Cernobal: care au fost supravietuitorii?

Data publicării: 11-07-2007

Gazeta.Ru
   Pasarile au reusit sa se adapteze vietii in zonele contaminate in urma accidentului nuclear de la Cernobal, iar unele specii au reusit chiar sa-si majoreze numarul, comparativ cu populatiile acestora zonele non-radioactive. Aceasta selectie naturala pe ”ritmurile muzicii lui Geiger” /Hans Geiger, renumit specialist german in domeniul fizicii nucleare; a inventat contorul pentru masurarea radiatiei/ a fost studiata de ornitologi din SUA si Franta.

    Timothy Mousseau de la University of South Carolina din Columbia si Anders Meller de la Universitatea ”Pierre si Marie Curie” din Paris s-au deplasat in zona Cernobal si au inceput sa studieze pasarile de aici. Acestea erau numarate, atat cele din zona contaminata, cat si cele din zonele invecinate. În total, cei doi specialisti au reperat 1.500 de pasari, reprezentante a 57 de specii, noteaza cotidianul rus Gazeta.Ru.
    Ornitologii au descoperit ca pasarile cu penaj rosu, galben si portocaliu pot fi intalnite cu mult mai rar in zonele cu un fon radioactiv crescut, decat pasarile cu penaj cenusiu /comparativ cu sectoarele de control necontaminate/.
    În opinia cercetatorilor, problema se explica prin pigmentii carotenoizi. Acestia sunt niste antioxidanti puternici, care distrug radicalii liberi din organism. În acelasi timp, ca raspuns la o iradiere, carotenoizii protejeaza si albumina ADN-ului. De aceea, pasarile care au un consum mare de carotenoizi in organism /adica, cele care au penaj strident/ se dovedesc mai putin adaptate la radiatii. De exemplu, grangurii si mierlele sure au fost cu mult mai afectate de radiatii decat pitigoii si cintezele.
    La fel se explica si lipsa de rezistenta la radiatie a pasarilor migratoare. La aceste pasari, schimbul de substante este mai rapid si de aceea ele au nevoie de mai multi antioxidanti pentru a elimina radicalii liberi ce se formeaza in timpul metabolismului. La fel de greu suporta radiatiile si pasarile care depun oua de dimensiuni mari: nu este un secret faptul ca tocmai carotenoizii dau culoarea galbenusului de ou.
    Dupa cum au putut constata cei doi specialisti, in zona contaminata sunt mai putine pasari, ceea ce, de altfel, nu este doar logic, dar mai si vorbeste despre marile prejudicii pe care continua sa il creeze fondul radiocativ rezidual. Cu toate acestea, numarul unor specii /autorii nu precizeaza care anume/ ”a crescut in  mod semnificativ”. Cercetatorii recunosc in mod cinstit ca deocamdata nu stiu care ar fi explicatia acestui lucru, subliniind doar ca ecosistemele sunt, de obicei, mai complicate decat modelele create pe hartie.
    De altfel, practic de la explozia propriu-zisa din 1986, zona Cernobal a devenit obiectul atentiei unor specialisti din diverse domenii. Anul acesta, ea le-a oferit o noua surpriza biologilor. Astfel, cercetatori din SUA au descoperit ca in zona catastrofei de la Cernobal trei tipuri de ciuperci microscopice s-au obisnuit sa utilizeze energia radiocativa pentru propria lor crestere. Organismele descoperite de grupul de cercetatori condus de Ekaterina Dadaciova de la Colegiul de Medicina ”Albert Einstein” din New York fac parte din trei specii: Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformas si Wangiella dermatitidis. Acestea sunt asa-zise ciuperici negre, care produc o mare cantitate de melanina.
    Potrivit autorilor acestei descoperiri, concentratia de ”mucegai negru” crestea pe masura apropierii de surse de radiatie. Unele ciuperci au ”facut o pasiune” chiar si pentru ramasitele reactorului.
    De altfel, aceste ciuperci nu numai ca rezista la radiatie, dar mai si utilizeaza energia ei pentru crestere. Este ca si cum noile tipuri de ciuperci s-a ”hrani” cu radiatiile-beta /un fel de urmasi ai electronilor/. Dadaciova a verificat aceste rezultate intr-un experiment ce a confirmat ca cele trei tipuri de ”mucegai negru” incep sa creasca mai repede in prezenta cesiului-137, care manifesta exact acest tip de radioactivitate. A devenit imediat clar ca explicatia este melanina: un grup de control de ciuperci ce nu contin melanina nu a crescut deloc sub efectul radiatiilor.
    De asemenea, s-a descoperit ca radiatia modifica structura melaninei din organism, ceea ce face ca metabolismul ciupercilor sa fie de patru ori mai accelerat. Totodata, sub influenta radiatiilor beta se formeaza si o concentratie mai mare de melanina in ciuperci. Astfel, specialistii au reusit sa descopere organisme vii care au invatat sa utilizeze in mod direct energia radioactiva pentru cresterea lor, conchide ziarul rus.
Sursa: Rompres, 11-07-2007, Vizualizari 1290
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.