Cauza unei forme de urticarie recurentă, descoperită de o echipă de cercetători din Australia

Data publicării: 04-07-2017

O echipă de oameni de ştiinţă din Australia a anunţat că a descoperit cauza unui tip de urticarie recurentă, informează luni Xinhua.

Una din cinci persoane se confruntă pe parcursul vieţii cu urticarie, o reacţie alergică, însă un mic procent dintre cei afectaţi suferă de urticarie cronică idiopatică, ce se poate manifesta timp de mai mulţi ani şi nu are o cauză aparentă.

În cadrul unui studiu ale cărui concluzii au fost publicate luni, o echipă de la Walter and Eliza Hall Institute (WEHI) a descoperit că această afecţiune este, de fapt, o boală autoimună şi nu o reacţie alergică.

Priscilla Auyeng, cercetătoare în cadrul WEHI şi imunolog la Royal Melbourne Hospital, a declarat că în cazul majorităţii persoanelor cu urticarie celulele imunitare reacţionau la o moleculă din mastocitele prezente în piele şi astfel se dezvolta urticaria cronică idiopatică.

''Nu ştim de ce apare această afecţiune, însă undeva pe traiectorie sistemul imunitar a generat acest răspuns către o moleculă din mastocit'', a explicat Auyeng, luni, pentru media din Australia.

''Aceasta este o descoperire importantă deoarece încă nu există nici un test fiabil pentru diagnosticarea afecţiunii'', a mai spus cercetătoarea adăugând că în timpul studiilor clinice s-a ajuns la această concluzie în urma ''excluderii altor boli şi a numeroase teste''.

''Studiile demonstrează că impactul asupra calităţii vieţii este la fel de semnificativ ca în cazul persoanelor cu boli de inimă. Chiar şi medicii subestimează impactul pe care îl are (boala - n.r.) asupra pacienţilor'', a subliniat Auyeng.

Auyeng a declarat că această descoperire a condus la începerea unui studiu în vederea ''întreruperii'' răspunsului anormal.

Echipa de cercetători utilizează în prezent mostre de sânge şi de piele prelevate de la pacienţi pentru identificarea moleculei din mastocite responsabilă de această reacţie. Potrivit specialiştilor, după ce molecula va fi identificată se va putea dezvolta un tratament contra urticariei cronice idiopatice.
Sursa: Agerpres, 04-07-2017, Vizualizari 125
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.