Chimioterapia poate afecta nu numai fertilitatea pacientelor diagnosticate cu cancer, ci şi a copiilor acestora (studiu)

Data publicării: 02-11-2017

Chimioterapia afectează în mod semnificativ fertilitatea copiilor pacientelor diagnosticate cu cancer, informează miercuri The Telegraph citând rezultatele unei cercetări recente.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că urmaşii femeilor care au fost supuse acestui tip de tratament înainte de a rămâne însărcinate aveau şanse cu cel puţin 70% mai mici de a concepe la rândul lor copii.

Efectele tratamentului intensiv asupra capacităţii reproductive ale unei paciente este binecunoscut, însă această nouă cercetare este prima de acest gen ce indică faptul că aceste consecinţe negative sunt moştenite de generaţia următoare.

Potrivit experţilor, substanţele utilizate în cadrul chimioterapiei, care pătrund în fluxul sangvin şi sunt transportate în corp, pot perturba expresia genică a celulelor germinale moştenite - cu funcţie în procesul de reproducere.

În cazul copiilor pacienţilor de sex masculin diagnosticaţi cu cancer nu a fost observat un efect similar, ceea ce poate fi explicat prin faptul că sperma se regenerează constant, lucru ce nu se petrece şi în cazul ovulelor cu care femeie se naşte.

Femeile tratate pentru cancer în perioada în care se aflau încă la vârsta reproductivă sunt din ce în ce mai încurajate să îşi conserve şansele de a rămâne însărcinate prin crioconservare.

Studiul de dimensiuni reduse realizat la Universitatea din Utah a descoperit că urmaşii femeilor care au născut după ce au trecut prin tratamente de chimioterapie aveau cu 72% mai puţini copii în comparaţie cu populaţia generală.

Pe de altă parte, copiii concepuţi de taţi care au beneficiat de acest tip de tratament aveau cu doar 2% mai puţini copii în comparaţie cu populaţia generală.

Doctor Daniel Williams, preşedintele Societăţii americane pentru medicină reproductivă masculină şi urologie, a subliniat ''importanţa oferirii de servicii de conservare a fertilităţii în perioada de prechimioterapie tuturor pacienţilor diagnosticaţi cu cancer aflaţi la vârsta reproductivă care doresc să aibă copii şi nepoţi''. ''Cu toate că nu se face diferenţa între mai multe tipuri de cancere şi diverse scheme de tratament de chimioterapie, studiul sugerează că impactul chimioterapiei poate fi mai mare asupra ovulelor decât al spermei'', a adăugat el.
Sursa: Agerpres, 02-11-2017, Vizualizari 148
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.