Cartilagiul de rechin nu ajuta in unele cazuri de cancer

Data publicării: 05-06-2007

Supa de aripioare de rechin este foarte gustoasa, dar nu are si efecte impotriva cancerului.

    Cartilagiul de rechin, o terapie alternativa des folosita in cazurile de cancer, nu i-a ajutat prea mult pe bolnavii de cancer la plamani, potrivit rezultatelor unor studiu pe aceasta tema. Doua studii mai mici au prezentat insa o dovada preliminara incurajatoare ca alte doua terapii complementare, cu ginseng si seminte de in, ar putea avea unele beneficii in cazul pacientilor care sufera de cancer. Studiile au fost prezentate sambata, 2 iunie, in cadrul conferintei anuale a Societatii Americane de Oncologie Clinica, unde medici specialisti in cancer discuta despre ultimele descoperiri in chimioterapie si noi medicamente din biotehnologie, noteaza Andrew Pollack in The International Herald Tribune.
    Este relativ neobisnuit pentru aceasta conferinta sa puna in lumina terapii alternative, dar doctorii sustin ca acest lucru ar trebui sa se schimbe. Ei recunosc ca multi dintre pacientii lor iau aceste suplimente - disponibile in magazinele cu produse alimentare sanatoase - si ii intreaba adesea despre ele. Asa ca, sustin acestia, a fost nevoie de anumite studii clinice pentru a stabili daca aceste abordari sunt folositoare sau daunatoare.
    Studiul clinic in ceea ce priveste cartilagiul de rechin a fost aprobat de Congresul american si a fost sponsorizat de Institutul National pentru cancer din SUA. Acest studiu a testat extractul de cartilagiu de rechin ca medicament realizat de catre compania canadiana Aeterna Zentaris.
    Doctorul Charles Lu din cadrul Centrului pentru Cancer M.D. Anderson din Houston, seful cercetarii in studiul clinic, a declarat ca au existat motive de a crede ca acest cartilagiu ar putea avea rezultate. S-a descoperit ca in continutul cartilagiului se gasesc factori care pot obstructiona formarea de vase de sange. Iar reducerea alimentarii cu sange a tumorilor si-a dovedit eficienta in cazul altor medicamente.
    In cursul studiului, persoanele carora li s-a administrat cartilagiu de rechin au trait in medie 14,4 luni, ceea ce inseamna ca jumatate dintre pacienti au decedat pana la acel punct. Persoanelor carora li s-a administrat pilule placebo au avut o medie de supravietuire de 15,6 de luni.
    In studiu au fost incluse 384 de persoane in SUA si Canada care sufereau de cancer la plamani in stadiu avansat. Cartilagiul de rechin a fost administrat in forma lichida de doua ori pe zi pacientilor. Rezultate au fost intr-o oarecare masura mai promitatoare, desi nu au fost definitivate, in cazul semintelor de in.
    In acest studiu, condus de oameni de stiinta de la Duke University Medical Center, din Carolina de Nord, au fost inclusi 161 de barbati cu cancer de prostata, care erau programati la o operatie de scoatere a prostatei. Dupa ce glandele au fost inlaturate, o luna mai tarziu, au fost studiate tumorile. S-a descoperit ca tumorile celor carora li s-au administrat seminte de in, au crescut cu 30-40 la suta mai incet decat tumorile celor care nu au consumat seminte de in.
    Studiul asupra persoanelor carora li s-a administrat ginseng a demonstrat ca planta ar putea ajuta la combaterea oboselii, fenomen intalnit in cazul bolnavilor de cancer. Studiul a implicat 282 de pacienti cu diferite forme de cancer
    Aproape un sfert dintre pacientii care au luat una sau doua doze concentrate de extract-pudra de radacina de ginseng pe zi au declarat ca starea lor de oboseala s-a imbunatatit ”moderat” sau chiar ”mult mai mult”. Acest lucru a contrastat cu numai o zecime dintre cei care au luat fie pilule placebo, fie o cantitate mai mica de ginseng.
    Medicii sustin ca este prea devreme sa li se recomande sa ia seminte de in sau ginseng, chiar daca sustin ca suplimentele nutritive nu sunt daunatoare.
    Debra Barton, profesor asociat de oncologie de la Clinica Mayo si cercetator-sef al studiului privind ginsengul, a avertizat ca suplimentele de ginseng nu contin ginsengul din Wisconsin folosit in studiu. Totodata, cantitatea si calitatea ingredientilor activi din suplimentele de ginseng pot varia, de asemenea.
    Cercetatorii sustin ca mecanismele actiunii semintelor de in si ale ginsengului nu sunt bine intelese. Barton a invocat filosofia chineza Yin si Yang atunci cand a incercat sa explice efectele plantei ginseng.”Teoria spune ca ginsengul ajuta organismul la moderarea lucrurilor negative care survin”, a precizat aceasta.
    Intr-un studiu mai conventional prezentat in cadrul unei conferinte la Chicago, cercetatori din Europa au descoperit ca terapia preventiva cu radiatii in zona capului reduce riscul de raspandire a tumorii spre creier la pacientii bolnavi de cancer la plamani cu tumori mici. Tratamentul i-a ajutat pe pacienti sa traiasca mai mult.
    Pacientii cu tumori mici cancerigene la plamani reprezinta 15 pana la 20 de procente din totalul cazurilor de cancer la plaman, dar este vorba de o forma agresiva de cancer. Studii anterioare au demonstrat beneficiile terapiei de prevenire cu radiatii in zona capului pentru pacientii ale caror tumori erau concentrate in zone mici. Dar noul studiu a aratat ca tehnicile au fost de ajutor in cazul pacientilor in organismul carora cancerul s-a raspandit si in plamani si in alte zone ale corpului.
    Numai 14.6 procente dintre cei care au fost supusi radiatiilor in zona capului au avut simptome de raspandire in zona creierului un an mai tarziu. Comparativ cu 40,4 procente din cadrul grupului de control. Aproximativ 27,1 la suta dintre pacientii tratati erau in viata un an mai tarziu, de doua ori mai multi comparativ cu 13,3 procente din randul celor care faceau parte din grupul de control.
    Doctorul Roy Herbst, specialist in cancerul de plamani din cadrul M.D. Anderson Cancer Center, care nu s-a implicat in acest studiu, a declarat ca aceste constatari vor ”schimba standardul tratamentului aproape imediat”.
Sursa: Rompres, 05-06-2007, Vizualizari 3974
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.