Chirurgia bariatrică, soluţia sigură pentru tratamentul obezităţii

©

Autor:

Chirurgia bariatrică, soluţia sigură pentru tratamentul obezităţii
Advertorial oferit de Dr. Marius Fodor

Lumea contemporană se confruntă cu una dintre cele mai grave probleme de sănătate, obezitatea, afecţiunea situând ţara noastră pe nişte locuri de top în ceea ce priveşte obezitatea copiilor şi a adulţilor, în Europa.

Obezitatea, o problemă actuală de sănătate 

În urma studiilor, s-a demonstrat faptul că supraponderea şi obezitatea afectează aproximativ 73% din populaţia adultă a ţării, frecvența crescută a obezităţii transformând afecţiunea într-o adevărată epidemie. Boala rezultă din acumularea în exces a grăsimii, fapt care determină a creştere importantă în greutate.

Printre cauzele obezităţii morbide se numără consumul caloric foarte crescut, factorii genetici, de mediu, psihologici şi anumite afecţiuni medicale care pot determina acumularea kilogramelor în exces. Gravitatea obezităţii morbide constă în faptul că aceasta poate genera o serie de complicaţii de o severitate maximă precum diabetul, afecţiuni cardiace, osteoartrita, boli respiratorii, arsuri la nivelul stomacului, infertilitate, incontinenţă urinară sau chiar depresie. Grăsimea abdominală este cu mult mai periculoasă decât cea din alte zone ale corpului, aceasta fiind asociată chiar şi cu unele tipuri de cancer.

Obezitatea de orice grad poate fi tratată, în prezent, doar în cabinetele avizate, cu ajutorul tratamentelor moderne care oferă soluţii sigure cu rezultate de necontestat şi de lungă durată.

Chirurgia bariatrică şi beneficiile abordărilor minim invazive

Chirurgia obezităţii, cunoscută şi sub denumirea de chirurgie bariatrică, reprezintă tratamentul modern indicat pacienţilor care suferă de obezitate morbidă. Cele mai bune rezultate sunt obţinute prin intermediul intervenţiilor chirurgicale care includ montarea unui inel gastric, bypass-ul gastric, gastrectomia (reducerea volumului stomacal).

Intervenţiile chirurgicale minim invazive de tratament a obezitătii reprezintă nişte operaţii care oferă pacienţilor extrem de multe avantaje, spre deosebire de tehnicile tradiţionale. O intervenţie minim invaziva beneficiază de sprijinul tehnologiilor de ultimă oră, reprezentând un  progres esenţial al medicinii contemporane din întreaga lume.

Operaţia laparoscopică este una dintre cele mai utilizate proceduri chirurgicale abdominale prin intermediul căreia se introduce în cavitatea abdominală o cameră video de ultimă generaţie, vizualizându-se întreaga procedură pe ecrane TV de dimensiuni foarte mici. Beneficiile chirurgiei minim invazive includ o durată scurtă a intervenţiei chirurgicale, fapt care conduce la o diminuare considerabilă a suferinţei şi a stresului resimţite de către pacient. De asemenea, durerea şi starea de disconfort sunt minime, comparativ cu cele provocate de metodele chirurgicale tradiţionale. Operaţiile laparoscopice implică incizii de dimensiuni foarte mici, fapt care va avea drept efect cicatrici reduse, greu sesizabile, ţesutul suportând daune mult mai puţine. Efectul va fi o perioadă de spitalizare redusă, alături de un timp de recuperare mai scurt.

Cele mai multe proceduri chirurgicale minim invazive prezintă o rată a acurateţii mult mai mare decât procedeele tradiţionale, echipamentul video utilizat permiţând o vizualizare perfectă a structurii tuturor organelor interne, aşadar, chirurgul beneficiază de o precizie maximă în timpul intervenţiei. Medicul are la îndemână o paletă vastă de tehnici şi instrumente care transformă o operaţie minim invazivă într-o procedură cu rezultate excelente pentru pacient.

