Cercetătorii australieni au creat un medicament care reprogramează celulele pentru a lupta împotriva cancerului

Data publicării: 21-07-2017

Cercetătorii australieni au dezvoltat un medicament care este capabil să reprogrameze celulele sistemului imunitar pentru a lupta eficient împotriva cancerului, au anunţat joi reprezentanţii de la Peter MacCallum Cancer Centre din Melbourne, citaţi de agenţia de presă Xinhua.

Noua terapie creată de cercetătorii australieni implică prelevarea de celule imunitare din organismul pacienţilor. Celulele sunt modificate genetic în laborator şi, apoi, reintroduse în corpul acelor pacienţi diagnosticaţi cu cancer.

Această formă de imunoterapie s-a dovedit anterior eficientă în lupta împotriva cancerelor sangvine, însă coordonatorii noului studiu, Phillip Darcy şi Paul Beavis, au descoperit o nouă metodă care ameliorează pentru prima dată în istorie eficienţa terapiei împotriva tumorilor solide.

Potrivit profesorului Phillip Darcy, celulele imunitare îmbunătăţite, cunoscute sub denumirea de "celule CAR T", nu erau în trecut eficiente împotriva tumorilor solide, care sunt capabile să producă un metabolit, adenozină, ce distruge celulele imunitare.

Anumite tumori s-au dovedit chiar capabile să inverseze pur şi simplu acţiunea benefică a produsului de ameliorare plasat în interiorul celulelor imunitare, făcându-le pe acestea din urmă să revină la stadiul de celule T, care au o capacitate scăzută de combatere a tumorilor.

Savanţii australieni au testat cu succes pe şoareci un medicament care blochează acel metabolit, permiţând celulelor CAR T să ţintească în mod eficient tumorile.

Cercetătorii din Melbourne intenţionează să folosească medicamentul şi în faza de testare pe pacienţi umani.

"Suntem cu adevărat încântaţi de rezultate şi de posibilităţile care se ivesc prin folosirea imunoterapiei", a spus profesorul Darcy.

Todd Harper, CEO-ul Cancer Council Victoria, s-a declarat încântat de noul medicament, deoarece acesta "oferă un tratament mai bine ţintit şi cu mai puţine efecte secundare".
Sursa: Agerpres, 21-07-2017, Vizualizari 207
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.