Celulele stem sunt privite cu scepticism

Data publicării: 18-03-2009

Transplantul cu celule stem este privit cu scepticism de unii medici timisoreni, astfel ca aura de panaceu universal al acestor miraculoase celule pare sa paleasca in fata evidentelor.
Prof. univ. Viorel Serban, seful Clinicii Medicina Interna III - Diabet a Spitalului Judetean Timisoara, a declarat in exclusivitate pentru AGERPRES ca celulele stem nu pot trata diabetul, iar acestea nu pot constitui o certitudine nici in viitorii ani.
”Celulele stem nu au un viitor nici in urmatorii zeci de ani, niciunde in lume. Exista cateva centre in lume, unde s-au facut cateva transplanturi, dar nu dureaza. Rezultatele sunt putine, iar riscurile sunt foarte mari”, a declarat diabetologul timisorean.
El a explicat ca procesul ”tehnologic” in sine este extrem de complicat pentru organism, si anume, sa transforme celula nediferentiata intr-una specializata, proprie unui anumit sistem: osos, cardiac, pancreatic, nervos.
In opinia specialistului, eventualitatea ca celulele stem sa poata da rezultate sigure ar putea fi estimata peste circa o jumatate de veac.
Cardiologul prof. univ. Iosif Stefan Dragulescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Victor Babes” din Timisoara, si-a exprimat, la randul sau, scepticismul cu privire la capacitatea celulelor stem de a deveni salvatoarele nemuririi.
”Este foarte dificil sa transformi aceste celule nediferentiate in celule specializate si sa poti apela la ele cu certitudinea ca vei rezolva traumele produse de un infarct de miocard, spre exemplu”, a spus profesorul Dragulescu.
Unii bolnavi din Timisoara, depistati cu diabet zaharat, de teama de a nu deveni insulino-dependenti, au apelat la remedii naturiste care ar stimula producerea de celule stem la adult si care le-ar reface pancreasul endocrin, responsabil de secretia de insulina in organism.
Felicia Vladeanu, diagnosticata cu un diabet incipient, a relatat pentru AGERPRES ca a urmat o astfel de cura naturista si timp ce sase luni si-a luat cu constinciozitate pastilele pentru care platea lunar cate 450 de lei.
”Am vazut o reclama la televizor si am apelat la acea firma”, a spus femeia, care, desi incearca sa se si autosugestioneze ca s-ar fi vindecat de diabet, recunoaste ca, daca nu respecta cu strictete regimul alimentar sau daca este stresata, glicemia ii salta peste limita admisa si, atunci, apeleaza la tratamentul alopat prescris de medicul de familie.
In urma cu doi ani, la Spitalul Judetean Timisoara a avut loc un transplant de celule stem, care nu a fost autorizat, din cauza lipsei acreditarii de la Agentia Nationala de Transplant. In lipsa transplantului, beneficiarul, care suferise o interventie chirurgicala la membrul inferior, risca sa-si piarda piciorul.
Celulele stem au proprietatea de a se putea diferentia in orice tip de celula a organismului, putand fi folosite, teoretic, pentru vindecarea oricarei boli somatice. Practica, insa, nu pare sa sustina la fel de optimist teoria, deoarece apare dificultatea de a determina celulele stem sa se diferentieze, adica, sa se transforme intr-un anumit tip de celula.
In cazul diabetului zaharat de tip 1, care este o boala cauzata de productia scazuta de insulina de catre celulele pancreatice, celulele stem ar trebui diferentiate in celule pancreatice de tip beta.
Potrivit unor studii recente, cercetatorii au reusit sa descopere metoda ce face ca celulele stem sa secrete proteina care stimuleaza diferentierea celulelor stem in celule pancreatice beta in proportie de 20%.
De asemenea, s-a reusit separarea celulelor beta de restul celulelor si se spera ca acestea vor secreta insulina dupa injectarea lor in organism.
Pe de alta parte, la Moscova a fost prezentat, recent, primul caz de tumora aparuta in urma transplantului de celule stem. Potrivit oamenilor de stiinta rusi, formatiunile tumorale s-au dezvoltat, afectand creierul si maduva baiatului, la 4 ani dupa ce acesta a inceput sa faca tratament cu celule stem pentru o boala neurodegenerativa rara (ataxie teleangiectazica). Dupa analiza tumorii, s-a concluzionat ca materialul genetic este diferit de cel al celorlalte tesuturi proprii pacientului.
De asemenea, rozatoarele injectate cu celule stem au dezvoltat tumori.
Sursa: Agerpres, 18-03-2009, Vizualizari 1302
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.