Metode moderne de tratament a obezităţii

Soluţiile pentru tratamentul obezităţii includ montarea inelului gastric, reducerea volumului stomacal, procedura de bypass gastric, şi, nu în ultimul rând, intervenţia de abdominoplasite care va avea loc în urma eliminării kilogramelor în plus.

Montarea inelului gastric se efectuează la nivelul stomacului, procedura permiţând ajustarea alimentaţiei pacienţilor. Metoda laparoscopică prezintă riscuri diminuate, iar aspectul fizic final este apreciat de către pacienţi. Operaţiunea este una reversibilă, astfel,  pacientul poate renunţa oricând la această modalitate de a slăbi.

Montarea laparoscopică a inelului gastric se bazează pe un sistem care include un balon gonflabil montat în jurul stomacului, intervenţia fiind una minim invazivă. Diametrul inelului poate fi ajustat, acesta împărţind stomacul într-un rezervor superior şi o parte constituită din restul stomacului situat inferior. Intervenţia chirurgicală implică patru incizii cu dimensiuni cuprinse între 0,5 – 1 cm, rezultatul constând în instaurarea unei senzaţii de saţietate pentru pacient, cantitatea de alimente fiind redusă, iar trecerea acestora din rezervorul superior în cel inferior efectuându-se într-un ritm foarte lent.

Avantajele montării acestui inel gastric includ dureri minime, o restricţie cantitativă a dietei, în organism realizându-se o balanţă energetică negativă, corpul fiind nevoit să apeleze la rezervele proprii de grăsime, fără să mai fie nevoie de consumul unor suplimente de minerale sau vitamine. Odată cu procedura chirurgicală vor fi reduse şi bolile asociate obezităţii şi anume probleme cardio-vasculare, insuficienţa venoasă cronică, diabetul zaharat, modificări la nivelul echilibrului hormonal, probleme ale aparatului locomotor.

Datorită chirurgiei minim invazive, durata de spitalizare a pacientului va fi una redusă, iar rezultatele sunt excelente pentru un procentaj de până la 80-90% dintre pacienţi, greutatea ideală astfel obţinută putând fi menţinută pentru tot restul vieţii, fără a mai exista tendinţa de îngrăşare.

Reducerea volumului stomacal realizată prin metoda laparoscopiei pune în afara funcţiunii o parte a stomacului, cantitatea de alimente ingerate şi pofta de mâncare a pecientului fiind diminuate în mod semnificativ. Procedura se recomandă acelor pacienţi care au un regim de alimentaţie greu de controlat prin dietă. Intervenţiile de reducere a volumului stomacului sunt plicatura gastică şi gastrectomia.

Plicatura gastrică reduce volumul stomacal prin intermediul suturării în strat dublu a marii curburi a stomacului, modalitatea laparoscopică de abordare generând riscuri minime.

Gastrectomia longitudinală laparoscopică cunoscută şi sub denumirea de gastric sleeve este o procedură indicată, mai ales, în cazul pacienţilor care manifestă un grad ridicat de risc sau acelora care doresc riscuri minime legate de intervenţia de pierdere a kilogramelor în exces. Operaţia determină o reducere a greutăţii într-un timp relativ scurt, rezultatele fiind de lungă durată. În urma intervenţiei, stomacul, deşi cu un volum redus, va continua să funcţioneze normal, permiţând consumul alimentelor în cantităţi mici, iar senzaţia de foame va fi mult diminuată. De asemenea, nu va exista nevoia unui consum de suplimente de vitamine şi minerale, iar, mai mult, posibilitatea apariţiei unui ulcer este mult redusă.

În ceea ce priveşte intervenţia de bypass gastric, prin intermediul acestei metode, alimentele vor ocoli o mare parte a intestinului, absorbţia acestora scăzând considerabil. Operaţia presupune crearea unei derivaţii numită bypass între partea terminală a intestinului subţire şi stomac, existând, în acest mod, o secţiune alternativă în care nu se va produce absorbţia alimentelor.
Acest tip de intervenţie se adresează pacienţilor care suferă de obezitate morbidă avansată care doresc o reducere semnificativă a greutăţii corporale, într-un timp relativ scurt.

Procedura de bypass este realizată exclusiv pe cale laparoscopică, cu ajutorul metodelor minim invazive. În urma acesteia, pacientul va putea mânca alimente solide în cantităţi mici, iar acestea se vor evacua foarte lent în intestinul subţire, fără să ajungă în zonele de absorbţie maximă. Fiind o operaţie care presupune derivaţia intestinală, în urma bypass-ului, se recomandă ca alimentaţiei normale să i se asocieze un surplus de vitamine şi săruri alimentare, existând riscul de apariţie, în timp, al carenţei acestora.

Există la dispoziţia pacienţilor şi posibilitatea unei corecţii la nivel estetic, în urma procesului de slăbire. Este vorba de procedura de abdominoplastie care are capacitatea de a remedia aspectul inestetic al pielii de pe abdomen rămasă în exces după eliminarea chirurgicală sau naturală a grăsimii.

Intervenţia de abdominoplastie are riscuri reduse, corectează orice modificări tegumentare neplăcute de la nivelul abdomenului şi este recomandată acelor pacienţi care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru obezitate şi care au atins o greutate stabilă. Procedura se poate efectua şi în cazul persoanelor care doresc o îmbunătăţire a aspectului abdominal, în urma unei cure de slăbire.

Necesitatea şi avantajele chirurgiei bariatrice

Pacienţii ar trebui să apeleze la chirurgia bariatrică în momentul în care au epuizat orice alte metode de tratament a obezităţii precum medicaţia, sportul, dieta, tulburarile la nivel endocrin sau terapia comportamentală.

Epidemia globală a obezităţii impune o atitudine fermă în ceea ce priveşte necesitatea unei educaţii medicale a populaţiei şi nevoia aplicării metodelor terapeutice agresive, însă de o eficienţă maximă. Rata de succes pentru pierderea kilogramelor în exces este raportată ca fiind mai mare în cazul unui bypass gastric, însă toate tehnicile chirurgicale oferă rezultate excelente. Studiile indică o pierdere a excesului ponderal de 40-50%, în cazul intervenţiei de montare a unui inel gastric, şi o diminuare a acestuia de 65-70% prin intermediul unui bypass gastric, după o perioadă de aproximativ un an. De cele mai multe ori, pierderea surplusului de kilograme continuă, pentru toate procedurile, pentru o perioadă de circa 18-24 de luni de la intervenţiile chirurgicale.

Această eliminare a excesului de kilograme are drept efecte ameliorarea comobirdităţilor şi o îmbunătăţire a multor aspecte care ţin de viaţa psihosocială. Minima invazivitate şi agresiunea redusă asupra tuturor ţesuturilor implicate de intervenţiile chirurgicale moderne efectuate pe cale laparoscopică pentru pacienţii obezi sau supraponderali sunt esenţiale pentru reuşita terapeutică finală. Beneficiile chirurgiei bariatrice sunt majore, fără să depindă de patologia pacienţilor asupra cărora s-a efectuat o anumită intervenţie chirurgicală.

Este deja demonstrat faptul că o proporţie mai mare de 90% dintre pacienţi au reuşit să îşi menţină o pierdere ponderală de aproximativ 50% pe un termen foarte lung. În prezent, în lumea întreagă, sunt realizate mai mult de 600.000 de proceduri bariatrice anual, un număr destul de redus, însă, dacă luăm în considerare faptul că peste 100 de milioane de persoane suferă de diferite forme severe de obezitate şi necesită astfel de operaţii.
Interveţiile bariatrice sunt nişte metode esenţiale de rupere a cercului vicios al excesului ponderal, îmbunătăţind incontestabil calitatea vieţii pacienţilor care apelează la astfel de soluţii de tratament a obezităţii.

Pentru mai multe informații accesați: www.chirurgie-drfodor.ro


Data actualizare: 04-02-2015 | creare: 04-02-2015 | Vizite: 798
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: