Ce efecte poate avea realitatea virtuală asupra sănătății oculare?

©

Autor:

Advertorial oferit de OptiKlar

Trăim vremuri incitante din punct de vedere al evoluției tehnologice. Tehnologia avansează rapid și odată cu aceasta omenirea comunică prin canale noi și creative. Oameni sunt mobili, wireless și mai conectați online ca niciodată. Suntem deja transportați în realitatea virtuală. Dar pe măsură ce îmbrățisăm aceste schimbări se naște o întrebare: Cum procesează corpul uman aceasta hiper-conectivitate?

O întrebare pertinentă cu foarte puține răspunsuri. Cercetătorii se luptă să facă față procesului rapid de evoluție însă viteza cu care tehnologia avansează îi depășește până și pe aceștia. În 2010, în lume erau aproximativ 1,8 miliarde de oameni conectați online. Se estimează că până în  2020, mai mult de jumătate din populația lumii va fi online.

Îngrijorarea  privind influența hiper-conectivității asupra corpului uman este plauzibilă: mai multă conectivitate înseamnă mai mult timp petrecut în fața ecranelor digitale. Petrecem ore întregi privind și folosind o multitudine de dispozitive digitale: smartphone, laptop, tabletă ș.a.

Evoluția Sindromul utilizatorului de calculator

Majoritatea experților medicali au creat o conexiune între expunerea prelungită la dispozitive digitale și apariția sindromului utilizatorului de calculator, o afecțiune responsabilă de un cumul de simptome (durere de cap, oboseală oculară, vedere încețoșată ș.a.). Simptomele acestea sunt responsabile de cca 10 milioane de vizite la oftalmolog anual.

În 2015 un studiu arăta că peste 65% din populație a experimentat unul sau mai multe simptome, specifice sindromului utilizatorului de calculator. Ținând cont de numărul de joburi ce solicită desfășurarea activității în fața unui dispozitiv digital, această statistică nu este deloc surprinzătoare.

În prezent, odată cu apariția Realității Virtuale (VR) și a Realități Augmentate (AR) îngrijorarea privind sănătatea oculară a intrat pe un teritoriu necunoscut. Aceste tehnologii inovatoare se bucură deja de un real succes și au un mare potențial de a revoluționa modul prin care comunicăm.

Realitatea Virtuală ajută sau afectează sănătatea oculară?

Datorită proximității acestor dispozitive de ochii noștri și datorită hiperstimulării vizuale, specialiștii în domeniu se tem că sănătatea vizuală va fi afectată ducând la apariția unor noi afecțiuni oculare.

Când experimentăm realitatea virtuală, ochii noștri se concentrează pe un punct fix în timp ce încearcă să focalizeze spre obiectele din apropiere în același timp. Această mișcare anormală este numită „conflict de vergență-acomodate”, ceea ce înseamnă că atât creierul cât și ochii se luptă cu reflexele lor naturale. E de înțeles că acest lucru cauzează oboseală oculară și senzație de amețeală și greață.

La polul opus, unii specialiști consideră că tehnologia din spatele Realității Virtuale ar putea să ajute în diferite terapii vizuale. Un exemplu ar fi strabismul divergent, situație în care tehnologie RV ar forța pacienții să își folosească ambii ochi în același timp, activitate folosită de mulți specialiști în antrenarea musculaturii oculare.

Efectele pe termen lung ale Realității virtuale rămân încă incerte însă cu siguranță simptomele specifice utilizatorilor de dispozitive digitale vor căpăta noi valențe.

Din fericire tehnologia de producție a lentilelor de corecție și a tratamentelor de protecție este și ea în continuă expansiune. Producătorii de lentile lansează anual noi produse capabile să facă față cu brio problemelor de vedere cauzate de expunerea îndelungată la ecrane digitale.

Lentila cu Filtru de Protecție digitală rămâne cea mai accesibilă și utilă unealtă de protecție.

Nu ignora simptomele oboselii oculare. Dacă experimentezi dureri de cap, oboseală oculară, senzația de ochi uscat, vedere încețoșată și stări de somnolență programează-te acum pentru un consult oftalmologic!

Programează-te acum pentru un consult GRATUIT la OptiKlar și află de la specialiștii în domeniu care este cea mai bună soluție pentru ochii tăi!

OptiKlar Gara (Str. Gării, Nr. 8, Bl. L20, Parter): 0232.277.823 | 2740.428.325;

www.optiklariasi.ro
www.facebook.com/OptiKlar

Data actualizare: 17-05-2017 | creare: 17-05-2017 | Vizite: 623
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: