Cercetători americani au dezvoltat un material similar muşchilor omului destinat roboţilor

Data publicarii: 20-09-2017

O echipă de cercetători americani a dezvoltat un material sintetic moale şi elastic care reproduce caracteristicile muşchilor omului şi va ajuta la o mai bună fabricare a roboţilor, informează marţi revista 'Nature Communications' citată de EFE.

Experţi de la Creative Machines Lab, din cadrul Facultăţii de Inginerie a Universităţii Columbia, în frunte cu Hod Lipson, au rezolvat astfel unul din marile obstacole pentru crearea de roboţi soft "ale căror acţiuni pot imita mişcări ale sistemului biologic natural", se arată în articol.

Ţesutul care deţine "o abilitate expansivă intrinsecă - nu depinde de un mecanism extern - este de trei ori mai tare decât muşchiul uman, are o mare capacitate de întindere şi rezistenţă şi este moale la atingere, noteză experţii.

Materialul care se poate imprima în 3D în forma dorită a fost elaborat de Aslan Miriyev şi constă într-o matrice din cauciuc siliconic pe care este distribuit etanol sub formă de microbule.

Potrivit cercetătorilor, "este uşor de fabricat, ieftin şi elaborat cu materiale sigure pentru mediul înconjurător".

După imprimarea în 3D, cercetătorii au testat muşchiul artificial activându-l în mod electric în diferite funcţii robotice. În aceste experimente s-a demonstrat o mare capacitate de întindere şi contracţie, proprietăţi ce pot fi utile fabricării roboţilor care pot interacţiona cu publicul, de exemplu în sectorul medical.

"Materialul nostru este moale şi funcţional şi poate servi drept muşchi deoarece este foarte rezistent. Se poate întinde, îndoi, răsuci şi folosi la ridicarea greutăţilor. Este materialul artificial cel mai similar muşchiului uman de care dispunem", a asigurat Aslan Miriyev.

Cu noul material s-a depăşit una din principalele bariere în fabricarea de roboţi cu aspect uman, a subliniat el.

Cercetătorii vor continua să dezvolte materialul pentru a-i ameliora viteza de reacţie şi durabilitatea, scopul final fiind introducerea sa în sisteme robotice cu inteligenţă artificială pentru a obţine mişcări cât mai naturale.
Sursa: Agerpres, 20-09-2017, Vizualizari 61
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK