Ce provoacă misterioasele experienţe în afara corpului? Oamenii de ştiinţă vin cu o posibilă explicaţie

Data publicarii: 08-08-2017

Un studiu efectuat de oameni de ştiinţă francezi pe un grup de peste 200 de pacienţi a ajuns la concluzia că misterioasele experienţe în afara corpului ar putea fi legate de probleme ale sistemului vestibular, alcătuit din mai multe structuri din urechea internă şi care asigură corpului echilibru şi orientare în spaţiu, relatează Live Science la sfârşitul săptămânii trecute.

În timp ce îşi conducea maşina, un pacient din Franţa a avut o senzaţie bizară. El s-a simţit ca şi cum s-ar fi aflat în afara maşinii, uitându-se la propriul corp, care se afla încă la volan. Pacientul este implicat într-un nou studiu care leagă problemele urechii interne de misterioasele experienţe "în afara corpului". Aceste experienţe sunt scurte senzaţii ciudate, neobişnuite, în care conştiinţa unei persoane pare să părăsească corpul iar apoi să-l perceapă din exterior.

Studiul a analizat 210 pacienţi care au venit la medic cu afecţiuni vestibulare. Sistemul vestibular, care este format din mai multe structuri din urechea internă, asigură corpului simţul echilibrului şi orientare spaţială. Problemele la acest sistem pot provoca ameţeli sau o senzaţie de plutire, printre alte simptome.

Maya Elziere, specialistă ORL la Spitalul European din Marsilia, Franţa, coautoare a studiului, a recrutat pentru studiu pacienţi care au avut experienţe precum ameţeli, au auzit zgomote sau au avut infecţii la urechi. Dintre aceşti pacienţi, 14% au raportat experienţe extracorporale, faţă de doar 5% dintre persoanele sănătoase fără afecţiuni vestibulare.

"Experienţele în afara corpului sunt de trei ori mai frecvente" la pacienţii cu afecţiuni vestibulare, decât la cei fără aceste probleme, a declarat Christophe Lopez, principal autor al studiului şi specialist în neurologie la Universitatea Aix-Marsilia.

Lopez a spus că exemplul pacientului care s-a simţit ca şi cum s-ar afla în afara corpului în timp ce accelera la volanul maşinii sale are sens. Omul de ştiinţă a explicat că întrucât sistemul vestibular este responsabil pentru simţul de orientare al şoferului şi îi dă senzaţia de deplasare înainte atunci când accelerează maşina, un sistem vestibular deficitar ar putea trimite semnale amestecate creierului în timpul mişcării.

"Dacă trimiţi semnale greşite creierului despre mişcarea ta, acestea creează confuzie, iar creierul trebuie să pună cap la cap informaţii contradictorii", a declarat Lopez pentru Live Science. "Credem că semnalele contradictorii creează un fel de incoerenţă centrală, iar aceasta duce la distorsiuni în modul în care îţi percepi corpul şi mediul din jurul tău", a adăugat el.

Dintre cei 29 de pacienţi din studiu care au raportat experienţe extracorporale, unul a descris-o drept "senzaţia de a intra în corp, ca într-un plic, de deasupra". "M-am văzut pe mine, mai mic, de deasupra", a spus un altul.

Cercetătorii au mai descoperit că majoritatea pacienţilor au raportat senzaţii că s-ar afla în afara corpului numai după ce au avut ameţeli pentru prima dată. Acest lucru sugerează, susţine Lopez, că problemele cu sistemul vestibular reprezintă un factor în apariţia acestor senzaţii ciudate.

Experienţele în afara corpului au fost documentate de secole, cel puţin din ultima parte a secolului al XIX-lea. Într-un caz, documentat de francezul Pierre Bonnier în 1905, un pacient a spus că se simţea "divizat în două persoane, una care nu îşi schimbase poziţia şi o alta în dreapta sa (...). Apoi cei doi indivizi s-au apropiat unul de celălalt, s-au contopit, iar ameţeala a dispărut".

Lopez a spus că medicii au descris în mod obişnuit senzaţia drept un fel de psihoză. Dar noul studiu aprofundează o altă cercetare care leagă senzaţia de experienţă extracorporală, cel puţin în unele cazuri, de conexiunile deficitare în sistemul vestibular, potrivit lui Christophe Lopez.

"Ceea ce au făcut autorii acestui studiu a fost să cuantifice cu grijă incidenţa senzaţiilor vestibulare şi relaţia lor cu simptomele etichetate în mod tradiţional drept 'psihiatrice'", a declarat Peter Brugger, psiholog în cadrul Universităţii Zurich din Elveţia, pentru Live Science. Brugger a studiat senzaţii similare bizare ale unor oameni care s-au văzut pe ei, sau o dublură a lor, din exterior.

Lopez a spus că a fost inspirat să efectueze studiul după ce a lucrat în laboratorul lui Olaf Blanke, neurolog la Şcoala politehnică federală de la Lausanne, din Elveţia. În 2002, Blanke arătat că poate induce senzaţii extracorporale la un pacient stimulând electric zona din creier care integrează afluxul de date vestibulare şi vizuale.

Terence Hines, profesor de psihologie la Universitatea Pace din New York şi autor al cărţii "Pseudoscience and the Paranormal" (2003), a declarat pentru Live Science că noul studiu are sens, dat fiind rolul sistemului vestibular în corpul uman.

"Nu cred că aceasta este singura explicaţie pentru experienţele în afara corpului. Dar ştim că această parte a urechii interne joacă un rol în modul în care ne orientăm cu corpul nostru, aşa că dacă ceva este în neregulă acolo lucrurile pot deveni oarecum haotice. Este una dintre explicaţiile rezonabile", a spus el.

Şi alţi factori au fost legaţi de senzaţiile extracorporale, notează site-ul. O istorie personală de migrene, anxietate şi depresie au fost asociate cu raportări mai frecvente ale senzaţiei, potrivit recentului studiu. O altă cercetare, condusă de psihologul Andra Smith de la universitatea Ottawa din Canada, descrie cazul unei femei care putea să-şi declanşeze deliberat senzaţia, sugerând că acest lucru este posibil prin meditaţie.

De asemenea, Lopez a mai spus că este obişnuit să trecem prin experienţe de "plutire" sau "scufundare" când adormim, visăm sau ne trezim. "În termeni de neurofiziologie, este neclar de ce se întâmplă acest lucru", a spus el, care a exclus din studiu orice senzaţii asociate cu consumul de alcool sau de droguri.

El susţine că deşi un sistem vestibular deficitar "nu este singura explicaţie pentru experienţele extracorporale", ar putea fi liniştitor pentru unii să ştie că există o explicaţie mecanică.

"Să ai o experienţă în afara corpului s-ar putea explica prin faptul că unul dintre principalele sisteme senzoriale nu procesează corect. Nu înseamnă că eşti nebun", a spus el.

Studiul a fost publicat online la 8 iunie în revista Cortex.
Sursa: Agerpres, 08-08-2017, Vizualizari 76
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK