Cel puţin o plimbare în ritm rapid pe zi reduce riscul de boli cardiovasculare la femeile de peste 65 de ani (studiu)

Data publicării: 05-05-2017

Timpul pe care femeile cu vârsta de peste 65 de ani îl alocă activităţilor fizice susţinute este mai important pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare decât perioada în care ele sunt inactive, conform unui studiu publicat recent de o echipă de oameni de ştiinţă din Suedia în jurnalul PLOS ONE şi citat de Science Daily.

Un stil de viaţă sedentar este asociat cu riscul de apariţie a diabetului şi a bolilor cardiovasculare, însă cercetarea efectuată de echipa de specialişti din Suedia a demonstrat că perioada alocată activităţilor fizice are o importanţă mai mare pentru reducerea acestui pericol în comparaţie cu impactul negativ al timpului petrecut fără a face mişcare.

"Studiul demonstrează cât de importantă este o activitate fizică susţinută. Nu vorbim despre ritmul lent, de zi cu zi, ci de cel puţin o plimbare rapidă sau o altă activitate fizică ce necesită efort", a declarat Andreas Nilsson, cercetător în cadrul Universităţii Örebro.

La acest studiu au luat parte 120 de femei. Cercetătorii au examinat starea de sănătate a acestora şi au monitorizat, cu ajutorul unui accelerometru, activitatea fizică pe care ele au desfăşurat-o.

"Am studiat femei cu vârsta de peste 65 de ani deoarece acestea reprezintă cel mai puţin activ grup din cadrul populaţiei şi, în acelaşi timp, au cel mai mare risc de a dezvolta boli cardiovasculare", a explicat Fawzi Kadi, profesor la universitatea amintită.

Rezultatele ar putea fi aplicate şi în cazul altor grupuri de persoane deoarece confirmă rezultatele unei meta-analize efectuată în urma unei cercetări anterioare, în care au fost implicate un milion de persoane adulte, bărbaţi şi femei, potrivit căreia activitatea fizică are o importanţă mai mare decât stilul sedentar în ceea ce priveşte riscul de mortalitate.

"Studiul nostru merge în aceeaşi direcţie (demonstrând - n.r.) că efectele negative pentru sănătate ale unui stil de viaţă sedentar descresc pe măsură ce creşte activitatea fizică", a completat Fawzi Kadi.

Spre exemplu, dacă o persoană practică alergarea, iar alta efectuează o activitate fizică ce implică un efort redus, prima persoană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare în comparaţie cu cea de-a doua, indiferent de comportamentul sedentar.

"A ne ridica din când în când este un lucru bun, dar a face mai multe exerciţii este şi mai bine pentru sănătatea noastră", a concluzionat Andreas Nilsson.
Sursa: Agerpres, 05-05-2017, Vizualizari 179
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.