Cercetatorii clujeni lucreaza la crearea unei variante de substitut de sange

Data publicării: 24-10-2007

O echipa de oameni de stiinta de la Institutul de Chimie al Universitatii Babes-Bolyai, care se ocupa de cercetarea crearii sangelui artificial, va beneficia din aceasta toamna de un grant castigat de la guvern in valoare de 1.000.000 lei, transmite corespondentul ROMPRES.
    Silaghi Dumitrescu, conferentiar al facultatii, a explicat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca sangele uman folosit in transfuzii ridica o serie de probleme, cum ar fi faptul ca necesita refrigerare, devine inutilizabil dupa o luna, nu este disponibil in situatii de criza, poate fi contaminat, trebuie analizata compatibilitatea cu pacientul sau chiar nu poate fi folosit deoarece bolnavul are anumite credinte religioase, cum este cazul Martorilor lui Iehova.
    "Substitutele de sange sunt preparate chimice sau biochimice folosite in transfuzii si care, in principiu, nu prezinta dezavantajele sangelui colectat de la donatori. Substitutele de sange pot fi depozitate pe durata a ani de zile, pot fi produse in cantitati nelimitate si transportate fara sa fie nevoie de refrigerare, pot fi complet sterilizate si sunt perfect compatibile cu orice grupa de sange" - a explicat Dumitrescu.
    Acesta, care a efectuat studii pe aceasta tema in ultimii trei ani, dintre care unul la Universitatea Babes-Bolyai, a adaugat ca exista insa si o problema, legata de faptul ca hemoglobina in forma purificata - practic, baza substitutelor de sange - este toxica.
    "Odata eliberata din invelisul protector al celulelor rosii care o transporta in mod normal prin organism, hemoglobina este, paradoxal, o otrava puternica din cauza instabilitatii, a modificarii capacitatii de legare a oxigenului si din cauza interactiunilor necontrolate cu agentii de stres oxidativ si nitrozativ", a spus Dumitrescu.
    Astfel, specialistii clujeni lucreaza la marirea stabilitatii hemoglobinei purificate, avand printre competitori mari companii americane care lucreaza deja de ani buni in acest domeniu, beneficiind de bugete foarte mari.
    In lume se foloseste deja un tip de substitute de sange, dar a fost aprobat numai in Africa de Sud si este utilizat doar in anumite tipuri de operatii.
Sursa: Rompres, 24-10-2007, Vizualizari 565
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.