Ce își amintesc bebelușii?

©

Autor: Redacția ROmedic

Ce își amintesc bebelușii?
Una dintre curiozitățile părinților și deopotrivă a cercetătorilor este dacă și ce anume rețin bebelușii  din experiențele pe care le trăiesc. Mult timp s-a considerat că primele amintiri pe care copii și le amintesc datează din jurul vârstei de 3 ani. Cercetări recente arată însă că amintirile se formează și persistă un anumit timp și înainte de această perioadă.

Un studiu realizat în cadrul Universității Brigham Young, publicat în jurnalul Infant Behavior and Development, a arătat nu doar că bebelușii de 5 luni își amintesc anumite informații din ziua precedentă, ci și că memorarea este influențată de emoțiile asociate.

Studiul s-a desfășurat astfel: copiii erau așezați în fața unui monitor, pe care vedeau fața unei persoane care le vorbea cu o voce veselă, neutră sau furioasă. Apoi li se arăta o formă geometrică. Pentru testarea memoriei (după 5 minute sau o zi), bebelușilor li se prezenta o figură geometrică nouă, dar și cea pe care o mai văzuseră deja.

Deși copiii nu vorbesc la această vârstă, cercetătorii au folosit alte indicii pentru a observa comportamentul de recunoaștere: monitorizarea mișcării ochilor bebelușilor și timpul petrecut uitându-se la imagine. S-a observat astfel că bebelușii au reținut semnificativ mai bine forma geometrică atunci când înainte le vorbise persoana veselă, comparativ cu atunci când persoana era furioasă. Cu alte cuvinte, informațiile au mai multe șanse de a fi memorate dacă sunt însoțite de aspecte pozitive – bebelușii își amintesc mai degrabă evenimentele plăcute decât cele negative.

Cercetătorii au explicat aceste rezultate prin faptul că emoțiile pozitive stimulează sistemul atențional al copiilor, ceea ce îmbunătățește capacitatea lor de procesare a informațiilor și probabil de memorare.

Sursa: Brigham Young University

Data actualizare: 05-02-2019 | creare: 08-12-2014 | Vizite: 3518
Bibliografie
Babies remember nothin’ but a good time, study says, link: https://news.byu.edu/archive14-nov-babiesremembergoodtimes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Unele amintiri ar putea fi moștenite ereditar
  • De ce sunt bebelușii atât de drăgălași?
  • Un nou studiu explică de ce pot avea bătrânii „mintea mai înceată”
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum