Ce trebuie sa facem cand nu putem adormi?

Data publicării: 10-09-2007

Este ora 03.00 dimineata… Toate luminile s-au stins, insa oricat v-ati stradui nu puteti adormi… Cum veti supravietui ziua urmatoare dupa atatea ore de veghe?
    Insomnia este o problema comuna in epoca moderna, insa exista metode de a o invinge.
„Daca unei persoane ii este oferita suma de 1 milion de euro pentru a adormi in 10 minute, acea persoana nu va castiga banii”, a declarat Cornelius Kellner, un medic german specializat in tulburari ale somnului.
    Dificultatile intalnite in incercarea de a adormi sunt normale atunci cand persoana in cauza este supusa stresului. „Temerile si  ingrijorarile sunt emotii negative care determina organismul sa aiba o activitate crescuta”, a explicat un alt specialist german, Martin Muehlensiep, de la Universitatea din Koln.
    Dupa o noapte de nesomn, precizeaza Muehlensiep, oamenii fac a doua zi o greseala comuna: lenevesc sau atipesc in timpul dupa-amiezei. „Prin urmare, seara nu se vor mai simti obositi si vor sta iarasi treji in pat”.     
    Medicul german recomanda ca activitatile de seara sa fie unele de rutina. Iata un exemplu: mai intai o mica sesiune de lectura, apoi imbracarea in pijamale, dupa care spalatul pe dinti.
    „Aceste activitati vor deveni un fel de semnal catre corp, ca este timpul sa mearga la culcare”, a mentionat Martin Muehlensiep, citat de agentia de presa ANI.
    Dar ce ar trebui sa faca o persoana pentru care aceasta metoda nu functioneaza? Ticaitul ceasului si constientizarea timpului care trece fara ca Mos Ene sa-si faca aparitia pune presiune asupra organismului.
    „Cand se intampla acest lucru, e bine sa ne dam jos din pat si sa ne ocupam de ceva simplu, cum ar fi punerea pozelor intr-un album sau calcatul rufelor, pana cand se instaleaza oboseala”, recomanda Cornelius Kellner.
    Oamenii care au griji permanente ce li se invart obsesiv in cap ar trebui sa le scrie pe o foaie de hartie. Acest lucru – explica specialistul german – nu face ca grijile sa dispara subit, dar le amana pentru a doua zi, permitand astfel somnului sa se instaleze.
    Bineinteles, ar fi bine ca mancarea sa fie evitata cu doua-trei ceasuri inainte, iar cafeaua, nicotina si alcoolul total interzise inaintea orei de culcare. Bananele si laptele ii pot ajuta pe insomniaci sa adoarma, intrucat contin substante care induc starea de somnolenta.
    Nu in ultimul rand, dormitorul trebuie sa fie separat complet de celelalte camere.
    „Biroul, computerul sau televizorul ne amintesc de stresul din timpul zilei si nu au ce cauta in dormitor”, au avertizat cei doi specialisti.
Sursa: Rompres, 10-09-2007, Vizualizari 609
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.