Cel mai amplu studiu despre fericire și menținerea sănătății. Ce ne face fericiți?

©

Autor:

Cel mai amplu studiu despre fericire și menținerea sănătății. Ce ne face fericiți?
Cercetătorii din cadrul Universității Harvard au realizat un studiu amplu privind fericirea și ceea ce face oamenii cu adevărat fericiți și îi menține sănătoși, fizic și mental.

Studiul nu este unul obișnuit, ci unul derulat pe parcursul a mai mult de 75 ani, început în 1938. Cunoscut ca Studiul Grant, este cel mai cuprinzător studiu în acest sens, în această perioadă autorii studiului corelând o cantitate crescută de date de la pacienți privind sănătatea lor fizică și mentală.

Cercetătorii au analizat nivelul de fericire al participanților de-a lungul vieții și au analizat starea lor de bine și factorii care o cresc.

Iată cum poți fi mai fericit – ghid practic.

Timp de aproape 80 ani au monitorizat atent 724 bărbați (nu au fost incluse și femei inițial deoarece au putut fi selectate doar fete din cadrul colegiului), care au fost chestionați anual privind anumite arii și aspecte ale vieții, dintre care acum doar 19 mai sunt în viață și participă în continuare la studiu. Printre participanții originali a fost și președintele John F. Kennedy și editorul de The Washington Post, Ben Bradlee. Cercetătorii au extins acum cercetarea și au inclus și copiii adulților inițiali, în număr de 1300, acum cu vârsta medie de 50-60 ani, pentru a vedea cum experiențele din copilărie influențează starea de sănătate și fericirea.

Participanții din studiul inițial din 1938 au fost grupați astfel: un grup a fost format din studenți pe atunci la Harvard în anul II, și al doilea grup din copii dintr-un cartier foarte sărac din Boston, din medii defavorizate.

Participanții au fost monitorizați prin intermediul interviurilor, chestionarelor, scanărilor creierului, teste sangvine, investigații medicale și chestionarea celor apropiați. Pe parcurs, au discutat și cu soțiile și noii membri ai familiei, cum ar fi copiii. Le-au fost analizate aspecte ce țin de sănătate, stil de viață, experiențele de viață, atât personale, cât și din carieră sau relațiile cu cei din jur.

Principalul rezultat al studiului a fost că relațiile sociale ne mențin fericiți și sănătoși. Cei cu un stil de viață solitar, singuri, din relații nefericite etc. au prezentat un nivel mai redus de mulțumire, satisfacție, fericire, precum și riscuri mai mari de boli fizice sau mentale. Așa cum menționează Robert Waldinger, conducătorul studiului, psihiatru la Spitalul General Massachusetts și profesor de psihiatrie la Harvard, „având grijă de corpul tău este important, dar relațiile sunt, de asemenea, o formă esențială de grijă de sine.” Relațiile sănătoase cu cei din jur sunt veriga ce unește oamenii și viețile lor. Sănătatea socială este un predictor clar pentru viață sănătoasă, mai mult decât clasa socială, situația financiară, IQ-ul sau chiar factorii genetici.

Știai că singurătatea ne poate îmbolnăvi? Află mai multe din articol.

Cercetarea a arătat că cei singuri și cu un stil de viață antisocial sau solitar au fost mai predispuși la apariția tulburărilor mentale, problemelor de sănătate fizică sau adicțiilor.

Psihiatrul Robert Waldinger, actualul conducător al studiului, a detaliat rezultatele cercetării în cadrul unui discurs TED Talk din ianuarie 2016, care poate fi vizionat aici:



Sursa: Harvard Gazette

Data actualizare: 07-12-2017 | creare: 07-12-2017 | Vizite: 2574
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum