Cercetătorii au descoperit gena care previne cancerul la elefanți

©

Autor:

Cercetătorii au descoperit gena care previne cancerul la elefanți
Experimentele efectuate de cercetatorii de la University of Chicago au dezvăluit, în sfârșit mecanismul din spatele abilității elefanților de a evita tumorile. Rezultatele au fost publicate în Cell Reports.
În 2015, cercetătorii estimau că rata mortalității cauzată de cancer la elefanți era de doar 5%, comparativ cu cele de 11% - 25% care se aplicau în cazul oamenilor. Acest studiu a identificat, de asemenea, un potențial indiciu care să explice acest lucru. Este vorba despre o genă numită TP53 care detectează deterioararea ADN-ului și suprimă dezvoltarea cancerului.

Plecând de la „Paradoxul lui Peto”, care demonstra că animalele de dimensiuni mai mari au mai multe celule, așadar o șansă mai mare de a evita dezvoltarea cancerului s-a demonstrat că nu există o corelație între între volumul corpului unui animal și șansa de apariție a cancerului.

În urmă cu trei ani, specialiştii au descoperit că elefanții au o expunere redusă la cancer datorită genei TP53. În timp ce oamenii au o copie a acestei gene, elefanţii au 20.

Geneticistul Vincent Lynch și echipa sa de cercetare au adoptat o abordare rapidă prin luarea probelor de țesuturi de la elefanți și atacă-le cu carcinogeni care dăunează ADN-ului celular. Astfel s-a observat că celulele elefantului au murit imediat ce ADN-ul lor a fost deteriorat, fără să existe vreun risc ca acestea să devină vreodată canceroase.

Cercetători au căutat şi alte diferenţe genetice întâlnite în special la elefanţi. Aceștia au analizat Factorul Inhibator al Leucemiei (FIL) despre care se știa că are rol protectiv împotriva tumorilor. La fel ca TP53, au existat numeroase copii ale genelor LIF în organismul elefantului. Dintre acestea doar gena FIL6 are o funcţie.

Această genă „zombie” se activează atunci când ADN-ul se degradează și are rolul de a ataca mitocondriile, declanșând moartea celulelor degradate.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 02-01-2021 | creare: 21-08-2018 | Vizite: 850
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimente ce cresc riscul de cancer - conform studiilor
  • Alimente ce ne protejează de cancer - conform studiilor
  • Metode de screening în cele mai frecvente tipuri de cancer
  •