Cefaleea sau durerea de cap

©

Autor:

Cefaleea sau durerea de cap
Advertorial oferit de Clinica Hexi Med

Prin cefalee se înţelege durerea localizată în extremitatea cefalică, respectiv la nivelul craniului şi este una din cele mai frecvente motive pentru care pacientul se prezintă la medic.

Cefaleea poate fi primară sau secundară unor afecţiuni (tratamentul lor ducând la dispariţia durerii).

Localizarea durerii:

  • hemicraniană - specific pentru migrenă;
  • unilaterală şi fixă - tumori cerebrale ce evoluează cu sindrom de hipertensiune intracraniană.
În principiu, cu cât vechimea este mai mare (luni sau ani), cu atât suspiciunea unor leziuni grave este mai mică (cefalee psihogenă).

Condiţii de apariţie:

  • premenstrual, în spondiloză cervicală (meteosensibilă), intoxicaţie cu monoxid de carbon (fumători) şi în tulburări de vedere (citit).
Consumul excesiv de alcool, mesele copioase, emoţiile negative/stresul şi surmenajul (oboseală extremă) poţ fi factori declanşatori ai durerii de cap.

Tipuri de cefalee

În continuare vom discuta despre anumite tipuri de cefalee:
  •     Migrenă - este o afecţiune cronică ce se caracterizează prin cefalee recurentă , hemicraniană (jumătate de cap) de intensitate moderată spre severă, adesea asociată cu o serie de simptome. Simptomele asociate pot include greaţă, vărsături,fotofobie (hipersensibilitate a ochilor la lumina), fonofobie (sensibilitate exagerată a auzului), durerea fiind în general agravată de activităţile fizice. Până la o treime din pacienţi percep o aura: o tulburare trecătoare de natură vizuală, senzitivă, lingvistică sau motorie, care semnalează că în curând se va instala cefaleea. Se consideră că migrenele sunt determinate de un amestec de factori genetici şi de mediu.
  •     Cefaleea din hipertensiunea arterială - cefalee matinală (apare la trezirea din somn şi se diminuează în cursul dimineţii) cu localizare în regiunea occipitală - senzaţie de presiune în cască, uneori unilaterală. Rareori este pulsatilă, însoţită de greţuri şi vertij (ameţeală).
  •     Cefaleea din spondiloză cervicală - este localizată în regiunea occipitală, iradiază spre frunte sau orbite-unilateral, umăr şi membrul superior şi are caracter de arsură. Este declanşată de mişcările corpului şi gâtului şi cedează la aplicaţii locale, masaje şi antiinflamatore nesteriodiene (nurofen, ketonal etc).
  •     Cefaleea din colica biliară - durere în hipocondrul drept (sub ficat), intensă, iradiere spre umărul drept, nemodificată la mişcare , însoţită de greaţă, vărsătură, balonare, gust amar şi cefalee.

Diagnostic

Pentru un diagnsotic corect este necesar să consultaţi un medic internist, care poate face o evaluare complexă a factorilor de risc, poate diagnostica hipertensiune arterială, spondiloză cervicală sau alte cauze secundare de cefalee.

Examenul obiectiv va fi completat prin ecografie abdominală, Doppler vase cervicale şi analize de sânge specifice.

Ulterior pacientul va fi îndrumat, la nevoie, spre consult ORL, oftalmologic şi neurologic.

Toate acestea le puteţi face în Clinica Hexi Med. Aflati detalii aici: heximed.ro

Dr. Ştefan Marinescu
Specialist medicină internă
Comp.ecografie generală şi vasculară

Data actualizare: 25-11-2015 | creare: 24-11-2015 | Vizite: 1083
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: