Ce efecte are plânsul asupra stării de spirit?

©

Autor:

Ce efecte are plânsul asupra stării de spirit?

Fie că reprezintă o metodă de eliberare a emoțiilor sau o cale prin care oamenii solicită suportul, puține lucruri se cunosc despre rolul plânsului la specia umană. Studiile anterioare susțin faptul că plânsul eliberează emoțiile, fiind o sursă de sentimente pozitive. În opoziție, studiile de laborator, bazate pe utilizarea filmelor cu impact emoțional, au demonstrat că după un episod sentimental are loc o deprimare a stării de spirit.

 

Un studiu publicat în Motivation and Emotion susține că plânsul ajută la îmbunătățirea stării de spirit. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după realizarea unui experiment care presupunea evaluarea stării de spirit a unor participanți filmați în timp ce vizionau filme precum „La vita e bella” și „Hachi: A dog's tale”.

Pentru a explica fenomenul, echipa lui Gracanin, de la Universitatea Tilburg din Olanda, a investigat efectele imediate și întârziate ale plânsului. Studiul lor a implicat 60 de participanți, urmăriți în timp ce vizionau 2 filme cu tematică sentimentală. La sfârșitul experimentului, imediat dupa vizionarea filmelor, cei 28 de participanți care au plâns si restul de 32 care nu s-au implicat emoțional au fost întrebați cum se simt. De asemenea, ei au trebuit să aprecieze mai târziu propria dispoziție pe o scară de la 20 la 90.

După cele două filme, starea de spirit a celor care nu au plâns a rămas aceeași ca la început, spre deosebire de cei care au plâns și care au suferit o deprimare a stării emoționale. Totuși, după 20 de minute, ei au revenit la dispoziția de dinaintea experimentului, urmând ca după 90 de minute să aibă o stare de spirit mai bună decât cea de dinaintea vizionarii filmului.

Această schimbare nu a fost legată de numărul de episoade de plâns.

Gracanin consideră că deprimarea sentimentală, urmată de acea stare de spirit neutră de la începutul experimentului ar putea fi cauza pentru care cei care au plâns s-au simțit mai bine după vărsarea lacrimilor.

După deprimarea emoțională ce intervine imediat după episodul de plâns este necesar un interval de timp pentru ca dispoziția să se normalizeze, iar apoi să se îmbunătățească, ajungând la niveluri superioare celor de dinaintea evenimentului declanșator.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 01-09-2015 | creare: 01-09-2015 | Vizite: 2967
Bibliografie
Study investigates the effect of crying on one's mood, link: http://medicalxpress.com/news/2015-08-effect-mood.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi cercetări pun sub semnul întrebării ce știam până acum despre plânsul copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum