Ce spune neuroștiința despre umor?

Ce spune neuroștiința despre umor?
Un studiu publicat în jurnalul Frontiers in Neuroscience face o incursiune în creierul comedianților profesioniști și al celor cu mai puțin umor, făcând o comparație.

Cercetătorii din cadrul Universității din California de Sud au pornit un proiect ambițios: identificarea rețelelor neuronale asociate creativității în ceea ce privește simțul umorului.

Creativitatea
este o arie largă de cercetare, studii anterioare identificând modul în care creierul înțelege și procesează poezia, jazz-ul de improvizație sau pictura, dar umorul oferă o direcție unică în înțelegerea proceselor de creativitate.

Un episod de umor are un început, o etapă medie și un final, și are loc într-un timp scurt. Studiul a inclus comendianți profesioniști și amatori, precum și un grup de control de persoane fără umor. Fiecărui participant i s-a prezentat  o imagine dintr-un ziar fără text atașat și a fost solicitat că vină cu două versiuni de prezentări pe baza imaginii, o versiune realistă și una comică.  După completarea cerinței, creierul a fost scanat cu ajutorul tehnicii RMN, la final prezentându-se o analiză a nivelului de umor al fiecăruia. După analiza datelor de la RMN, două regiuni ale creierului s-au observat în mod particular mai active pe durata compunerii textelor umoristice:
 • cortexul median prefrontal – aria situată în zona frontală a creierului implicată în învățarea asocierii dintre locații și evenimente, și răspunsul emoțional potrivit, ajutând la asocierea de  informații realiste, corecte și interacțiuni sociale.
 • regiunile temporale asociative – parte a lobului temporal implicat în recunoașterea și identificarea stimulilor complecși.

Activitatea în aceste regiuni a fost diferită în funcție de nivelul de umor, cu cât o persoană avea mai multe aptitudini și experiență în acest domeniu, cu atât era prezentă o activitate mai intensă, mai ales în lobul temporal. În schimb, amatorii sau persoanele fără umor au prezentat o activitate mai intenstă în cortexul prefrontal, arie asociată cu funcțiile de execuție, ca planificarea complexă sau procesele decizionale.

Comedianții profesioniști, cu cât au o experiență mai mare în acest domeniu, cu atât se angrenează mai puțin în deținerea autocontrolului și a rigidității, și mai mult în spontaneitate”, menționează unul dintre autorii studiului.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 10-03-2017 | creare: 10-03-2017 | Vizite: 479
Bibliografie
The neuroscience of humor investigated, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/316115.php
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cum să fii mai creativ?
 • Umorul copilului dezvăluie aspecte despre sănătatea sa psihică
 • Persoanele care apreciază umorul negru sunt mai inteligente
 • Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK