Cât de dăunători sunt pantofii cu toc pentru sănătate?

Cât de dăunători sunt pantofii cu toc pentru sănătate?
Pantofii cu toc înalt sunt o amprentă a identității feminine pentru multe dintre femei. Cât de mult dăunează însă sănătății? O meta-analiză recentă a analizat acest aspect, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul BMC Public Health.

Tocurile înalte sunt un simbol indubitabil al feminității moderne, crescând atractivitatea și întărind  încrederea în sine, dar putând fi în același timp și în detrimentul sănătății. Pot cauza leziuni ale degetelor, musculaturii picioarelor, afectare venoasă la nivelul gleznelor și gambelor, afectarea genunchilor, șoldurilor, coloanei vertebrale, nervilor sau tendoanelor.

Cercetarea prezintă dovezi concludente privind asocierea dintre purtarea tocurilor înalte și riscul crescut de bătături, dureri musculo-scheletale sau leziuni și fracturi ce pot necesita îngrijiri sau intervenții medicale. Se pare că purtarea tocurilor produce alterări kinetice și de motricitate în sistemul musculo-scheletal, de la coloană la degete. Cu cât tocurile sunt mai înalte și mai subțiri, cu atât efectele se manifestă mai intens. De asemenea, gradul de risc este influențat și de dimensiunea pantofului, dacă se potrivește pe picior sau este prea mare/mic, cât timp sunt purtați pantofii și în ce condiții etc.

Mai multe despre efectele purtării pantofilor cu toc asupra sănătății, aici.

Este important ca femeile să fie informate corect privind aspectele pozitive și negative ale purtării tocurilor, să facă propriile alegeri în acest sens, fără influențe culturale, de modă sau de norme sociale și mai ales să poarte pantofii potriviți, care să fie confortabili, și să limiteze purtarea tocurilor foarte înalte.

Sursa: BioMed Central

Data actualizare: 07-08-2017 | creare: 07-08-2017 | Vizite: 462
Bibliografie
The 2016 HIGh Heels: Health effects And psychosexual BenefITS (HIGH HABITS) study: systematic review of reviews and additional primary studies, link: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-017-4573-4
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK