Cât de des trebuie schimbată lenjeria de pat, conform unui microbiolog

©

Autor:

Cât de des trebuie schimbată lenjeria de pat, conform unui microbiolog
Patul este locul unde ne petrecem o mare parte a timpului, dar nerespectarea unor reguli de igienă poate predispune la dezvoltarea de bacterii sau fungi, conform oamenilor de știință, printre care și un specialist în microbiologie din cadrul Universității din New York.

Neschimbate la timp, în lenjeriile de pat de pot dezvolta și înmulți organisme microscopice care ne pot predispune la îmbolnăvire.

Conform microbiologului Philip Tierno, profesor în cadrul Departamentul de Patologie al Universității din New York, lenjeria de pat trebuie schimbată și spălată o dată pe săptămână pentru a ne menține sănătatea.

O persoană elimină anual aproximativ 98 l de transpirație pe lenjeria propriului pat. În perioadele cu căldură și umiditate crescută, aceasta devine mediul ideal pentru dezvoltarea organismelor bacteriene și fungice.

Un studiu (publicat în jurnalul Allergy – 2006) a măsurat nivelul de contaminare fungică din lenjeria de pat, și a arătat că pernele sintetice sau cu pene de 1,5-20 ani pot conține între 4 și 17 specii diferite de fungi, printre care Aspergillus fumigatus, Aureobasidium pullulans sau Rhodotorula mucilaginosa.

Multe bacterii și fungi provin din transpirație, spută, celule ale pielii, secreții vaginale sau anale, păr de animale, polen, reziduuri de pământ, scame, praf și acarieni, reziduuri de fecale, sau chiar agenți din materialul din care sunt făcute lenjeriile.

În decurs de o săptămână, acestea se dezvoltă semnificativ, și dacă nu sunt schimbate la timp, ne predispun la alergii, infecții și boli.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 04-12-2017 | creare: 04-12-2017 | Vizite: 3472
Bibliografie
(1) How often you should wash your bed sheets, according to a microbiologist, link: https://www.sciencealert.com/microbiologist-explains-frequency-washing-bed-sheets
(2) Fungal contamination of bedding, link: https://pdfs.semanticscholar.org/2c60/496128c6e1b0f5a469199fca22d7a9f6ebd0.pdf
(3) https://med.nyu.edu/faculty/philip-m-tierno
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Moleculele din mucus pot împiedica infecțiile fungice
  • O listă fără precedent a fungilor patogeni a fost publicată de OMS
  • Infecțiile fungice
  •