ROmedic Cabinete medicale Suceava Cabinete Urologie Urologie Suceava

Embolizarea fibromului uterin

Autor : dr. Mihai Jr. Creteanu , medic specialist radiolog .
Ce este embolizarea uterină ?
Leiomiomul uterin ( fibromul uterin ) este o tumoară non-canceroasă ( benignă) ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterin . Localizarea , numărul și mărimea fibroamelor variază de la o femeie la alta . În general , este posibilă vizualizarea a 1-3 noduli cu dimensiuni ce variază între 10-150 mm .
Embolizarea fibroamelor uterine este o metodă modernă , minim invazivă și non-chirurgicală de terapie a fibroamelor uterine . Ea constă în blocarea vaselor de sânge ce alimentează fibroamele ( arterele uterine ) pentru a provoca devascularizarea și resorbția nodulilor ; ca urmare , uterul revine la dimensiuni normale , iar simptomatologia dispare .
Cine poate beneficia de această intervenție ?
Pentru orice metodă terapeutică , există o serie de indicații și contraindicații . În principiu , orice fibrom uterin , unic sau multiplu , indiferent de dimensiuni , poate fi tratat prin embolizare . Excepție fac fibroamele subseroase pediculate . Prezența unei infecții pelvine active sau alergia la iod sunt alte contraindicații .
Principalele beneficiare ale acestei metode terapeutice sunt :
Femeile tinere cu fibromatoză uterină simptomatică și care doresc să aibă copii;
Femeile aflate în apropierea menopauzei , cu fibroame unice sau multiple simptomatice ;
Indiferent de vârstă , pacientele care doresc un tratament conservator , minim invaziv , care nu necesită anestezie generală sau transfuzii sangvine .
Alegerea tratamentului adecvat pentru tratarea fibromului uterin trebuie să țină seama în principal de dorințele pacientei privind integritatea anatomică , riscurile operatorii imediate sau pe termen lung , posibilitatea de a mai avea copii , calitatea vieții după tratament .
Cine efectuează intervenția ?
Embolizarea uterină este efectuată de către medicul radiolog specializat în tehnici de radiologie intervențională , acesta fiind persoana cea mai familiarizată cu tehnica de cateterizare supraselectivă și embolizare arterială .
Este dureros ?
Anestezia locală la locul de puncție se face cu xilină , ceea ce induce o senzație de caldură locală care durează 10-20 de secunde . Toate manevrele de cateterizare sunt nedureroase , pacienta nu va simți nimic. La injectarea de substanță de contrast apare o senzație de căldură în abdomen care durează foarte puțin ( 5 secunde ) . Embolizarea arterelor uterine este o manevră care poate deveni dureroasă , timp de câteva ore după intervenție . Intensitatea durerii diferă însă mult de la o pacientă la alta , putând varia de la o ușoară jenă până la crampe abdominale destul de intense. În astfel de cazuri se administrează medicația analgezică . Pentru confortul pacientei , se pot administra substanțe analgezice de la începutul intervenției . Durerea post-embolizare este o manifestare normală , cu o durată de câteva ore , dar care poate fi combătută eficient prin medicația adecvată .
În general , durata unei embolizări variază între 30 min. – 1 oră .
Care este rezultatul acestei metode terapeutice ?
În urma embolizării fibromului , sângerarile uterine ( principala acuză a pacientelor ) încetează imediat . Ciclurile menstruale nu vor mai fi abundente și nu mai există sângerari între menstruații . Celelalte simptome ( senzație de presiune în abdomen , urinatul frecvent ) vor dispărea în timp odată cu scăderea în dimensiuni a nodulilor fibromatoși .

 
Programare