la copii și adolescenți.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 02-08-2020 | creare: 28-11-2016 | Vizite: 1608
Bibliografie
Study sheds light on diet of children with weight issues, link: https://medicalxpress.com/news/2016-11-diet-children-weight-issues.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum