Testarea fertilitatii la barbati

©

Autor: Redacția ROmedic

Testarea fertilitatii la barbati

Mult timp s-a crezut ca infertilitatea este numai o problema a femeilor. De fapt, aproximativ o jumatate din cazurile de infertilitate au o etiologie masculina.

 

Infertilitatea barbatilor poate fi singura cauza a infertilitatii unui cuplu, sau se poate asocia altor probleme de infertilitate ale partenerei. De aceea este foarte important ca ambii parteneri sa efectueze testele de infertilitate. Este de asemenea important ca barbatii sa nu amane efectuarea acestor teste pentru a nu le supune pe partenerele lor la un disconfort inutil. Testarea fertilitatii la barbati poate duce la reducerea potentialelor cauze ale infertilitatii.

 

Primul pas in testarea fertilitatii la barbati este prezentarea la un medic, de preferinta urolog. Dupa examenul fizic, medicul va cere probabil analiza spermei, care determina cantitatea si calitatea spermatozoizilor din lichidul seminal. Oricat de stanjenitoare ar fi, analiza spermei este un test banal, care poate elibera barbatii de luni de ingrijorare si stres.

 

Daca rezultatele primei analize a spermei sunt normale, medicul poate recomanda repetarea testului pentru a confirma rezultatele. Daca ambele rezultate sunt normale, inseamna ca barbatul nu are probleme de infertilitate. Daca rezultatele indica unele anormalitati, medicul cere efectuarea unor teste suplimentare pentru identificarea problemei. In acest punct, daca nu ai consultat deja un urolog, ar trebui sa te prezinti la un medic specialist in probleme de infertilitate.

 

Analiza spermei poate detecta urmatoarele probleme:

  • Azoospermia – lipsa spermatozoizilor din lichidul seminal.
  • Oligospermia - scaderea numarului de spermatozoizi din lichidul seminal.
  • Slaba motilitate a spermatozoizilor – daca miscarile spermatozoizilor sunt anormale, acestia nu pot fertiliza ovulul.
  • Defectele de forma ale spermatozoizilor – defectele formei si structurii (morfologiei) spermei pot cauza infertilitatea.

 

In timp ce aceste probleme pot fi cauza directa a infertilitatii, la randul lor, ele sunt cauzate de o alta afectiune. Medicul va investiga cauza acestei afectiuni prin efectuarea unor teste de sange si urina sau alte proceduri.

Cauzele infertilitatii la barbati

Cauzele infertilitatii la barbati

Infertilitatea masculina poate avea o varietate de cauze: lipsa spermatozoizilor din lichidul seminal sau producerea si calitatea slaba a spermatozoizilor.

Posibile cauze de infertilitate la barbati

Boli cu transmitere sexuala sau alte infectii. Infectiile genitale (chlamydia, gonoree) pot fi cauze ale infertilitatii masculine. In aceste cazuri, infertilitatea se trateaza vindecand infectia.


Obstructii, malformatii congenitale sau leziuni fizice – blocaje ale testiculelor sau alte anomalii care impiedica trecerea spermatozoizilor in lichidul seminal. Leziunile fizice la nivelul testiculelor, prostatei, sau uretrei pot de asemnea sa provoace infertilitatea. Tratamentul chirurgical poate uneori repara aceste anomalii.


Ejaculare retrograda. Aceasta afectiune se manifesta prin patrunderea spermei in vezica urinara, in loc de a fi eliminata in exterior. Poate avea drept cauze diabetul, unele medicamente, sau interventiile chirurgicale la nivelul vezicii urinare, prostata sau uretra.


Boli genetice. Desi rare, unele boli precum fibroza cistica si unele anomalii cromozomiale sunt cauze ale infertilitatii.


Boli autoimune. In unele cazuri, sistemul imunitar identifica spermatozoizii drept potentiali daunatori si ii ataca.


Tulburari hormonale. Unele dereglari hormonale – ale glandei pituitare sau tiroidei – sunt cauze ale infertilitatii si pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor.


Probleme sexuale. Disfunctia erectila (impotenta) si ejacularea precoce sunt cauze evidente ale infertilitatii. Disfunctia erectila are cauze psihologiceanxietate, stres, sentimente de vinovatie sau stima de sina scazuta precum si cauze fizicediabet, hipertensiune arteriala, hipercolesteromie si boli cardiace. In plus, impotenta poate fi un efect secundar al unor medicamente (antidepresive).


Varicocel. Varicocelul este o dilatatie varicoasa a venelor de la nivelul scrotului care impiedica fluxul sangvin normal. Varicocelul se intalneste la 15% din barbati, dar la 40% din barbatii care efectueaza testele de infertilitate. Studiile recente pun sub semnul intrebarii efectele benefice ale chirurgiei pentru corectarea varicocelului.

Alte cauze ale infertilitatii masculine

  • Exercitiile fizice excesive. Studiile arata ca excesul de exercitii fizice poate duce la eliberarea unei cantitati prea mari de hormoni steroizi care afecteaza fertilitatea.
  • Stresul
  • Obezitatea
  • Consumul de droguri, alcool, sau tutun. Fumatul, consumul de droguri (cocaina, marijuana) si abuzul de steroizi pot reduce numarul de spermatozoizi.
  • Expunerea la substante toxice –pesticide, plumb, radiatii, substante radioactive, mercur si metalele grele - afecteaza de asemenea fertilitatea.
  • Temperatura ridicata la nivelul testiculelor are drept efect reducerea producerii de spermatozoizi. Temperaturile ridicare sunt provocate de imbracaminte prea stramta, de mersul frecvent pe bicicleta, de baile prea calde sau de sauna.

Sarcina si infertilitatea masculina

Sarcina si infertilitatea masculina

Daca ai probleme de infertilitate, consulta medicul pentru a afla ce poti face pentru a mari sansele de a avea un copil.

 

In cazurile in care numarul de spermatozoizi este redus, medicul poate recomanda rarirea raporturilor sexuale pentru a permite acumularea spermatozoizilor intr-o concentratie mai mare. Unele studii arata ca luarea vitaminelor (o combinatie de acid folic si zinc) contribuie la cresterea numarului de spermatozoizi. Daca suferi de tulburari hormonale, poti apela la terapiile hormonale. Ejacularea retrograda este deseori tratata cu medicamente pentru raceala.

 

In unele cazuri se apeleaza la tehnicile de reproducere asistata: inseminarea artificiala, transferul intrafalopian al gametilor (GIFT) sau transferul intrafalopian al zigotului (ZIFT). O alta forma de tratament pentru infertilitatea masculina sau pentru numarul redus de spermatozoizi poarte denumirea de injectie intracitoplasmatica a spermatozoidului (ICSI). Aceasta procedura medicala consta in prelevarea celulelor sexuale ale ambilor parteneri urmata de injectarea unui singur spermatozoid in citoplasma ovulului. Ovulul fertilizat este apoi implantat in uterul femeii.

 

In cazul lipsei spermatozoizilor din lichidul seminal, pot fi folosite mai multe tehnici de prelevare a spermatozoizilor direct din testicule. Aceasta procedura este reusita in proportie de 65% in unele clinici. Dar, unii factori – calitatea slaba a spermatozoizilor sau ovulelor si varsta inaintata a femeii – diminueaza sansele de reusita. Cercetarile continua pentru descoperirea altor tehnici si proceduri care sa trateze infertilitatea masculina.


Data actualizare: 20-05-2014 | creare: 31-01-2007 | Vizite: 42636
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mituri legate de infertilitate
  • Cauze de infertilitate la femei
  • Clasificare: lista completa de cauze de infertilitate feminina
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum