Cea mai eficientă metodă în tratamentul tulburării borderline, implementată și în România

Data publicării: 20-09-2018

Cea mai eficientă metodă în tratamentul tulburării borderline, implementată și în România De peste 2 ani, pacienții care suferă de tulburare de personalitate borderline (aproape 6% din populația țării), au acces, și la noi în țară, la cea mai eficientă metoda de tratament destinată acestei afecțiuni - Terapia dialectic-comportamentala (DBT).

Implementată complet și corect de către o echipă de profesioniști tineri și inimoși, în cadrul clinicii Hope din București, programul „Găsește-ți echilibrul!” readuce speranța celor care suferă intens și în tăcere de o viață.

Și totuși CE ESTE TULBURAREA DE PERSONALITATE BORDERLINE?

Este momentul sa fii puțin sincer cu tine. Te recunoști în situațiile de mai jos?
  • Emoțiile tale sunt atît de intense încât devin o suferință insuportabilă?
  • Viața ta se simte ca o perpetuă criză emoțională?
  • Emoțiile tale sunt foarte schimbătoare, în decursul aceleiași zile poți trece de la bucurie la disperare?
  • Te înfurii ușor și faci lucruri pe care le regreți mai târziu?
  • Ai avut des depresii și/sau anxietate care nu au răspuns bine la medicamente/psihoterapii?
  • Te-ai gândit deseori că viața ta nu are rost sau că nu merită să trăiești?
  • Când suferi, faci gesturi impulsive care îți fac rău fizic sau psihic (autovătămare, tentative de suicid, consum de alcool sau droguri, relații abuzive sau periculoase sau renunțări și amânări cronice)?

Dacă ai raspuns cu „DA” la majoritatea celor de mai sus atunci, cel mai probabil, suferi de trăsături sau tulburare de personalitate BORDERLINE. Aceasta nu este o afecțiune mintală, ci un tip de personalitate (un fel de a fi) datorat unei reactivități emoționale mai mari decât a altor persoane.

Peste 6% din populația lumii are tulburare de personalitate borderline și până la aproape 20% are trăsături borderline. Pentru a-ti da seama de acest lucru afla ca numeroase personalități suferă/au suferit de borderline, printre care si Marylin Monroe, Prințesa Diana sau Angelina Jolie. Sunt nenumarate articole pe internet care sa afirme acest lucru.

De ce mi se întâmplă mie?

Cauza cea mai frecventă stă într-o copilărie marcată de multă suferință emoțională, abuzuri ficice sau psihice sau alte traume repetate și/sau un model de relație instabilă cu părinții (alternări între căldură și înțelegere și respingere sau violență).

Tulburarea de personalitate borderline (BPD) este o afecțiune marcată de o intensă instabilitate emoțională, relațională și a imaginii de sine.

Se tratează?

DA, se tratează! Tratamentul este în primul rând PSIHOLOGIC, prin psihoterapie. Medicația este puțin eficientă și se administrează doar pentru tulburările psihice asociate (anxietate, depresie, dependente sau tulburare bipolara). Medicul psihiatru trebuie sa stie sa recunoasca tulburarea (care poate fi ascunsa sub o multime de alte afectiuni si suferinte psihiatrice) si sa indrume pacientul catre un tratament psihoterapeutic eficient.

Cea mai eficientă formă de psihoterapie pentru aceasta afectiune este TERAPIA DIALECTIC-COMPORTAMENTALĂ (DBT) dezvoltată în SUA de Marsha Linehan în anii 1980-1990. Ea este la nivel mondial STANDARDUL DE AUR cand este vorba de tratamentul tulburarii borderline. DBT pune accentul pe găsirea echilibrului între acceptare și schimbare și pe ideea că reacțiile noastre nedorite nu apar fiindcă „nu vrem” sau „manipulăm” ci că nu am învățat încă alte variante de reacție psihologică.

Peste 220 de studii internaționale au dovedit că DBT-ul scade comportamentele periculoase, nivelul de suferință și ameliorează semnificativ valitatea vieții.

Psihoterapia este în general o terapie de lungă durată, cu o durata de 5-7 ani. Psihoterapia este marcată de numeroase întreruperi și schimbări de psihoterapeuți, de aceea înainte de a hotărî oprirea tratamentului sau schimbarea terapeutului este necesară o analiză a relației terapeutice.

Terapeuții trebuie să fie pregătiți adecvat pentru a lucra în psihoterapie individuală cu clienți care suferă de borderline, conștientizând dificultățile și particularitățile de lucru cu acești oameni. Un training specializat în terapie dialectic-comportamentală asigură un plus necesar terapeutului, pentru ca și în România clienții suferind de BPD să aibă acces la tehnici și modalități dovedite științific a fi eficiente.

Clientii care sufera de BPD au un istoric traumatic intens dar si un prezent al carui nivel de fluctuatii si de suferinta, de multe ori cu tentative de suicide si automutilari. De aceea sunt atat de eficiente principiile terapiei dialectic-comportamentale care afirma ca reglarea prezentului si scaderea comportamentelor periculoase sunt prioritare explorarii trecutului. Astfel persoana are timp sa isi construiasca (in paralel cu grupul de training de abilitati) instrumentele necesare pentru a putea lucra cu materialul traumaticdin trecut fara sa existe pericolul destructurarii sau al retraumatizarii.

Tratamentul tulburarii de personalitate borderline - Programul specific - „Gaseste-ti echilibrul”

Particularitatea tratamentului psihoterapeutic conform terapiei dialectic comportamentale consta in faptul ca in paralel cu psihoterapia individuala este necesara dezvoltarea unui set de abilitati psihologice care permit clientului sa isi amelioreze mai rapid simptomele si sa isi creasca calitatea vietii.

Astfel clientul in primul an participa la un curs de abilitati psihologice in paralel cu psihoterapie individuala. Grupul este administrat ca o clasă în care un psihoterapeutul DBT preda abilitățile și atribuie temele pentru clientii pentru a le practica în viața de zi cu zi. Grupul se întâlneste săptămânal pentru aproximativ 2,5 ore.Programul este un ajutor pentru terapia individuala si nu un program de terapie de grup.
Abilitatile predate (cateva sute) sunt menite sa scada haosul interpersonal, labilitatea si intensitatea emotiilor, impusivitatea, „capcanele” cognitive legate de variabilitatea imaginii de sine.

Sunt predate 4 seturi de tehnici si abilitati.
  • Mindfulness: practica de a fi pe deplin conștient și prezent în acest moment, se invata abilitatile legate de continut-„ce este mindfulness” ( a observa, a descrie, a participa) si cele legate de proces-„cum se face mindfulness” (a nu judeca, un lucru pe rand, eficienta)
  • Toleranta la stress: cum sa tolerezi durerea si stressul în situații dificile, strategii de management a crizelor
  • Eficacitatea interpersonala: cum sa ceri ceea ce vrei și sa spui „nu” menținând în același timp respectul de sine și relațiile cu ceilalți
  • Reglarea emoțiilor: cum sa schimbi emotiile pe care doresti să le modifici, pentru a scadea vulnerabilitatile negative, a scadea suferinta si a creste emotiile „pozitive”

Aceste abilitati vor fi intarite prin repetari successive, teme pentru acasa si practicari repetate intre sedinte. Ele nu sunt specifice tulburarii borderline, ele putand fi adaptate si tulburarii bipolare sau adolescentilor si construiesc un set de abilitati psihologice pentru un stil de viata sanatos si echilibrat.

Durata programului este de 24 de saptamani, care se poate repeta pentru o durata totala de 1 an. Persoanele care se inscriu trebuie sa fie in psihoterapie individuala pe toata durata cursului si sa fie in evidenta sau sa aiba acces la evaluare psihiatrica daca este necesar.

Unde gasiti programul de tratament tulburare borderline?

Clinica Hope este o clinica de psihiatrie si psihoterapie care si-a propus sa ofere doar tratamente eficiente , conform ghidurilor de specialitate recomandatae international.

Ea a facut efortul de a aduce, in urma cu 2 ani, programul de terapie dialectic-comportamentala in Romania si are singurii specialisti pregatiti in aplicarea metodelor pentru tratamentul tulburarii de personalitate borderline conform metodei DBT.

PROGRAMUL „GASESTE-TI ECHILIBRUL” ESTE SINGURUL PROGRAM COMPLET DE DBT DIN ROMANIA!

Noile serii de curs (a IV a editie) reincep din OCTOMBRIE 2018.
Va puteti inregistra la unul din cele 2 grupe:
  • Luni: de la 19:00 la 21:00 condus de psihoterapeut Anca RADUCAN
  • Vineri: de la 14:00 – 16:00 condus de Dr. Gabriella BONDOC

Cuprinde sedinte saptamanale de 120 minute. Pretul este de 70 RON pe sedinta. Numarul maxim de cursanti este de 10 persoane, ASA CA VA RUGAM SA SUNATI DIN TIMP PENTRU A REZERVA UN LOC.

Mai multe detalii pe www.clinica-hope.ro/gaseste-ti-echilibrul
Pentru programari sunati la 0724.79.29.01
Sursa: Dr Gabriella Bondoc, Medic primar psihiatru-Psihoterapeut, 20-09-2018, Vizualizari 1786
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.