Cefaly - o metodă actuală de tratament a migrenei

©

Autor:

Vă puteţi imagina că purtând un dispozitiv pe frunte timp de 20 de minute zilnic puteţi preveni efectele supărătoare ale migrenei? „Cefaly” este un astfel de dispozitiv conceput şi comercializat pentru prima dată în Canada cu rezultate destul de promiţătoare, mai ales dacă privim un ultim studiu apărut în Neurology, jurnalul-voce al Academiei Americane de Neurologie.

De-a lungul timpului ştiinţa a încercat diferite explicaţii cu privire la fiziopatologia migrenei. Cea mai de actualitate vorbeşte de o undă depolarizantă corticală ce se propagă la nivelul întregului cortex prin intermediul neuronilor şi celulelor gliale. Aceasta se crede că ar fi la originea fenomenelor de aură migrenoasă, sensibilizare a terminaţiilor nervoase sau de creştere a permeabilităţii barierei hematoencefalice pentru metaloproteaze. Acestei depolarizări corticale îi este asociat mecanismul trigeminovascular. El constă în activarea terminaţiilor nervoase ale nervului trigemen responsabile de inervarea unor structuri precum vasele mari ale creierului, meningeale, sinusurilor venoase, dar şi ale regiunii oftalmice. Stimulul este urmat de eliberarea neuropeptidelor vasoactive ca substanţa P, calcitonia, neurokinina. Astfel format cockteil-ul inflamator ne aflăm în plină efervescenţa migrenoasă.

Sensibilizarea este un alt fenomen ce închide cercul vicios al fiziopatologiei migrenei şi constă în scăderea pragului de sensibilitate, creşterea amplitudinea durereii, la care se adaugă supraexpresia nociceptorilor. Dovezile palpabile ale acestei sensibilizări constau în creşterea sau scăderea grosimii unor arii corticale şi pontine coroborate cu creşteri locale ala nivelului fierului.

Studiul publicat în Neurology este unul randomizat, dublu orb, deci aflat în vârful piramidei de încredere a medicinii bazate pe dovezi. El a constat în selecţia a 67 de pacienţi, din 5 centre spitaliceşti Belgiene, cu cel puţin 4 atacuri migrenoase pe lună şi au fost împărţiţi în două grupuri. Reprezentanţii ambelor loturi au purtat dispozitivul de stimulare supraorbitara, diferenţa constând în faptul că unul a fost stimulat electric, pe când celălalt nu, sau semnalul a fost de o intensitate mult prea mică pentru a produce un efect. Pentru a nu influenţa rezultatele medicaţia antimigrenoasă a fost suprimată cu o lună înainte şi reluată în timpul studiului, fiind riguros adaptată de către medic.

Rezultatele arată că în lotul stimulat a scăzut numărul de atacuri migrenoase, numărul de zile din cadrul unui atac migrenos, dar şi un lucru foarte important, a scăzut numărul de medicamente antimigrenoase. Acest ultim fapt este un amănunt foarte important, mai ales în contextul creşterii dependenţei şi toleranţei la anumite medicamente la pacienţii migrenoşi. În niciunul dintre loturi nu au fost semnalate reacţii adverse.

Mecanismul din spatele acestui tratament se vrea a fi creşterea pragului de trigger al migrenei prin transmiterea de impulsuri electrice la nivelul ramurilor nervoase trigeminale, întrerupând astfel producerea factorilor proinflamatori mai sus menţionaţi.

Studiile ce privesc tratarea migrenei prin stimulare electica constituie un subiect abordat pentru prima dată în anul 1977, când implantarea unor electrozi subcutanat la nivelul nervilor occipitali a dus la ameliorarea simptomatologiei.

Un impediment al dispozitivului „Cefaly” ar fi costul său ridicat pentru bugetul unui român obişnuit (295 euro). Cu toate acestea perspectiva prevenirii migrenei printr-o metodă neinvazivă şi curată din punctul de vedere al reacţiilor adverse este o mină de aur pentru pacienţi.


Data actualizare: 08-04-2014 | creare: 19-07-2013 | Vizite: 7588
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar durerile de cap (migrenele)?
  • Un tratament inovator pentru migrenele cronice
  • Există o asociere între migrene și fluctuațiile estrogenului?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum