Celulele mușchiului cardiac ar putea fi regenerate

Celulele mușchiului cardiac ar putea fi regenerate

Cercetătorii de la Baylor College of Medicine din Houston au descoperit o nouă modalitate prin care ar putea stimula regenerarea mușchiului cardiac. Această reușită poate avea un impact major în ceea ce privește recuperarea pacienților care au suferit un atac de cord.

Concret, insuficiența cardiacă se referă la faptul că organele vitale nu mai primesc oxigenul și nutrienții de care au nevoie pentru buna funcționare. Din punct de vedere știintific, inima nu mai generează cardiomiocite și înlocuiește țesutul mort cu un țesut cicatrizant făcut din celule fibroblaste. Având în vedere faptul că celulele fibroblaste nu au capacitatea de a pompa sânge, inima își pierde din capacitatea de funcționare, devenind tot mai slăbită. Astfel, majoritatea pacienților care au suferit un atac de cord sever dezvoltă insuficiență cardiacă.

Îngrijorător este că aproximativ jumătate din pacienții diagnosticați cu această afecțiune nu supraviețuiesc mai mult de 5 ani. Mai mult decât atât, insuficiența cardiacă stă la baza celor mai multe decese din cauze cardiace.

În prezent, cel mai bun tratament pentru această boală este transplantul de inimă. Cu toate acestea, numărul donatorilor este mai mic decât numărul celor care au nevoie de un transplat. O altă opțiune ar putea fi implantarea unui dispozitiv de asistare ventriculară.

Cercetarea publicată în revista Nature  a avut drept scop identificarea de căi biologice pentru vindecarea mușchiului cardiac. Analiza s-a concentrat asupra investigării căii de semnalizare Hippo, cunoscută din cercetările anterioare ca având rolul de a preveni regenerarea mușchiului cardiac.

Pentru a vedea efectele întreruperii funcționării căii Hippo, cercetătorii s-au folosit de două grupuri de șoareci: un grup afectat de insuficiență cardiacă și un grup de control, cu șoareci sănătoși. După șase săptămâni de analiză s-a observat că inima și-a recăpătat funcția de pompare a sângelui. Mai mult decât atât, s-a remarcat că oprirea căii de semnalizare Hippo nu are efect doar asupra regenerării celulelor mușchiului cardiac ci și asupra procesului de cicatrizare.

În urma cercetărilor realizate pe șoareci care au dezvoltat insuficiență cardiacă se pare că a fost identificată o modalitate prin care inima poate fi vindecată, înlocuind astfel transplantul de inimă.

 

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 09-10-2017 | creare: 09-10-2017 | Vizite: 324
Bibliografie
Severe heart failure may be reversible, Link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319649.php


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Supărarea și efortul intens pot declanșa un atac de cord
  • Anxietatea față de starea de sănătate crește riscul de boli cardiovasculare
  • A fost realizat un robot flexibil ce ajută inima să bată
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK